Brusselse Masterstudent wint belangrijkste Europese award voor grafische kunstenaars

Antwerpen kan rekenen op internationale belangstelling ​ voor eerste KoMASK Printmaking Award 2017

De 27-jarige Valentin Capony van de Koninklijke Academie van Brussel is dit jaar de kunstenaar die de mooiste prent van heel Europa ontwierp. Dat werd gisterenavond in Antwerpen beslist tijdens de uitreiking van de allereerste KoMASK Master Printmaking Award 2017. Noem het gerust één van de belangrijkste awards voor pas afgestudeerde grafische kunstenaars in heel Europa. De inzendingen kwamen onder meer van gerenommeerde Koninklijke Academies uit Stockholm, Londen, Kopenhagen, Madrid en ook Helsinki.                                                              

                                                                                    ***

Van ets tot lithografie, wie ontwierp het voorbije jaar het mooiste drukwerk? Dat was de vraag die gisteren moest beantwoord worden tijdens de uitreiking van de allereerste KoMASK Master Printmaking Award in Antwerpen. Het ging om de eerste grote kunstprijs voor jonge grafische kunstenaars uit heel Europa. De award werd in het leven geroepen door KoMASK, de Koninklijke Maatschappij ter Aanmoediging der Schone Kunsten, en kon gisteren meteen op heel wat internationale belangstelling vanuit de kunstwereld rekenen.

Internationale springplank

Net als de gelijkaardige, prestigieuze KoMASK Master Salon Award - zeg maar de Koningin Elisabethwedstrijd voor jonge schilders - is ook het opzet van deze kunstprijs simpel: een nieuwe lichting van talentvolle Europese (grafische) kunstenaars in de verf zetten én belonen. Voor de Europese kunstenaars kan het alvast een belangrijke springplank zijn voor een internationale carrière.  

“Het ontbrak in de Europese kunstwereld aan een grote prijs voor beginnende grafische kunstenaars. Deze award zat er al lang aan te komen, maar moet nu eindelijk de aandacht vestigen op al die jonge talentvolle kunstenaars. Ze zijn uiteraard nog niet zo gekend, maar hebben allen een enorm potentieel en gaan gegarandeerd de huidige art scene veranderen. Ze kunnen met hun werk vaak een jong, groot publiek van liefhebbers en verzamelaars aanspreken.”

Bart’d Eyckermans, voorzitter KoMASK

Winnaar

Valentin Capony, zo heet alvast de grafische kunstenaar uit Lyon die de Europese prijs gisteren in Antwerpen in de wacht sleepte. De 27-jarige Fransman studeerde in 2016 af aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten in Brussel en won met zijn imposante driedelige werk ‘Crawling’. Capony won niet alleen de hoofdprijs ter waarde van 2.000 euro, de aandacht die zijn werken met deze award mogen verwachten betekent mogelijk ook een eerste opstap voor een internationale carrière.
 

“De drie kunstwerken van Valentin Capony zijn samen even sterk als elk werk apart. Zijn werk is consistent, volwassen en vertoont een hedendaagse toepassing van het “Printmaking. Er wacht hem een mooie toekomst.”

Jury Master Printmaking

De awarduitreiking kon hoe dan ook al op heel wat internationale belangstelling rekenen. En dat hoeft niet te verbazen, gezien verschillende internationale academies meedongen naar de prijs. Naast de Koninklijke Academies van Antwerpen, Brussel en Luik namen ook die van Stockholm, Londen, Kopenhagen, Madrid en Helsinki deel.                                                         

Elke Academie mocht zo drie kunstenaars afvaardigen die elk drie werken konden insturen. Een internationale vakjury waaronder twee Belgen - Iris Kockelberg conservator van het museum Plantin-Moretus in Antwerpen en Catherine De Braeckeleer, conservator van het Centre de la Gravure et l’Image imprimée in La Louvière koos de winnaar uit in totaal 57 topwerken van 19 grafische kunstenaars.

“Met dit soort awards geven we niet alleen de kunstenaars een forum, maar ook Antwerpen als kunststad. Antwerpen heeft al een uitstekende reputatie in de internationale kunstscene, maar dankzij deze prijzen wordt de stad nog meer gezien als een culturele hotspot.”

Bart’d Eyckermans, voorzitter KoMASK

Een groot deel van de kunstwerken die voor het eerst naar de prestigieuze award meedongen - waaronder drie werken van winnaar Valentin Capony - zijn nog tot 28 april te bewonderen tijdens een tentoonstelling in De Lange Zaal in de Venusstraat 36 in Antwerpen.

Meer info: www.komask.be

Bart'd Eyckermans

Voorzitter, KoMASK

Koen Cypers

PR Consultant, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be