Vraag naar studentenkoten in Hasselt blijft groot (in tegenstelling tot in vele andere steden)

Honderdtal studenten settelen zich vandaag al in nieuwe studententoren ‘Kaperkot Y’ in Kapermolenpark

In vergelijking met heel wat andere Vlaamse universiteitssteden blijft de nood aan studentenkoten in Hasselt groot. Vooral nieuwe, kwaliteitsvolle koten zijn meer dan ooit in trek in de stad. Eén van de voornaamste redenen van die grote vraag heeft te maken met een aantal opleidingen die de volgende jaren verhuizen van Diepenbeek naar Hasselt. Al zal dit volgens de UHasselt zeker geen leegloop veroorzaken in Diepenbeek. Om aan de stijgende vraag van kwalitatieve studentenhuisvesting in Hasselt te voldoen, opent er deze week een tweede studententoren in het Kapermolenpark. En volgend jaar volgt er nog een derde studententoren met 87 koten.

Het aantal studenten in Hasselt zit in de lift, en dat is nog zacht uitgedrukt.Er zijn nu reeds 782 rechtenstudenten gehuisvest op campus Hasselt. Tegen 2021 en in een latere derde fase zullen nog eens in totaal 1.894 studenten verhuizen van campus Diepenbeek naar campus Hasselt. Dit geeft wat meer ademruimte in Diepenbeek en biedt ook meer mogelijkheden om nieuwe studenten te ontvangen wanneer het opleidingsaanbod wordt uitgebreid.

Maar het lijdt dus geen twijfel dat er de komende jaren meer en meer studenten onderdak zullen vinden in Hasselt. En dat zal zich ongetwijfeld laten voelen op de Hasseltse markt van studentenkoten.

“Hasselt zal de komende jaren nog fors groeien als studentenstad, en dat betekent automatisch dat er ook meer vraag naar studentenkoten zal zijn. Dat betekent natuurlijk nog niet dat de campus in Diepenbeek zich aan een leegloop moet verwachten. Integendeel, de UHasselt streeft ernaar om haar opleidingsaanbod in Diepenbeek uit te breiden, zodat er weer nieuwe studenten hun weg vinden naar de campus in Diepenbeek. En dus ook naar de studentenkoten in Diepenbeek.”

Marie-Paule Jacobs, beheerder UHasselt

Al 25% Hasseltse studenten op kot

De Hasseltse kotenmarkt bereidt zich intussen meer dan ooit voor om al deze toekomstige studenten op te vangen - in de buurt van het stadscentrum. Volgens de cijfers van de UHasselt en het dienstencentrum voor studenten StuVo verblijft nu al ruim een vierde (25%) van alle Hasseltse studenten op kot. En dit zal met de enorme verhuisbeweging de komende jaren alleen maar toenemen. CampUSpark - de afdeling van projectontwikkelaar Kolmont, gespecialiseerd in studentenhuisvesting - is alvast één van de spelers die hier sterk op inspeelt met de uitbouw van een studentencampus in Kapermolenpark.

“Het aanbod van kwalitatieve en betaalbare studentenhuisvesting in Hasselt was tot nu toe eerder beperkt, terwijl de vraag daar naar erg hoog is. Studenten willen meer en meer in Hasselt centrum op kot zitten, maar het “afgeleefde” kot zoals we dat van vroeger kennen heeft afgedaan. De student anno 2018 moet comfort hebben. De gloednieuwe studentenresidentie Kaperkot Y in het Kapermolenpark speelt daarop in.”

Jeroen Van Neck, CampUSpark

Grootste studentenkeuken van Hasselt

De studententoren Kaperkot Y is het nieuwe pareltje in het Kapermolenpark - naast Kaperkot X. Met 97 instapklare studentenkoten die er nu met de opening van de tweede toren bijkomen, verblijven er vanaf dit jaar bijna 200 studenten op de CampUSpark-site in het Kapermolenpark. Het meest opvallende aan de nieuwe woontoren Kaperkot Y is de bijzonder grote, gemeenschappelijke keuken. Die mega-keuken komt er op aanraden van de universiteit. Er zal niet alleen een dagdagelijkse potje gekookt kunnen worden, het is ook de bedoeling dat in de keuken tal van evenementen georganiseerd kunnen worden die het community-gevoel op het CampUSpark bevorderen.  

“Studenten zullen er samen een film kunnen kijken op een groot scherm, een voorstelling van een stand-up comedian organiseren, of een verjaardagsfeest of bijvoorbeeld yogalessen. Maar de keuken kan evengoed als gezamenlijke studieruimte dienen om het studeren te stimuleren. De bedoeling van deze polyvalente ruimte is dat we een leuke gemeenschapsvorming creëren onder de inwonende studenten. Uniek in Vlaanderen.”

Joris Vos, CampUSpark

Maar daar stopt het niet bij: de studententoren wordt ook met allerlei technologische snufjes uitgerust, zoals bewakingscamera’s en een badgesysteem om toegang te krijgen tot de gebouwen. Het zal alvast geen invloed hebben op de betaalbaarheid van de studentenkoten. Hasselt is één van de goedkoopste steden wat studentenhuisvesting betreft en dat willen we ook zo graag houden, zo laten zowel CampUSpark als de UHasselt weten.

Joris Vos

Kot Executive Officer, Kolmont

Jeroen Van Neck

Projectleider, Kolmont

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be