Voormalige ‘Europa Building’ in Anderlecht krijgt nieuwe bestemming

Projectontwikkelaar ION neemt gebouw over om binnenkort te herontwikkelen tot gemengd project

De voormalige ‘Europa Building’ in Anderlecht, op de hoek van de Clemenceaulaan en de Kliniekstraat, krijgt een nieuwe toekomst. Het gebouw dat de voorbije 20 jaar door Studiebureau VK Engineering in gebruik was, is verkocht aan projectontwikkelaar ION. Die wil het 2.000 vierkante meter grote perceel binnenkort herontwikkelen tot een gemengd project met appartementen en buurt ondersteunende functies.

De oude Anderlechtse ‘Europa Building’ – niet te verwarren met het gelijknamige hoofdkwartier van de Europese Raad in de Wetstraat – heeft zopas een nieuwe eigenaar gekregen. Projectontwikkelaar ION koopt het gebouw over waar studiebureau VK Engineering in gevestigd was en dat enkele maanden geleden verhuisde naar een nieuwe locatie in de Poincarrélaan te Brussel. De verkoop werd in goede banen geleid door JLL Project Advisory.

Appartementen en buurt ondersteunende functies

De projectontwikkelaar wil de site, in samenwerking met architectenbureau DDS+, een nieuwe bestemming geven. Aan de concrete plannen van de herontwikkeling wordt nog volop gewerkt.

“We hebben verschillende mogelijkheden onderzocht, en het staat al vast dat we er een gemengd project van willen maken. We denken voorlopig aan appartementen, en commerciële ruimtes en een ruimte voor vrije beroepen. Daarbij willen we overigens sterk inzetten op duurzaamheid. Daarom onderzoeken we onder meer of verwarming via geothermie mogelijk is. De locatie is alvast ideaal, want de komende jaren staan er al veel projecten op til in de buurt van het Zuidstation. Die wijk staat dus voor een echte ‘revival’, waar ook ons project zijn steentje aan zal bijdragen.”

Alexis Spaas, Business Unit Manager van ION

Een precieze timing voor het bouwproject is er nog niet. ION plant nog voor de zomer een bouwvergunning in te dienen.

Over de omvang van de transactie wordt voorlopig niet gecommuniceerd.

 

Over ION:  

ION is een snelgroeiende projectontwikkelaar en investeerder uit Waregem die in 2011 werd opgericht door Davy Demuynck, Kristof Vanfleteren en Paul Thiers. Zijn ontwikkelingsportefeuille van circa 2,5 miljard euro bevat meer dan 120 vastgoedprojecten, verspreid over heel België. Hedendaagse architectuur, superieure duurzaamheid en innovatie staan centraal bij elk project.  

ION ontwikkelt residentiële, kantoor-, retail- en stedelijke multifunctionele projecten met een grote toegevoegde waarde, die de steden van morgen mee vormen. Zijn dynamisch team van meer dan honderd medewerkers beschikt over de nodige commerciële, technische, financiële en juridische kennis voor de verschillende residentiële en commerciële vastgoedprojecten. ION kan dus voldoen aan de hoogste normen van vandaag, rekening houdend met de verwachtingen van alle betrokkenen.  

In oktober 2018 heeft ION in het centrum van Brussel een kantoor geopend om actief aanwezig te zijn op de voornaamste vastgoedmarkt van België. Sindsdien heeft ION ook kantoren geopend in Antwerpen en Luxemburg.  

Ontdek meer informatie over de lopende projecten op http://www.ion.be

Alexis Spaas

Business Unit Manager ION

Bram Van Hemelryck

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be