Wonen in de mooiste sprookjestuin van Vlaanderen

Primeur: botanische tuin die decennialang verboden terrein was, nu publiek toegankelijk

Eén van de meest sprookjesachtige tuinen van Vlaanderen gooit voor het eerst in jaren de deuren open voor het grote publiek. Meer nog: er zal straks ook gewoond kunnen worden. Dat alles is hoogst opmerkelijk te noemen. Want dertig jaar lang kreeg bijna niemand de meer dan zes voetbalvelden grote tuin in Assent, vlakbij Diest, te zien. De toenmalige eigenaar spaarde kosten noch moeite om een unieke verzameling planten en bomen naar het park te halen, maar hield alles goed verborgen. Tot nu: de familie van de eigenaar, de tuinman en de Hasseltse vastgoedontwikkelaar Kolmont Woonprojecten slaan de handen in elkaar om de sprookjestuin publiek te maken. Bovendien voorzien ze er ook de bouw van enkele tientallen woningen, waardoor het voor het eerst in Vlaanderen mogelijk zal worden in een botanische tuin te wonen.

Sequoia’s die gemakkelijk duizend jaar oud kunnen worden uit de VS, talloze boshyacinthen zoals in het ondertussen wereldberoemde Hallerbos, Liquidambar-bomen waarvan in België slechts enkele te vinden zijn, wilde aardbeien en een Japanse Ginko notenboom. Het zijn maar enkele van de honderden inheemse en exotische planten, bomen en bloemen die wijlen Marcel Theunis, fabrieksdirecteur van deurenfabrikant Theuma, in zijn privétuin van drie hectare - oftewel meer dan zes voetbalvelden groot - liet zetten.

En dat louter voor zijn eigen plezier. Want niemand mocht het Mierenbergpark, zoals de mysterieuze botanische tuin heet, betreden. De directeur spaarde kosten noch moeite om de meest uitzonderlijke flora in zijn sprookjestuin te laten bloeien. Kers op de taart is zo onder andere een enorme beukenhaag die een tunnel van ruim 80 meter vormt. Bovendien liet hij verschillende vijvers en wandelpaden aanleggen, net zoals hij een muziekinstallatie liet plaatsen om dagelijks in zijn park naar muziek of sport te kunnen luisteren.

“Het park was jarenlang een mythe. Iedereen in de regio wist ervan, maar slechts een handvol mensen hebben het ‘sprookje’ ooit van binnenuit kunnen bewonderen. Soms kwamen mensen wel eens vragen of ze een kijkje mochten nemen of er bijvoorbeeld hun huwelijksfoto’s konden maken. Maar op enkele uitzonderingen na heeft niemand daar toestemming voor gekregen. Wie vandaag het park binnenwandelt, valt echter van de ene verbazing in de andere.”

Willy Polders, tuinman Mierenbergpark

Wonen in een botanische tuin

Nu wordt de sprookjestuin voor het grote publiek opengesteld en zal er binnenkort zelfs gewoond kunnen worden. Dat is niet toevallig, want toen de fabrieksdirecteur zeven jaar geleden overleed, wilde de familie maar een iets: het voortbestaan van dit meesterwerk verzekeren. Daarom werd besloten om de gigantische tuin open te stellen voor het grote publiek en op termijn over te dragen aan de gemeente.  

De Limburgse vastgoedontwikkelaar Kolmont Woonprojecten voorziet er in een eerste fase ook 16 nieuwbouwwoningen, waarvan de eerste al in augustus gebouwd zullen worden en de verkoop dit weekend start. Daarna volgen allicht nog enkele tientallen woningen. Alles samen zullen er op lange termijn zo’n tachtigtal woningen komen. Opmerkelijk: voor de nieuwe invulling zat de ontwikkelaar wekenlang samen met de familie én de tuinman om de bouwplannen uit te tekenen met het grootste respect voor het botanische park. Zo zal de meest waardevolle fauna en flora in het park behouden blijven.

“Tijdens de voorbereidingen van het hele project was één van de belangrijkste pijlers het behoud van de botanische tuin. We willen hier bouwen met het grootste respect voor het levenswerk van de tuinman en de natuur zelf. Zo worden de zones met de meest waardevolle natuur zeker behouden en blijft het sprookje verder leven. Op die manier wordt het trouwens voor het eerst in Vlaanderen mogelijk om in een echte botanisch park te wonen.”

Wim Smeets, Kolmont Woonprojecten

Op zondag 11 juni opent het park voor het eerst haar deuren voor het grote publiek en start de verkoop van de eerste woningen die binnenkort gebouwd zullen worden. Verwacht wordt dat enkele honderden nieuwsgierigen naar Assent zullen afzakken om deze verborgen parel te ontdekken. Ook tuinman Willy zal aanwezig zijn om rondleidingen te geven.

Brigitte Van Damme

Kolmont Woonprojecten

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be