Zo vermijd je onaangename (en dure) verrassingen op reis

Verzekeraars krijgen tot 30 procent meer vragen van Belgische reizigers

Meer dan de helft van de Belgen stelt dezer dagen zélf zijn zomervakantie samen. Niet zelden zoeken ze ook de goedkoopste oplossingen. Van vluchten en vakantiewoningen tot huurauto’s. Maar dat is niet zonder gevaar. Het aantal Belgen dat tijdens zijn zomervakantie te maken kreeg met een ongeval, diefstal of een inbraak en daarvoor zelf moest opdraaien, nam de voorbije jaren toe. Dit jaar lijkt de Belg voorzichtiger. Verzekeringsagenten krijgen momenteel tot 30 procent meer vragen over wat een reisverzekering dekt en wat niet. Dit zijn alvast vier gouden tips die het meest vergeten worden en onaangename verrassingen op reis kunnen voorkomen.


1. Neem foto’s van je dure reisspullen

Duizenden Belgen boeken al eens online een vakantiehuis bij particulieren of een niet-erkend verhuurkantoor. De populariteit van Airbnb is daar niet vreemd aan. Maar... al te vaak vergeten we dat een vakantiehuisje bij een particulier wel eens minder goed beveiligd kan zijn dan bijvoorbeeld een hotel, dat helemaal afgestemd is op toeristen.

“Vakantiegangers die na een avondje uit thuiskomen in een leeggeroofde vakantiewoning, het gebeurt meer dan je zou denken”, zegt Roel Druyts van Hillewaere Verzekeringen. “Als je dan niet kan bewijzen dat je een dure tablet of computer op vakantie had meegenomen, dan komt de brandverzekering niet tussen.”

“Daarom raden we iedereen aan de aankoopfacturen van al die dure apparaten bij te houden en er foto’s van te maken. Doe dit kort na aankomst op vakantie, zodat duidelijk is dat de spullen effectief ter plaatse waren. Foto’s die je met een smartphone neemt volstaan, want die registreren vaak ook de datum waarop de beelden zijn genomen.”
 

2. Bereid je voor op “exotische” avonturen

Meer dan ooit zoeken we tijdens onze vakantie het grote avontuur op. Van parasailing over jetskiën tot je met een waterjetpack de lucht laten instuwen, of in de Alpen gaan klimmen: je kan het zo gek niet bedenken of we doen het tijdens die paar vrije weken per jaar. Meteen is ook de ernst van letsels op vakantie toegenomen.

“Uiteraard dient een vakantie om je te amuseren. Maar niet iedereen is fysiek en mentaal klaar om dit soort grote avonturen te beleven. Zeker niet als je de rest van het jaar helemaal niet de grote avonturier bent”, stelt Leen Verheyen van Hillewaere Verzekeringen. “Vermijd daarom om helemaal uit het niets plots ‘exotische’ sporten te gaan uitoefenen tijdens je vakantie. Wie toch koste wat kost toch een avontuurlijk uitje wil ondernemen, moet dat niet laten maar kan zich beter goed voorbereiden. Dat kan je fysiek doen, enkele weken voor je vertrekt. Maar ga ook zeker bij je verzekeraar na of je bij een ongeluk kan rekenen op het nodige financiële vangnet.”
 

3. Reken niet alleen op je kredietkaart

Vele kredietkaarten houden ook een “reisverzekering” in, maar die dekt lang niet alles. “ Een aantal types kredietkaarten verzekert alleen annulaties en voorziet geen verzekering tegen een reisongeval. Bovendien geldt de dekking in sommige gevallen alleen voor een ongeval met een vliegtuig, bus of huurwagen die je met je kredietkaart hebt betaald. Let ook goed op met het maximale bedrag waarvoor je bent verzekerd. In de Verenigde Staten kan een zware medische ingreep bijvoorbeeld al snel een stuk duurder uitvallen dan in eigen land”, waarschuwt Verheyen.
 

4. Neem ter plaatse niet de goedkoopste autohuurverzekering

Pakweg tien jaar geleden huurden de meeste Belgen nog via hun reisagent een auto op hun vakantieverblijf. Het reisbureau zorgde er dan voor dat alles tot in de puntjes was geregeld, verzekeringen incluis. Die tijden zijn voorbij.

“De laatste jaren merken we dat meer landgenoten op eigen houtje een plaatselijk autoverhuurbedrijf binnenstappen”, aldus nog Roel Druyts. “De rekening valt dan op het eerste gezicht ‘goedkoper’ uit. Maar dat komt meestal omdat ze - zonder het goed en wel te beseffen - slechts een simpele polis Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) nemen. Bij een botsing kan de rekening dan wel eens flink oplopen, omdat niet alles gedekt is. We hebben meer dan eens verhalen gehoord van Belgen die maar liefst 12.000 euro moeten ophoesten. Onze raad is dan ook: neem altijd de duurste verzekering bij een autoverhuurder, of vraag tenminste welke schade gedekt is en welke niet.”

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be