Afbraakwerken belangrijkste Brugs binnenstedelijk woonproject Boevrie gestart

Schepen Franky Demon sloopt symbolisch eerste muur voormalig VTI

 

  • Belangrijkste binnenstedelijke woonproject in jaren met respect voor UNESCO-erfgoed
  • Duurzame, gasloze site met BEO-veld (geothermie)
  • Verhard terrein maakt plaats voor groene pleintjes
  • Plaats voor 102 appartementen, 25 eengezins- en 8 stapelwoningen en 1 kantoorruimte
  • Sloop is gestart, eerste bewoners nemen eind 2026 hun intrek

Met graafmachine en sloophamer in de hand heeft schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon het startschot gegeven van de afbraakwerken op de voormalige VTI-site in de Brugse binnenstad. De schoolgebouwen maken plaats voor het belangrijkste binnenstedelijke woonproject van de laatste jaren, Boevrie, dat qua uitstraling perfect in het UNESCO-gebied past. “Het wordt bovendien een duurzame, gasloze woonbuurt, die we gaan verwarmen met geothermische warmtepompen, aangesloten op een groot BEO-veld”, zegt Stijn Van Hoof van ontwikkelaar Boeverie NV. De eerste bewoners nemen eind 2026 hun intrek.

Van links naar rechts: Alex De Witte (Boeverie NV), Stijn Van Hoof (Boeverie NV), Franky Demon, Geert Van Mol (Steenoven), Guy Delbecque (Delbecque), Steven Langenaken (Steenoven), Mathias Delbecque (Delbecque), Olivier Delbecque (Delbecque), Eveline Bossuyt (bildt architecten), Peter Verstraete (noaArchitecten), Sofie Beernaert (Steenoven)
Van links naar rechts: Alex De Witte (Boeverie NV), Stijn Van Hoof (Boeverie NV), Franky Demon, Geert Van Mol (Steenoven), Guy Delbecque (Delbecque), Steven Langenaken (Steenoven), Mathias Delbecque (Delbecque), Olivier Delbecque (Delbecque), Eveline Bossuyt (bildt architecten), Peter Verstraete (noaArchitecten), Sofie Beernaert (Steenoven)

Nu de leerlingen van het Vrij Technisch Instituut (VTI) in Brugge een nieuw onderkomen hebben gevonden in een gloednieuw schoolgebouw vlakbij het station, kunnen de werken aan het project Boevrie, in de Boeveriestraat, starten. Schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon nam vanmiddag de honneurs waar om de eerste sloopwerken voor zijn rekening te nemen. Het gaat dan ook om het belangrijkste binnenstedelijk woonproject in jaren in Brugge. Boevrie zal mee een antwoord bieden op de toegenomen vraag naar meer kwaliteitsvolle nieuwbouwwoningen net buiten het toeristische centrum van de Breydelstad.

“Eind dit jaar zullen de oude schoolgebouwen afgebroken zijn en starten we met de ontwikkeling van een nieuwe, bruisende stadswijk, die volledig fossielvrij zal zijn. Elke woning en appartement zal over een individuele geothermische warmtepomp beschikken, die aangesloten wordt op een groot BEO-veld. Dat is een Boorgat Energie Opslag-veld of een ondergronds reservoir waar aardwarmte van op 150 meter diepte kan worden getankt en opgeslagen.Op die manier wordt het mogelijk om op grote schaal vloerverwarming te installeren, zodat je actief kan verwarmen en passief koelen.” - Stijn Van Hoof van ontwikkelaar Boeverie NV

Concreet zal Boevrie 102 één-, twee- of drieslaapkamerappartementen, 25 eengezinswoningen, 8 stapelwoningen (compactere woningen voor jonge starters, alleenstaanden, …) en één kantoorruimte tellen. Parkeerplaatsen, garageboxen, bergingen en fietsenstallingen gaan ondergronds en zullen toegankelijk zijn via de in- en uitrit in de Boeveriestraat en een geïntegreerde fietslift.

Respect voor UNESCO-gebied

De Bruggelingen hoeven alvast niet te vrezen voor een stijlbreuk in hun geliefde binnenstad. Boevrie wordt een woonproject dat qua zichtbaarheid en uitstraling perfect in het UNESCO-gebied zal passen.

“Het spreekt voor zich dat dit voor ons een ‘conditio sine qua non’ was. De architecten hebben ervoor gezorgd dat dit nieuwbouwproject volledig past in de historische invulling van onze stad. De historische gevel in de Boeveriestraat wordt trouwens bewaard en gaat naadloos over in de nieuwe gebouwen. Voor ons is Boevrie een sterk voorbeeld van hoe je met respect voor de bestaande omgeving een historische stad als Brugge kan vernieuwen en mee een antwoord kan bieden op de nood aan meer kwaliteitsvolle nieuwbouwwoningen.” - Franky Demon, schepen van Ruimtelijke Ordening

Groene invulling

De herbestemming van de site betekent ook een meerwaarde voor de hele buurt. Niet in het minst dankzij de aanleg van steegjes en groene pleintjes die de woningen met elkaar verbinden en die de typische Brugse uitstraling versterken.

“De steegjes worden straks kosteloos overgedragen aan de stad, zodat ze publiek toegankelijk worden – een surplus voor alle buurtbewoners. Momenteel is de site ook nog zo goed als volledig verhard en daar komt gelukkig verandering in, dankzij een aaneenschakeling van mooie, groene pleinen met bomen, die in volle grond zullen groeien. Daarnaast is ook rekening gehouden met de nabijgelegen Sint-Godelieve-abdij, die zeker een stilteplek zal blijven. Boevrie slaagt erin om rust te brengen en tegelijk het contact met de levendige binnenstad niet te verliezen.” - Franky Demon, schepen van Ruimtelijke Ordening

Toplocatie

De nieuwe stadswijk, van de hand van architectenbureau Bildt en noAarchitecten , kent inmiddels al heel wat succes bij zowel Bruggelingen als huizenjagers van buiten de Breydelstad.

“We merken interesse uit alle leeftijdsgroepen, van jonge gezinnen tot jonggepensioneerden. Nog voor de eerste steen gelegd is, is al iets meer dan een derde van de woningen en appartementen verkocht. Eigenlijk mag dat niet verbazen, gezien de toplocatie van het project. Al jaren zijn huizenjagers op zoek naar een nieuwbouwwoonst die in het centrum van Brugge ligt en waar ze toch niet te veel toeristen tegen het lijf lopen. Boevrie weet die balans perfect in evenwicht te houden.” - Stijn Van Hoof van ontwikkelaar Boeverie NV

Als alles volgens plan verloopt, kunnen eind 2026 de eerste bewoners hun intrek nemen in Boevrie. Geïnteresseerden kunnen zich melden via https://www.boevrie.be/.

Perscontact:

Sofie Beernaert

Project Developer, Steenoven iov Boeverie NV

Jürgen Eeckhout

PR Consultant, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be