Voor het eerst sinds lang weer plannen voor bouw betaalbaar appartementencomplex in Borgerhout

Opstart overleg met de buurt over mobiliteit en groen

  • Langverwacht woonproject van 43 betaalbare appartementen in Borgerhout, op een terrein van liefst 3.500 m2.
  • Zorgt voor een efficiënte invulling van de schaarse ruimte in een snelgroeiende buurt.
  • Totale investering voor opwaardering van de buurt van 6 miljoen euro.
  • Opzet is om samen met de buurt de plannen te bespreken voor o.a. extra parkings en groenaanleg.

Voor het eerst sinds lang zijn er in Borgerhout weer concrete plannen voor de bouw van een groot aantal nieuwe betaalbare appartementen. Het gaat om 43 appartementen, tussen de Kerkstraat en de Helmstraat, die verhuurd zullen worden door de sociale huisvestingsmaatschappij ABC. Die plannen komen niets te vroeg, want de nood aan betaalbare appartementen in deze snelgroeiende buurt is bijzonder groot. De bouwaanvraag wordt binnenkort opnieuw ingediend, maar eerst wil vastgoedontwikkelaar Timeless Developers de plannen voor extra parkings, groenaanleg, e.a. nog concreet bespreken met de buurt.

                                                                    ***

Het project dat niet toevallig de naam De Kistemaecker meekrijgt, is voorzien in De Kistemaeckerstraat, in het hart van Borgerhout. Vandaag staan er nog een dertigtal oude garageboxen die in het verleden al meermaals het speelterrein waren van drugsdealers en vandalen. Straks moeten er 43 appartementen komen - goed voor zo’n honderdtal nieuwe bewoners - en dat op een terrein van 3.500 m2. Een woonproject van die grootorde in deze buurt, is de laatste jaren alvast een zeldzaamheid. In totaal gaat het om een buurtinvestering van goed  zes miljoen euro.

Efficiënt opwaarderen van de buurt  

Schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde ziet in het woonproject alvast een efficiënte invulling van de schaarse ruimte in een snelgroeiende stadsbuurt. Het district Borgerhout kent namelijk een bevolkingsdichtheid van 11.866 bewoners per km2, wat behoorlijk dicht is, typisch voor een stad als Antwerpen. In de buurt van de Kistemaeckerstraat loopt die zelfs op tot 13.357 inwoners per km2.

“Met dit soort woonproject kunnen we de buurt op een efficiënte manier opwaarderen. Dat is meer dan ooit nodig in Borgerhout, en zeker in deze buurt. Op tien jaar tijd steeg het aantal inwoners in het district met bijna tien procent, en vooral het aantal eenoudergezinnen - wat de nood aan betaalbaar wonen alleen nog maar versterkt.”

Schepen voor Stadsontwikkeling Rob Van de Velde

Extra plannen voor mobiliteit en groen

Het project dat op tafel ligt, werd al goedgekeurd door de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) en voldoet aan de stedenbouwkundige voorschriften. Nu wordt binnenkort ook de bouwaanvraag hernieuwd, net zoals het de bedoeling is het overleg met de buurt op te starten. Zeker wat mobiliteit en groeninvulling betreft, wil ontwikkelaar en initiatiefnemer Timeless Developers nog een aantal bijkomende plannen op tafel leggen die vooral de buurtbewoners ten goede zullen komen.

Naast de 43 geplande appartementen worden zo 26 ondergrondse parkeerplaatsen en 120 fietsenstallingen voorzien aan sociale - en dus erg goedkope - tarieven. Om de parkeerdruk te verlichten, wordt nu voorgesteld om dit aantal verder uit te breiden tot 65 parkings of zelfs meer.

Ook de plannen voor de groeninvulling zijn nog ruim bespreekbaar. Op de huidige locatie is vandaag enkel sprake van een aantal bomen op een privaat gelegen binnentuin. Bedoeling is om op de site een groot deel private tuinen en een openbaar plein te voorzien met de nodige groenaanleg. Daardoor zou er dubbel zoveel groen komen als vandaag het geval is. Bovendien krijgen de drie appartementencomplexen ook nog eens elk een groendak.

“Deze buurt is dichtbevolkt, maar precies daarom moeten we constructief durven nadenken over de meest efficiënte invulling van dit woonproject. Vandaag is deze locatie een broeihaard voor verloedering en criminaliteit. Het project dat we nu plannen, moet de buurt vooral opwaarderen. Vandaar ook dat we samen met de buurt willen nadenken over de mogelijkheden qua mobiliteit en groen.”

Ludovic Vekemans, CEO Timeless Developers

Opzet is om dit jaar nog met de bouwwerken te kunnen starten. In het voorjaar van 2019 zullen de eerste inwoners dan allicht hun intrek in het nieuwe complex kunnen nemen. Sociale woningmaatschappij ABC zal instaan voor de verhuur.

Hieronder vind je enkele foto’s van de site en het toekomstige vastgoedproject “De Kistemaecker”.   

Dajo Hermans

Bereal

Ludovic Vekemans

Gedelegeerd Bestuurder , Timeless Developers

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be