Woonproject ‘Hof ten Yser’ in Nieuwpoort krijgt groen licht

Burgemeester en schepencollege geven officiële startschot voor afbraak voormalige stadsboerderij

Het stadsbestuur van Nieuwpoort heeft het licht definitief op groen gezet voor de herbestemming van ‘Hoeve Van Landtschoote’, een voormalige stadsboerderij in Nieuwpoort en ooit schuilplaats van twee Helden van de IJzer. Projectontwikkelaar ION uit Waregem realiseert op deze site ‘Hof ten Yser’, een nieuwbouwproject met 42 luxueuze appartementen en een handelspand, verdeeld over twee gebouwen rond een prachtige, groene binnentuin. De eerste afbraakwerken starten volgende week. Vooraleer de eigenlijke bouwwerken aanvangen, volgt er eerst nog een archeologisch onderzoek. Burgemeester Geert Vanden Broucke gaf vandaag, samen met een vertegenwoordiging van het schepencollege, projectontwikkelaar ION en architectenbureau A1AR, het officiële startschot voor de sloop.

Met de afbraak van de voormalige stadsboerderij sluit Nieuwpoort een tijdperk af. Een boerderij uitbaten midden in de stad kan vandaag niet meer. Op de site werd de voorbije twee jaar tijdens de zomermaanden wel door schepen Bert Gunst en Hendrik Verslype de gezellige zomerbar Le Jardin georganiseerd, maar de rest van het jaar lag de boerderij er verlaten bij. Binnenkort zal de site opnieuw bruisen van leven, want het stadsbestuur van Nieuwpoort heeft zopas de omgevingsvergunning verleend voor het woonproject ‘Hof ten Yser’.

“De eerste afbraakwerken starten op 18 oktober. Dan gaan de gebouwen op de site tegen de vlakte. De tuinmuren blijven in deze fase nog bewaard om de site af te kunnen sluiten en de hinder voor de buurtbewoners tot een absoluut minimum te beperken. Eens de eerste fase van de sloop is afgerond, volgt het archeologisch onderzoek. Dat zal normaal gezien enkele weken in beslag nemen.”

Henri Himpe, project developer ION

Rijke geschiedenis

Het archeologisch onderzoek wordt uitgevoerd door BAAC, een onafhankelijk studiebureau voor bouwhistorie en archeologie met kantoren in Evergem en Heist-op-den-Berg. ‘Hof ten Yser’ verrijst op de plaats waar vandaag ‘Hoeve Van Landtschoote’ staat, de laatste stadsboerderij van Nieuwpoort. De boerderij werd gebouwd tussen 1860 en 1880 en kent een rijke geschiedenis. Zo was de hoeve tijdens de Eerste Wereldoorlog een tijdlang de schuilplaats van geniekapiteins Robert Thys en Fernand Umé. Samen met hun zogeheten Compagnie van de Sapeurs-Pontonniers speelden zij een belangrijke rol bij het onder water zetten van de IJzervlakte.

“Hopelijk kunnen de archeologen ons binnenkort meer vertellen over de ondergrondse schuilplaats van de oorlogshelden Thys en Umé. Op basis van vooronderzoek hopen de archeologen ook mogelijks resten te vinden van bewoning en haveninfrastructuur uit de late middeleeuwen, net zoals resten uit de Eerste Wereldoorlog.”

Geert Vanden Broucke, burgemeester Nieuwpoort

Eens de archeologen hun werk gedaan hebben, kunnen de eigenlijke bouwwerken starten. De bronzen gedenkplaat ter ere van de beide geniekapiteins wordt volgens de regels van de kunst verwijderd en tijdelijk opgeslagen bij de dienst Stedenbouw. Als het project helemaal klaar is, krijgt de gedenkplaat een ereplaats op de site.  

Het nieuwe woonproject verrijst op de percelen tussen de Ieperstraat, de Koningin Elisabethlaan en de Kaai in Nieuwpoort, vlakbij het historische sluizencomplex Ganzepoot en de jachthaven, met 2.000 boten de grootste plezierjachthaven van Noord-Europa. ‘Hof ten Yser’ omvat 42 luxueuze appartementen met 1, 2 of 3 slaapkamers. Alle appartementen beschikken over een ruim leefterras. De vloeroppervlakte varieert van 70 tot 150 vierkante meter. De appartementen baden dankzij een uitgekiend ontwerp in een zee van licht en kijken uit op de groene binnentuin. De bewoners kunnen hun auto stallen in de ondergrondse parking met plaats voor 48 wagens. In de plannen is er op het gelijkvloers aan de Koning Elisabethlaan ook plaats voor een handelsruimte, ideaal voor een kruidenierszaak, een buurtwinkel of een gezellige koffiebar.

Al meer dan de helft van de appartementen verkocht

Projectontwikkelaar ION wil ‘Hof ten Yser’ opleveren in het najaar van 2023. Het project kan op heel wat interesse rekenen. Op amper vier maanden tijd vonden al 25 van de 42 appartementen een koper.

“Het succes van ‘Hof ten Yser’ komt niet als een verrassing. Het is immers de ideale uitvalsbasis voor iedereen die wil genieten van de rust en het groen, maar toch ook snel aan het strand wil zijn. Met de tramhalte vlakbij en de goede fietsverbinding ben je immers in tien minuten op het strand. Ook het bruisende stadscentrum bevindt zich op wandelafstand, net als de gezellige jachthaven.”

Kristof Vanfleteren, CEO & co-founder van ION

Kristof Vanfleteren

CEO & co-founder, ION

Henri Himpe

Project Developer, ION

Lieven Van den Bogaerd

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be