Voormalige Van Marcke-terreinen krijgen nieuw leven

Leegstaande site in Roeselare wordt groen woonproject

De oude Van Marcke-terreinen langs de Rondekomstraat in Roeselare komen weer tot leven. Waar nu nog verouderde kantoorgebouwen en een verlaten toonzaal staan, realiseert projectontwikkelaar Groep Huyzentruyt de komende jaren 75 appartementen en 3 woningen. De iconische schouw blijft staan en knipoogt als beeldbepalend element naar het verleden. De grauwe en gebetonneerde Vlasstraat daarentegen transformeert naar een levendig openbaar park met fietsdoorsteek. De toekomstige site biedt niet alleen plaats aan woningen en appartementen, maar verwelkomt ook kantoren. Zo zal Advocatenkantoor Van Eeckhoutte & Braeye, met vestigingen in Roeselare en Waregem, één van de meest karaktervolle gebouwen op de site betrekken. Net als de woningen zal hun kantoor worden aangesloten op het stedelijk warmtenet, begeleid door Van Marcke Engineering. De cirkel is daardoor helemaal rond.

Thomas Van Poucke, Michiel Van Eeckhoutte en Stijn Braeye
Thomas Van Poucke, Michiel Van Eeckhoutte en Stijn Braeye

Eerst een stukje geschiedenis: sanitair – en verwarmingsgroothandel Van Marcke vestigde zich in 1962 al in de gebouwen op de hoek van de Stationsdreef. In 2017 verhuisde het bedrijf naar de Brugsesteenweg, omdat de oude gebouwen niet meer voldeden aan de moderne normen. Sindsdien ligt de site - 6.700 m2 groot - er verlaten bij. Maar daar komt verandering in. Projectontwikkelaar Groep Huyzentruyt blaast nu nieuw leven in de terreinen met de realisatie van een wooncomplex en kantorengebouw. De vergunning is binnen om de verloederde, verharde site om te zetten in een levendige, groene en gezellige woonbuurt.

“Net zoals in onze andere projecten ligt ook hier de klemtoon op betaalbaar wonen. We voorzien 3 woningen met tuin en 75 appartementen met één tot drie slaapkamers. Elk appartement heeft een terras. Drie kwart van het aanbod, met name de studio’s en de appartementen met 2 slaapkamers, spelen in op de grotere vraag naar woningen voor kleinere huishoudens. Op de site bevindt zich nog een deel van de voormalige Weverij Moerman. Die ontwikkelen we binnenkort tot kantoorruimte.” - Thomas Van Poucke, CEO Groep Huyzentruyt

Erfgoed in ere hersteld

Er wordt geen tabula rasa uitgevoerd: waardevol erfgoed blijft behouden of krijgt indien nodig een moderne touch. De iconische schouw van de weverij wordt in het openbaar domein geïntegreerd, maar blijft in z’n originele staat gehandhaafd om de historische link met de site te behouden. Het oude kantoorgebouw aan de Rondekomstraat bevindt zich echter in een te slechte staat, waardoor het na overleg afgebroken moet worden. In het nieuwe kantoorgebouw zal het gerenommeerd advocatenkantoor Van Eeckhoutte & Braeye onderdak vinden. De advocaten zijn momenteel nog gevestigd in de Zuidstraat in Roeselare, dicht bij de Grote Markt. Met de keuze voor een kantoor op de Van Marcke-site zitten ze in het hart van de stad en blijven ze inzetten op toegankelijkheid en bereikbaarheid. Van Eeckhoutte & Braeye zal terug te vinden zijn in één van de meest karaktervolle kantoren op de site.

“Wij waren al een tijdje op zoek naar een nieuwe locatie. We wilden een pand met een zeker karakter en een historische waarde waarmee we ons konden onderscheiden. In de plannen van het kantoorgebouw op de Van Marcke-site vonden we wat we zochten: een nieuw gebouw dat toch een verhaal meedraagt en beantwoordt aan de hedendaagse normen van een moderne en performante kantooromgeving. De klik was er meteen. We zijn trots dat we mogen deel uitmaken van dit prachtige project en kijken uit de naar de realisatie.” - Advocaten Van Eeckhoutte & Braeye

Beton wordt groen

Vandaag wordt de site nog doorsneden door de Vlasstraat, die de verbinding maakt met de Stationsdreef in het oosten en de Rondekomstraat in het westen. Die Vlasstraat – nu nog een tweerichtingstraat voor auto’s - verdwijnt en maakt plaats voor meer beleving, zoals beschreven In het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP). In de plaats komteen openbaar park met veel groen en een fietsdoorsteek van de Stationsdreef naar de Rondekomstraat. Zo verandert een kille, betonnen straat in een open en veilige zone en is de link met het verleden beter zichtbaar. Op wandelafstand van de site zijn twee publieke parkings beschikbaar. Bewoners kunnen echter ook ondergronds parkeren, waardoor de auto’s een minimale impact op de omgeving hebben. Er zijn 84 parkeerplaatsen voorzien, net zoals nog eens stallingen voor 156 fietsen. De site zet daarnaast ook in op deelmobiliteit en voorziet twee deelwagens. Tot slot is het de bedoeling dat buurtbewoners de voorziene parkeerplaatsen voor de kantoren ’s avonds en in het weekend mogen gebruiken.

Als alles volgens plan verloopt, start eind dit jaar de sloop van de gebouwen. Voor het project is intussen ook groen licht gegeven door de Kwaliteitskamer van de stad. Groep Huyzentruyt wil de woonbuurt in drie jaar tijd ontwikkelen, waardoor in 2025 de eerste bewoners hun intrek zullen nemen in het gebouw. De woningen worden aangesloten op het warmtenet van de stad Roeselare. Om de cirkel helemaal rond te maken worden de aansluitingen uitgevoerd worden door sanitair – en verwarmingsbedrijf Van Marcke.

“Door deze woningen aan te sluiten op het stedelijk warmtenet, zullen de bewoners geen gas of fossiele brandstof nodig hebben en kunnen ze zich verwarmen dankzij de warmte van de afvalverbrander MIROM. Het past bovendien helemaal in de filosofie om energiezuinig en duurzamer te leven en te bouwen. We voorzien echter ook een eigen back-up installatie. Zo zullen de gebruikers tijdens de geplande onderhoudsstop van het warmtenet in de zomer, die meestal een drietal dagen duurt, geen vermindering van hun comfort hebben. De back-up neemt dan over.” - Tom Prinzie, Technical Manager Van Marcke

Perscontact:

Benny Geldhof

Projectleider, Groep Huyzentruyt

Anna Lauwaerts

PR Consultant, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be