“We hebben een nieuw ziekenhuis nodig. Nu!”

Patiënten en personeelsleden van MS Center Melsbroek schrijven open brief

Honderden personen met MS en 300 personeelsleden botsen elke dag op de hopeloos verouderde infrastructuur van hun revalidatieziekenhuis, het Nationaal MS Center in Melsbroek. Al tien jaar wachten ze op een nieuwbouw, maar beroepsprocedures van enkele burgers blijven alles op de lange baan schuiven. Naar aanleiding van de zitting bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen – waar zopas de pleidooien werden gehouden – schrijven ze nu een open brief om de onhoudbare situatie en onzekerheid aan te klagen.

Vandaag hebben ruim 12.000 Belgen Multiple Sclerose (MS), een chronische neurologische aandoening. Daarvan laat een op de vijf zich in ons MS Center in Melsbroek behandelen. Al meer dan zestig jaar richt ons ziekenhuis zich specifiek op deze patiënten. In die tijd hebben we dan ook een schat aan ervaring en expertise opgebouwd. Personen met MS krijgen hier geïndividualiseerde en hoogkwalitatieve zorg. Met terechte fierheid durven we zeggen dat het Nationaal MS Center tot de beste van Europa behoort.

Zo trots we zijn op onze collega’s en medepatiënten, zo hard schamen we ons voor de infrastructuur waarin wij, zorgverleners en patiënten, moeten werken of revalideren. Elke dag worden we geconfronteerd met de beperkingen van ons gebouw. Na zestig jaar is het ziekenhuis dringend aan vernieuwing toe. Sommige kamerdeuren zijn te smal voor de ziekenhuisbedden. Alleen in een rolstoel of met een brancard geraken we de gang op. Daarbovenop hebben sommige patiëntenkamers geen aangepaste badkamer. Vinden jullie dat nog van deze tijd?

Voor ons is de oplossing nochtans eenvoudig: sloop eindelijk dit verouderde ziekenhuis en voer de plannen uit waar experten, architecten en stedenbouwkundigen nu al tien jaar over nadenken. Zij hebben een prachtig project uitgewerkt dat werkelijk aan alle wensen, bedenkingen en opmerkingen van alle betrokken partijen beantwoordt. Al in 2011 lagen de eerste plannen op tafel, maar vandaag vragen we ons nog altijd af of de nieuwbouw er überhaupt wel komt. Om het unieke zorgproject met Z.Org en vzw Stijn te realiseren, moet het oude klooster afgebroken worden. Enkele buurtbewoners in Melsbroek hebben het daar heel moeilijk mee. Daar hebben we alle begrip voor. Onze geschiedenis verdient een belangrijke plaats in onze samenleving.

Maar moeten we niet naar het grotere plaatje kijken? Experten hebben geoordeeld dat het klooster als geheel geen erfgoedkundige waarde heeft. Alleen de glasramen en de toren zijn van waarde, en die worden geïntegreerd in het nieuwe project. Ook op vlak van mobiliteit bewijzen de studies dat we veel beter af zijn met de nieuwe plannen. Waar wacht iedereen dan nog op?

Talrijke mensen krijgen dagelijks te maken met talloze problemen omdat ze in een compleet verouderd gebouw werken en revalideren. Dit project is zeker geen megalomaan bouwproject. We hebben recht op een comfortabel ziekenhuis, aangepast aan de noden van vandaag. Bovendien zijn wij niet de enigen die willen dat de eerste steen snel gelegd wordt. Ook de gemeente, de provincie en de Vlaamse overheid staan achter het plan. Mensen uit de buurt vragen ons wanneer het nieuwe ziekenhuis er nu eindelijk komt. We weten het niet. En dat zijn we beu.

Sommigen van ons komen of werken hier al meer dan dertig jaar. Voor ons is de maat vol. Komt het nieuwe ziekenhuis er wel? Of moeten we vrezen voor een onhaalbare verhuis naar een andere locatie? In ons klein maar uniek ziekenhuis hebben zorgverleners en patiënten een persoonlijke band. Dat is heel bijzonder. Dat willen we niet kwijt. Voor ons is deze plek in Melsbroek een warme en veilige haven waar we rustig kunnen werken of behandeld worden. Dat is van onschatbare waarde.

Uiteraard heeft iedereen het recht om zijn mening te uiten en beroep aan te tekenen tegen de bouwplannen. Het is echter onaanvaardbaar dat herhaaldelijke procedures van een aantal personen de bouw van een nieuw ziekenhuis telkens opnieuw blokkeren. Wij leven al tien jaar in onzekerheid. Het is tijd om knopen door te hakken. We hebben een nieuw ziekenhuis nodig in Melsbroek. En liever vandaag dan morgen.

Deze open brief wordt ondersteund door de honderden MS-patiënten en 300 personeelsleden van het Nationaal MS Center in Melsbroek.

 

*Wilt u graag spreken met een patiënt of dokter uit het MS Center? Neem dan contact op met Ruth Jamaels.

Ruth Jamaels

Communicatieverantwoordelijke, Nationaal MS Center

Anna Lauwaerts

Junior PR Consultant, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be