Voormalige Nijverheidsschool krijgt duurzaam tweede leven

  • Kantoren, kunstgalerij en horeca op gelijkvloerse verdieping
  • 40-tal appartementen
  • Volledig gasloze site
  • Groot buurt – en klimaatpark waarvan 2.700 m² toegankelijk voor buurt

Het Sint-Agneteklooster, in de Gentse volksmond gekend als de Nijverheidsschool aan de Lindenlei in hartje Arteveldestad, krijgt een duurzaam tweede leven. Zo tovert erfgoedontwikkelaar VDD Project Development de zwaar verloederde site om tot een aangenaam en volledig gasloos project met een 40-tal appartementen, kantoren, horeca, een kunstgalerij en een groot buurt – en klimaatpark. Dat blijkt uit de plannen, die afgelopen zaterdag aan de buurt werden voorgesteld. “Lindenlei 38 zal een mooie verbinding vormen met de buurt”, zeggen Johan Vandendriessche en Thibaut De Vos, Managing Partners bij VDD Project Development. In de loop van 2025 zouden de werken aan de site van start gaan.

In december 2021 verwierf VDD de site na een openbare verkoop die georganiseerd werd door de voormalige eigenaar, het Gemeenschapsonderwijs. De klooster – en schoolgebouwen zijn als monument beschermd, maar wel zwaar verloederd. Die worden nu gerestaureerd met het oog op een nieuwe toekomst en aangevuld met twee nieuwe volumes op de hoek van de Lindenlei en in het verlengde van de Sint-Agnetestraat. Historisch gezien waren daar ook al gebouwen gesitueerd. Door de aanvulling wordt het gebouwenblok stedenbouwkundig vervolledigd en verbetert de relatie met de omliggende bebouwing. Het ontwerp van de nieuwe gebouwen werd geïnformeerd door de 19e-eeuwse architectuur van de schoolgebouwen van de toenmalige stadsarchitecten Pauli en Van Rysselberghe, zodat er een harmonieuze synergie ontstaat tussen de historische en hedendaagse architectuur.

Voorlopig ontwerp van het nieuwe Palazzo-gebouw die de rij voorgevels van de Lindenlei vervolledigt (copyright VDD Project Development & David Chipperfield Architects)
Voorlopig ontwerp van het nieuwe Palazzo-gebouw die de rij voorgevels van de Lindenlei vervolledigt (copyright VDD Project Development & David Chipperfield Architects)

Connectie met de buurt

De voormalige Nijverheidsschool heeft in de loop der jaren de verbinding met de buurt verloren. De site wordt daarom maximaal doorwaadbaar gemaakt via de Lindenlei, de Sint-Agnetestraat en de Wijngaardstraat. Aan de Lindenlei komt een open arcade in de nieuwbouw die een connectie maakt naar het semi-publieke voorplein tussen de oostelijke historische schoolvleugel en de nieuwbouw. De Sint-Agnetestraat wordt getransformeerd van een verwaarloosde en smalle steeg van 2,5 à 3m breed naar een groene en aangename woonerf van 8m à 11m breed.

Groot buurtpark

Achteraan de site, in het midden van het bouwblok wordt een nieuw buurt- en klimaatpark aangelegd. De groenzone wordt gemaximaliseerd door de aanpalende buurtparking te integreren, die dan ondergronds gecompenseerd wordt in de nieuwe ondergrondse parking van het project. De totale groenzone heeft een oppervlakte van 3.370m², waarvan 2.700m² toegankelijk is voor de buurt. Het nieuwe park verbindt de site met de groene klimaatas in de Lindenlei en vormt ook een front tegen de stedelijke opwarming door onder andere verkoeling te bieden en hitte-eilanden te verminderen. Tegelijkertijd versterkt de biodiversiteit.

Voorlopig ontwerp van het nieuwe buurt- en klimaatpark met zicht naar de nieuwbouw en gerestaureerde historische gevels (copyright VDD Project Development & David Chipperfield Architects)
Voorlopig ontwerp van het nieuwe buurt- en klimaatpark met zicht naar de nieuwbouw en gerestaureerde historische gevels (copyright VDD Project Development & David Chipperfield Architects)

Volledig gasloos

Het project vormt de verloederde scholensite om tot een aangenaam en actief stadsdeel. Op het gelijkvloers komen kantoren voor bijvoorbeeld creatievelingen, vrije beroepers, horecafuncties en een kunstgalerij. Zij zullen de interactie aangaan met de omliggende publieke ruimte. Op de bovenliggende verdiepingen voorziet de erfgoedontwikkelaar een 40-tal appartementen. Om het energieverbruik van het project tot een absoluut minimum te beperken trekt de ontwikkelaar voluit de kaart van duurzame technische installaties. Verwarmen en koelen gebeurt enkel via hernieuwbare en groene energie, zoals geothermie en warmtepompen. Hierdoor is er geen plaats voor fossiele brandstoffen.

Voorlopig ontwerp van het semi-publieke voorplein met zicht naar de arcade (copyright VDD Project Development & David Chipperfield Architects)
Voorlopig ontwerp van het semi-publieke voorplein met zicht naar de arcade (copyright VDD Project Development & David Chipperfield Architects)

Samenwerking met internationaal gerenommeerde architecten

De plannen zijn opgemaakt door het Britse David Chipperfield Architects. Chipperfield is in 2023 nog bekroond met de Pritzker Prize, ook wel bekend als de ‘Nobelprijs voor Architectuur’. David Chipperfield Architects werkte voorts voor dit ontwerp samen met ATAMA-architecten en de restauratie-architecten van aNNo. Het internationaal gerenommeerde Bureau Bas Smets stond in voor het ontwerp van de omgeving. Dit ambitieuze project is tot stand gekomen na een grondig voortraject en uitgebreid overleg met de betrokken stadsdiensten, de kwaliteitskamer en het Agentschap Onroerend Erfgoed.

De komende weken en maanden zal VDD Project Development verder gesprekken voeren met de verschillende instanties om de vergunning voor de plannen te finaliseren. Als alles volgens plan verloopt, wil de erfgoedontwikkelaar de vergunningsaanvraag in de loop van maart 2024 indienen. Op die manier kunnen de werkzaamheden in de loop van 2025 starten.

Meer info via www.lindenlei38.be

Door het verwijderen van enkele niet-waardevolle gebouwen worden nieuwe groenzones gecreëerd zoals de kloostertuin (copyright VDD Project Development & David Chipperfield Architects)
Door het verwijderen van enkele niet-waardevolle gebouwen worden nieuwe groenzones gecreëerd zoals de kloostertuin (copyright VDD Project Development & David Chipperfield Architects)

Meer info over VDD Project Development:

Erfgoedontwikkelaar VDD Project Development focust op de hedendaagse herbestemming en herwaardering van waardevolle historische sites op binnenstedelijke locaties. Het wil de behoeder zijn van historische gebouwen door er een nieuwe toekomst aan te geven. Daarbij wordt bijzondere aandacht gegeven aan een nieuwe architectuur in harmonie met het historisch kader, de woonkwaliteit en de duurzaamheid. Zo ontstaan hefboomprojecten die een meerwaarde creëren voor de ruime omgeving.

De voorbije jaren etaleerde het die expertise al met verve met klinkende referenties zoals de ‘Weylerkazerne’ en ‘Huis van Hamme’ in Brugge, ‘The Dome’, ‘Royal Botanic’, ‘Grote Zavel 40’ en ‘de Mérode’ in Brussel en het ‘Koepel District’ in Breda.

Meer info is terug te vinden op de website: www.vddprojectdevelopment.com.

Meer info over David Chipperfield Architects:

Sinds de oprichting in 1985 heeft David Chipperfield Architects vanuit haar kantoren in Londen, Berlijn, Milaan en Shanghai een gevarieerd internationaal oeuvre ontwikkeld met culturele, residentiële, commerciële en educatieve gebouwen, alsook private projecten en stedelijke masterplannen.

Het bureau geniet al jaren wereldfaam voor zijn fijngevoelige restauraties, waaronder 14 projecten in 12 verschillende UNESCO-werelderfgoedlocaties. Grote projecten zijn onder andere het ‘Neues Museum’ en de ‘Neue National Galerie’ in Berlijn, de ‘Royal Academy of Arts’ en de voormalige Amerikaanse ambassade in Londen.

David Chipperfield Architects heeft meer dan honderd internationale prijzen en onderscheidingen voor uitmuntende architectuur gewonnen, waaronder in 2023 de Pritzker Architecture Prize, ook gekend als de “Nobelprijs voor architectuur”, de Stirling Prize van het Royal Institute of British Architects (RIBA), de Mies van der Rohe Award (European Union Prize for Contemporary Architecture) en de Deutscher Architekturpreis. David Chipperfield ontving in 2011 de RIBA Royal Gold Medal en in 2013 de Praemium Imperiale, beide als erkenning voor zijn levenswerk.

Thibaut De Vos

Managing Partner, VDD Project Development

Jürgen Eeckhout

PR Consultant, Bereal

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be