Zorro-site wordt grootste autovrije woonwijk van Mechelen

Expertenteam zal mee waken over verdere invulling

  • De Zorro-site op de Koningin Astridlaan moet de grootste autovrije woonwijk van Mechelen worden. Op een oppervlakte van ruim 36.000 m² - oftewel zeven voetbalvelden groot -  zullen straks nauwelijks rijdende auto’s te bespeuren zijn. Dat is de ambitie waarvoor de stad en projectontwikkelaar Re-Vive zich engageren.
  • Maar er staat nog meer opmerkelijk op de planning: zo zal er naast de 314 woningen ook plaats gemaakt worden voor 6.000 m² buurttuinen.
  • En al even opvallend: na de discussie die een paar weken geleden ontstond over de allereerste afbeeldingen van de woontoren, is er beslist om een team van experten aan te stellen die mee zullen waken over de verdere invulling van de toekomstige site. Het team bestaat onder andere uit een aantal Mechelse architecten.

De meest duurzame site van Mechelen worden, dat is in feite de ambitie voor de hele Zorro-site. Het begint met het autovrij maken van het hele project op de voormalige Comet-site. Op een oppervlakte van ruim 36.000 m² - oftewel zeven voetbalvelden groot - zal straks geen enkele rijdende auto te bespeuren zijn. Toekomstige bewoners zullen bijgevolg niet zomaar tot hun voordeur kunnen rijden, maar zullen op zo’n 400 ondergrondse plaatsen kunnen parkeren en de lift naar hun appartement of woning nemen.

“Autoluwe zones in het stadscentrum zijn misschien niet zo uitzonderlijk in Mechelen. Maar een volledige woonwijk die autovrij is, is absoluut uniek voor de stad. We zitten met z’n allen veel te vaak in de wagen met veel fijnstof, lange files en tijdverlies tot gevolg. Door een residentiële wijk volledig autovrij te maken, willen we alvast het goede voorbeeld geven.” Steven Rosseel, project developer Re-Vive

Die voorbeeldfunctie is des te belangrijker als je weet dat de nieuwe wijk een schakel zal vormen tussen het historische stadscentrum en de wijken aan de overkant van de Vaart, zoals het Vrijbroekpark. Daarvoor wordt een speciale voetgangers- en fietsersbrug over de Vaart aangelegd, die beide stadsdelen eenvoudig met elkaar zal verbinden. Hoe de brug er precies zal uitzien of wanneer die gelegd zal worden, is voorlopig nog niet bepaald.

Buurttuinen

Dat de Zorro-site één van de meest innovatieve en duurzame wijken van Mechelen moet worden, bewijst niet alleen de autovrije zone maar ook de verdere invulling van de ruimte. De site krijgt er bijna 6.000 m² grote en kleine buurttuinen bij en dat zonder hekken, poorten of hoge muren. Dat is naar Mechelse normen vrij uitzonderlijk te noemen. Het grootste stuk tuin, zo’n 500m² groot, krijgt zelfs een speciale invulling.

Momenteel wordt nog onderzocht hoe die tuin er precies zal uitzien, één van de mogelijkheden is een publieke pluktuin. Het opzet is in ieder geval dat de oude, vervuilde industrieterrein van destijds omgevormd worden tot één open, publieke, groene woonruimte waar iedereen welkom is.

De hele Comet-site was tien jaar lang een afgesloten, volgebouwd en ontoegankelijk bedrijfsterrein. Daar kunnen we nu komaf mee maken door er een groen woongebied van te maken waar iedereen door kan kijken en wandelen. We willen zoveel mogelijk mensen een plekje gunnen in de buurttuin en zetten dus ook geen hekken, poorten of hoge muren. Dit wordt een plek voor iedereen. De Mechelaars zullen er kunnen samenkomen en - bijvoorbeeld - fruit komen plukken.” Steven Rosseel, project developer Re-Vive

En al even vernieuwend: de hele site moet de eerste wijk worden die volledig op “eigen” elektriciteit draait. Via zonnepanelen en enkele battery packs moet alle elektriciteit ter plaatse geproduceerd én bijgehouden worden. De projectontwikkelaar is op dit moment, samen met externe partners, bezig om de haalbaarheid van dat project te bekijken, maar wil de laatste technologie alvast zo snel mogelijk op de hele site implementeren. De bedoeling is dat elke nieuwe bewoner - met zijn eigen hernieuwbare energie - bijdraagt aan dat lokale elektriciteitsnet. Zo geniet iedereen mee van meer comfort én een betere prijs.

Kwaliteitskamer

Ook nog opvallend: in nasleep van de discussie die enkele weken geleden ontstond over de eerste ontwerpschetsen van de Zorro-toren beslisten zowel het Mechelse schepencollege als projectontwikkelaar Re-Vive om een zogeheten “kwaliteitskamer” op te richten. Die moet dienen als een soort denktank, waarbij onder andere een aantal Mechelse architecten zich op een rationele manier kunnen buigen over de verdere invulling van de site.

“Zowel vanuit het stadsbestuur als de projectontwikkelaar is het duidelijk dat wij enkel het beste met deze site voor hebben. Zoals altijd voorzien is, willen we hier topkwaliteit zien verschijnen. En ik ben ervan overtuigd dat dit mogelijk is. Zeker als de stad, de projectontwikkelaar en de buurt samen de koppen bij elkaar kunnen steken. De kwaliteitskamer die er komt, is daar het ideale instrument voor.” Bart Somers, burgemeester Mechelen.

In februari 2018 voorziet het schepencollege het definitieve RUP voor goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad. Ter verduidelijking: de goedkeuring van het RUP gaat niet over de architectuur van de toren, maar zuiver over ruimtelijke ordening.

Steven Rosseel

Project Developer, Re-Vive

Joachim Deman

PR Consultant, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be