Voormalig bontbedrijf Raymond Mallien krijgt herbestemming dankzij VDD Project Development

Grand Sablon 40 wordt hospitality project en moet nieuwe hotspot van Brussel worden

Het voormalige bontbedrijf 'Manufacture de Fourrures Mallien', één van de kroonjuwelen van de grote Zavel in Brussel, krijgt een duurzaam tweede leven. VDD Project Development, de vastgoedontwikkelaar gespecialiseerd in de hedendaagse herbestemming van historische sites, is immers de nieuwe aandeelhouder van de patrimoniumvennootschap Sablon NV, waarin het iconische monument is opgenomen. De ontwikkelaar wil van ‘Grand Sablon 40’ een nieuwe hotspot maken.

Het prestigieuze pand, centraal gelegen op de Grote Zavel in Brussel, op de hoek met de Korte Minimenstraat, werd gebouwd in 1920 in opdracht van de voormalige “Manufacture de Fourrures Raymond Mallien”. Mallien, de koning van de bontindustrie in België, was in die tijd bekend tot in Parijs. Mallien wilde zijn verkoopzaal en ateliers voor bontwaren onderbrengen in een majesteus gebouw op de Grote Zavel, in de roaring twenties reeds een plein dat druk bezocht werd door rijke mensen.

Het pand werd ontworpen door architecten Victor Diricks en Jacques Barbotin, in een weelderige Beaux-Arts stijl, met sterke invloeden uit de neo-Louis XIV-periode. Op de verdiepingen lagen de bontateliers en op het gelijkvloers werden klanten uit de chique bourgeoisie ontvangen in het luxueuze verkoopsalon met rijke decoraties zoals kasten met spiegels, glas-in-lood, lusters, figuratieve schilderijen en romantische muurfresco’s met pelsdieren.

Vanaf 1971 nam het Museum voor Post en Telecommunicatie zijn intrek in het imposante gebouw. Vanaf 2003 transformeerde het pand in een gerenommeerde verkoopzaal van het bekende veilinghuis Pierre Bergé, gelieerd aan de overleden partner van de modeontwerper Yves Saint Laurent. In 2006 werd het gebouw officieel erkend en beschermd als een historisch monument, wat zijn status als tijdloos symbool van Brussels erfgoed bevestigde. Het pand staat sinds enkele jaren leeg maar is in goede staat.

Nieuwe toekomst

VDD Project Development beoogt in het indrukwekkende hoekcomplex met een oppervlakte van zo’n 4.200 vierkante meter, een hospitality project te realiseren met maximaal respect voor de historische architectonische elementen. De volgende maanden gaat VDD hiervoor op zoek naar het juiste concept, al dan niet in samenwerking met een (inter)nationale operator.

“We wensen een buitengewone bestemming te geven aan dit stuk erfgoed, gelegen op een absolute toplocatie op de Grote Zavel, tussen het historische stadscentrum en de bovenstad van Brussel. Het moet een legendarische plaats worden waar je naartoe moet gaan als je Brussel wilt bezoeken. Wat we voor ogen hebben, zal van de plek een echte hotspot maken. We hebben reeds jaren geleden ons oog laten vallen op dit uitzonderlijke gebouw en zijn dan ook verheugd het project toe te kunnen voegen aan ons portfolio.” - Johan Vandendriessche en Thibaut De Vos, Managing Partners VDD Project Development

Het vierde Brusselse VDD-project

“Grand Sablon 40” is inmiddels het vierde project van VDD Project Development in Brussel. Het opmerkelijke gebouw op de Grote Zavel past in de rij met de andere VDD-projecten: “de Mérode” aan het Tenbosch park in Elsene, “The Dome”, de herbestemming van het vroegere Actiris-gebouw op het Beursplein, en “Gesù”, de herontwikkeling van het voormalige Jezuïetenklooster in Sint-Joost-ten-Noode, waarvoor de verkoop van de appartementen binnenkort wordt gelanceerd.


Over VDD Project Development Erfgoedontwikkelaar

VDD Project Development focust op de hedendaagse herbestemming en herwaardering van waardevolle historische sites op toplocaties. Hierbij wordt bijzondere aandacht gegeven aan een nieuwe architectuur in harmonie met het historische kader, de leefkwaliteit en de duurzaamheid. De voorbije jaren etaleerde het die expertise al met verve met klinkende referenties zoals de ‘Weylerkazerne’ en ‘Huis van Hamme’ in Brugge, ‘The Dome’, ‘Gesù’, ‘de Mérode’ en nu ‘Grand Sablon 40’ in Brussel, ‘The Grand’ in Nieuwpoort, ‘De Nijverheidsschool’ in Gent en ‘Koepel District’ in Breda (NL). Meer info via www.vddprojectdevelopment.com

Jules Fremaut

PR Consultant Bepublic Group

Thibaut De Vos

Managing Partner, VDD Project Development

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be