Wellen versterkt haar dorpskern dankzij de komst van drie nieuwe winkelketens en nieuw containerpark

De dorpskern van Wellen, vlakbij Hasselt, wordt binnenkort fors versterkt. Zo  krijgt de Limburgse gemeente er een woon- en winkelproject bij waar drie nieuwe grote winkelketens hun opwachting maken. Daarbij gaat het alvast om een vestiging van Action en Lidl. Opvallend: bovenop de winkels worden twaalf appartementen gebouwd, waardoor de ruimte op de site optimaal benut wordt. Even verderop, aan de rand van het dorp, bouwt vastgoedontwikkelaar Kolmont ook een gloednieuw containerpark waar de Wellenaars volgend jaar al terecht kunnen.

Het winkel- en woonproject, tussen de Dorpsstraat en Overbroekstraat, wordt één van de grootste ontwikkelingen in Wellen, zo  kondigen Els Robeyns, de burgemeester van Wellen, en projectontwikkelaar Kolmont het nieuwe project aan. Zo komt er alvast een kersverse vestiging van Action, en ook de supermarkt Lidl - die nu in het centrum is gelegen - verhuist naar de nieuwe site waar meer parkeerplaatsen ter beschikking staan. Voor de derde winkelruimte zijn nog gesprekken lopende met verschillende kandidaten.

“Dit project is een toegangspoort tot het handelscentrum. We houden Lidl op deze manier toch in Wellen. Bovendien is een winkel als Action een echte publiekstrekker die ook onze middenstand een boost geeft. En dan heb ik het nog niet over de extra tewerkstelling gehad.”

Kristien Treunen, schepen lokale economie Wellen

Groene buffer

Voor het ontwerp van het hele project wordt beroep gedaan op het Wellense architectenbureau Vantilt Houben, die al meerdere woonprojecten in de omgeving ontwierp. Opmerkelijk daarbij is men vooral kijkt naar de juiste inplanting, zodat de omgeving er kwalitatief verder op vooruit kan gaan. Bovendien wordt ook de architectuur van de aanpalende gebouwen - zoals het oude gemeentehuis oftewel het Huis Maris - overgenomen en komt er een overdekte winkelgalerij.

“We vinden het bijzonder belangrijk om het project zo optimaal mogelijk op de omgeving af te stemmen. Daarom voorzien we rond het gehele perceel groenbuffers, net zoals er verschillende geluidswerende schermen geïntegreerd zullen worden om zelfs de minste vorm van overlast voor omwonenden te voorkomen.”

Maarten Lexis, projectontwikkelaar Kolmont

140 gratis parkeerplaatsen

De nieuwe ontwikkeling is een extra troef voor het levendige centrum van Wellen. Het opzet van het hele project is het versterken van de dorpskern en met de komst van winkels als Action en Lidl wordt de gemeente een aantrekkingspool voor de Wellenaars en de inwoners van de omringende gemeenten. Een bijkomende meerwaarde voor het project zijn trouwens de circa 140 extra parkeerplaatsen die aangelegd zullen worden en waar straks gratis geparkeerd kan worden.  

“Uiteraard ben ik ontzettend fier. Dit is een duurzaam en kernversterkend project vol beleving. En die 140 extra parkeerplaatsen zullen bij grote events zoals de jaarlijkse kermis of de braderie van Wellen dankbaar gebruikt worden.”

Els Robeyns, burgemeester Wellen

De oplevering van heel het woon- en winkelproject is alvast voorzien voor het najaar van 2019.

Nieuw containerpark

Daarbij stoppen de plannen van de gemeente niet. Net buiten de dorpsrand op het bedrijventerrein wordt er ook werk gemaakt van een volledig nieuw containerpark, waar Wellenaars terecht kunnen vanaf het voorjaar van 2019. Het containerpark zal een oppervlakte beslaan van 3.831 vierkante meter, wat ongeveer vergelijkbaar is met een half voetbalveld. Op het terrein komt ook nog een kantoorunit voor het personeel.

Niet onbelangrijk: door de komst van het nieuwe containerpark zal ook de geurhinder en de verkeers- en geluidsoverlast van het park verdwijnen in de dorpskern.  

“In eerste instantie leek het recyclagepark te verdwijnen. Nu krijgen de Wellenaren een volledig vernieuwd containerpark. En de technische dienst kan nu veel comfortabeler werken. Goed samenwerken en de krachten bundelen, daar draait het om.”

Els Robeyns, burgemeester Wellen

Naast het nieuwe afvalpark zal ook de technische dienst van de gemeente verhuizen naar een nieuwe locatie op het industrieterrein in Herten. Op een terrein van ruim 75 are, wat net iets groter is dan de oppervlakte van één voetbalveld, komen straks een reeks loodsen, opslagruimten, een personeelsgebouw en parkeerplaatsen voor het personeel.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be