Woningprijzen in Vlaanderen stijgen licht
CENTURY 21: vastgoedmarkt boerde beter dan verwacht in 2015
19 december 2015
- Beter dan verwacht. Zo omschrijft CENTURY 21 Benelux, de grootste residentiële vastgoedgroep in ons land, het vastgoedjaar 2015.
- In Vlaanderen zijn de verkoopprijzen van woningen en appartementen bijna in alle provincies lichtjes blijven stijgen. In Wallonië kan er zelfs in de meeste provincies van een inhaaloperatie gesproken worden. In Brussel tekende de vastgoedgroep echter algemene prijsdalingen op, al maken investeerders veel goed en is er vooral sprake van een prijsnormalisatie.
- In 2016 zal de vastgoedmarkt in ons land goed standhouden, meent CENTURY 21 Benelux. En ook voor rentestijgingen zijn er voorlopig geen aanwijzingen.
Goed een jaar geleden waren de verwachtingen voor 2015 allesbehalve goed te noemen. De fiscale maatregelen - met de gewijzigde woonbonus op kop - zouden zich laten voelen, net zoals er gewag werd gemaakt van een stijgende hypothecaire rente. Beiden waren echter duidelijk niet van toepassing op het voorbije jaar. Zelfs de taxshift bleef vastgoedvriendelijk. 2015 werd dan ook een beter vastgoedjaar dan gedacht. Tot die conclusie komt CENTURY 21 Beneleux, na analyse van haar jaarstatistieken, die gebaseerd zijn op vijfduizend verkooptransacties in 2015. Het gaat over verkopen op de bestaande woning- en appartementenmarkt, niet over nieuwbouwpanden.
“Tegen alle verwachtingen in bleef de vastgoedmarkt in Vlaanderen standhouden. En dat vooral in Vlaams-Brabant en Oost- en West-Vlaanderen. Zo was er voor heel het Vlaams Gewest sprake van een minieme prijsstijging van 0,5 procent.”
Isabelle Vermeir, operationeel directeur CENTURY 21 Benelux
In Wallonië was de prijsstijging opvallender. In Waals-Brabant en Namen stegen de prijzen met respectievelijk 5,1 procent en 4,1 procent. Gespreid over heel het Waalse gewest klommen de prijzen er de hoogte in met 2,4 procent.
“Wallonië is hier en daar duidelijk aan een inhaaloperatie bezig. De prijzen lagen er jarenlang lager dan in Vlaanderen, maar langzaam maar zeker zijn bepaalde regio’s aan het bijbenen.”
Isabelle Vermeir
Enkel in Brussel, waar de vastgoedprijzen altijd iets hoger liggen dan elders in ons land, werd een tegenovergestelde evolutie opgetekend. Zo tekende CENTURY 21 Benelux dalende verkoopprijzen op in het hoofdstedelijk gewest, die opliepen tot gemiddeld 14,5 procent in 2015. De vastgoedgroep interpreteert het als een prijsnormalisering en benadrukt dat Brussel grotendeels een investeerdersmarkt blijft waar uitschieters geen uitzondering zijn.
163.000 euro tot 322.620 euro
Minstens even opmerkelijker zijn de gemiddelde verkoopprijzen van woningen en appartementen in ons land. Die verschillen enorm naargelang het pand in Vlaanderen, Wallonië of Brussel gelegen is.
In Vlaanderen betaal je zo gemiddeld 232.189 euro voor een woning en 179.116 euro voor een appartement. In Wallonië liggen de gemiddelde prijzen een fors stuk lager: een woning kostte er in 2015 gemiddeld 163.000 euro, een appartement 130.184 euro. Brussel steekt er dan weer met kop en schouders bovenuit. Voor een huis betaalde je er dit jaar zo gemiddeld 322.620 euro en 170.629 euro voor een appartement.
Hypothecaire rente
Voor 2016 verwacht CENTURY 21 Benelux vooral een voortzetting van de marktsituatie die we in 2015 hebben gekend. De groep rekent op een stabiele, gezonde vastgoedmarkt. Alleen een rentestijging lijkt daar voorlopig verandering in te kunnen brengen, maar daarvoor zijn er geen aanwijzingen.
“Het neemt niet weg dat de verschillende overheden in ons land aandacht moeten blijven hebben voor betaalbaar wonen. In 2015 zijn er op dat vlak, ondanks een aantal fiscale maatregelen, geen grote stappen voorwaarts gezet. Maar voor heel wat kopers blijft de vraag in 2016 even pertinent."
Isabelle Vermeir
In bijlage vind je de jaarstatistieken, opgesplitst per gewest en provincie.