Wetstraat start met grote make-over

Nieuw kantorencomplex Copernicus maakt hart van de Wetstraat groener én liefst tien meter breder

  • De derde grootste familiale privé-investeerder in ons land, Alides, is zopas gestart met de werken voor de bouw van een groot kantoor- én wooncomplex van 18.500 m2 in het hart van de Wetstraat.

  • Het is hét begin van een grote make-over van de Wetstraat, die tien jaar geleden al werd vastgelegd door de toenmalige regering. Dat bevestigt onder meer ook Rudi Vervoort, minister-president van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering.

  • Opmerkelijk is dat het iconische gebouw liefst 10 meter (!) achteruit zal schuiven ten opzichte van de straat. Daardoor verandert het huidige voetpad over een grote lengte in een ware boulevard.

  • Minstens even opvallend: waar nu tussen het Schumanplein en de binnenring niet of nauwelijks een boom of plant te bespeuren is, komen er straks iets meer dan duizend vierkante meter groen bij.

  • De sloopwerken zijn intussen gestart, waarna de bouw van het nieuwe gebouw begin volgend jaar aanvat.

Exact tien jaar geleden opperde de Brusselse overheid voor het eerst om de Wetstraat en haar omgeving grondig te vernieuwen. Het was de gerenommeerde Franse architect Christian de Portzamparc - de man achter o.a. de ‘One57’, één van de meest bekende en hoogste wolkenkrabbers in New York - die een innovatief plan op papier zette dat de naam ‘Stadsproject Wet’ kreeg. Nu, zoveel jaren later, wordt in de Europese wijk de eerste grote make-over in gang getrapt. Vorig jaar was al een eerste verandering zichtbaar aan het Schumanplein, nu gaat dus de eerste échte vernieuwing van start in het hart van de Wetstraat.

Die make-over start met de sloop van een oud kantorencomplex, gelegen op de hoek met de Wetenschapsstraat, waar tot voor kort de Federale Overheidsdienst Personeel en Organisatie gehuisvest was. In de plaats komt er een nieuw kantoorgebouw - genaamd Copernicus - met een oppervlakte van 18.500 m2 en liefst 55 meter hoog (14 verdiepingen). Straks zullen er meer dan duizend mensen werken. Maar vooral: de hele site zal de aanblik van de bekendste straat van ons land helemaal veranderen en wordt de katalysator voor de verdere vernieuwing van de Wetstraat.

“Vandaag is de Wetstraat een echte ‘canyon’ van kantoorgebouwen waar elke dag tienduizenden pendelaars van het Schumanplein naar het centrum van Brussel doorheen gestuwd worden. Het nieuwe gebouw wordt de motor van de ruimtelijke verandering van de Wetstraat en zal als eerste dit monotone, verstikkende karakter in grote mate doorbreken.”

Rikkert Leeman, bestuurder Alides Properties

Meer ruimte, meer groen

Het nieuwe complex zorgt in concreto voor een indrukwekkende verbreding van het voetpad en heel wat extra groen. Zo schuift het nieuwe gebouw allereerst tien meter achteruit ten opzichte van de rijbaan. Het gebouw wordt dus smaller, maar tegelijkertijd ook hoger. Dat zal het ruimtelijk gevoel van het eerste deel van de Wetstraat gigantisch veranderen, zo stellen experten. Het voetpad kan daardoor over een grote lengte 6,5 tot 10 meter breder worden, waardoor er een groot voorplein zal ontstaan en dit stuk van de Wetstraat de allures van een boulevard krijgt. Het moet alvast een unieke rustplek worden langs de drukke verkeersas.

“Het is ongezien dat op zo’n toplocatie, in het hart van de Europese wijk, zoveel meer extra ademruimte wordt gecreëerd. Dit zal het straatbeeld van de Wetstraat echt veranderen.”

Frédéric Devos, architect LD2 Architecture

Daarnaast zal er ook heel wat groen bijkomen. In het deel tussen de Brusselse binnenring en de Koningstraat is er uiteraard het Warandepark als groene long, maar in het eerste deel - tussen het Schumanplein en de binnenring - was tot nu toe weinig of geen groen te bespeuren. Ook dat verandert nu, want voor het eerst duiken er hoogstammige bomen en zitbanken op. Architect LD2 Architecture zal er verschillende beuken planten, die bestand zijn tegen de grote stroom uitlaatgassen. Daarnaast komen er ook twee grote, groene dakterrassen op de ‘Copernicus’ en achteraan het complex wordt een binnentuin aangelegd. Alles samen komt er liefst 1.100 vierkante meter groen bij, wat voor de Wetstraat niet weinig is.

Symbool voor vernieuwing

Omdat een overvloed aan kantoorgebouwen ‘s avonds vaak voor doodse buurten zorgt, is er heel bewust voor gekozen om aan het kantorencomplex ook 1.300 vierkante meter woonruimte te voorzien. In totaal komen er zo twaalf ruime flats. Onder het gebouw zelf komen bovendien ook 69 privé-parkings, waaronder enkele elektrische laadplaatsen, en 80 fietsparkeerplaatsen.

Dit project staat symbool voor de vernieuwing van de Wetstraat. Het effent het pad om de straat een nieuw luchtiger en levendiger profiel te geven. De ontwikkeling van kwaliteitsvolle openbare ruimten staat bovenaan in de lijst met prioriteiten dat het Gewest voor deze wijk heeft opgesteld. Wat dit project verder ook zo interessant maakt, zijn de nieuwe vergezichten naar de Frère-Orbansquare, die tegemoetkomen aan onze ambitie om de noord- en zuidkant van de as die gevormd wordt door de Wetstraat, op elkaar te laten aansluiten.”  

Rudi Vervoort, Minister-President van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering

Aantrekkingskracht Wetstraat

De Brusselse kantorenmarkt heeft het al een hele tijd moeilijk, maar zowel Alides als de Brusselse Hoofdstedelijke regering zijn ervan overtuigd dat dit project in de Wetstraat huurders zal aantrekken. De gemiddelde leegstandsgraad in Brussel bedraagt momenteel zo’n 9 procent. In de Wetstraat blijft het beperkt tot 5 à 6 procent. Een percentage dat door een reeks van vernieuwingsoperaties nog kan dalen.  

Alides is intussen gestart met de afbraakwerken in de Wetstraat. De hinder voor het doorstromende verkeer zal beperkt blijven. Begin 2019 zullen de eerste bouwwerken aanvangen, het einde is voorzien in de tweede helft van 2020. De investeringswaarde van het hele project bedraagt ruim 85 miljoen euro.
 

Alides Properties is een onderdeel van Alides REIM - dat al 125 jaar in handen is van de familie Maes - en de derde grootste private vastgoedinvesteerder in ons land. Zo heeft het onder andere de gebouwen van het Hilton Garden Inn en Novotel in Brussel in portefeuille, de Quantum en Oxygen kantoren, Espace Kennedy in Luxemburg en grondposities in België en Polen. In totaal beschikt Alides over een portefeuille ter waarde van meer dan 400 miljoen euro, een ontwikkelingspijplijn van een half miljard Euro en een eigen vermogen van meer dan 210 miljoen euro. De activiteiten van Alides zijn gestructureerd rond vijf types van activa: kantoren, residentieel vastgoed, industrieel vastgoed, hotels en vastgoed in de zorgsector.

Rikkert Leeman

Bestuurder, Alides Properties

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be