Voor het eerst sinds lang opnieuw 5% meer panden op private huurmarkt

Huurbarometer: nieuw huurderspubliek van jonge tweeverdieners schept vertrouwen

Er kwamen vorig jaar gemiddeld vijf procent huurpanden bij op de private huurmarkt, en ook dit jaar wordt een gelijkaardige stijging van het aanbod verwacht. Dat komt niets te vroeg, want sinds 2005 groeide het aantal huurders met zo’n 20 procent aan terwijl verhuurders vooral geneigd waren om hun huurpand te verkopen. De trendbreuk die vandaag wordt vastgesteld, blijkt uit de huurbarometer van  Dewaele Groep, één van de grootste vastgoedgroepen in Vlaanderen gespecialiseerd in de private huurmarkt. De analyse, die gebaseerd is op een steekproef van 4.000 transacties, wijst erop dat de Vlaming opnieuw in de private huurmarkt durft te investeren. Voor de stijgende huurprijzen moet hij het nochtans niet doen, want die bleven de voorbije jaren erg stabiel. 

 

  • Aanbod op de private huurmarkt steeg vorig jaar met 5 procent. Dit jaar wordt een stijging van 4 à 5 procent verwacht.
  • Gemiddelde huurprijs anno 2015: 750 euro/maand voor woningen, 630 euro/maand voor appartementen.
  • Aantal huurders nam de afgelopen jaren met zo’n 20 procent toe: 460.000 huurders in 2005 t.o.v. 550.000 huurders in 2013.
  • Woningen staan in 2015 gemiddeld 51 dagen te huur, appartementen 72 dagen.

 

Experten waarschuwen al jarenlang voor de zogenaamde “krapte” op de private huurmarkt. Concreet betekent dit dat het aantal huurders al jarenlang toeneemt - de voorbije tien jaar met naar schatting 20 procent - terwijl verhuurders de laatste jaren almaar vaker hun pand verkochten uit vrees voor wanbetaling of huurschade. Dat scenario lijkt nu langzaam maar zeker een wending te nemen, en dan vooral aan aanbodzijde.

De nieuwe huurbarometer van  Dewaele Groep, die zowel rekening houdt met verhuringen uit het lage als het hoge prijssegment, wijst zo op een aanhoudende stijging van het aanbod. In vergelijking met 2013 kwamen er vorig jaar vijf procent huurpanden bij. En op basis van het eerste vijf maanden van 2015 lijkt de private huurmarkt ook dit jaar af te stevenen op een stijging van vier à vijf procent.

“We zien dat de Vlaming in de huurmarkt een alternatief heeft gevonden voor de lage rentes op de spaarboekjes en de onzekerheid die de beurs met zich meebrengt. Dat is bijzonder positief, maar de nood aan een grote inhaalbeweging was dan ook groot. Zolang het aantal huurders blijft toenemen, zal het aanbod nog verder moeten blijven groeien.”

Filip Dewaele, gedelegeerd bestuurder van Dewaele Groep

Jonge tweeverdieners

De Vlaming die in vastgoed investeert, wordt vooral aangetrokken door een nieuw huurderspubliek: de jonge tweeverdieners. En die groep zal alleen nog maar groter worden, zeker nu het verkrijgen van een woonlening niet meer zo vanzelfsprekend is.

“De laatste jaren zat de schrik voor wanbetaling en huurschade er goed in bij verhuurders. Deze nieuwe doelgroep schept nu opnieuw vertrouwen en kan de private huurmarkt minstens een duw in de rug geven. Alleen is het belangrijk te weten dat dit publiek zeer bewust voor compact en kwaliteit kiest.”

Filip Dewaele

In de praktijk houden verhuurders daar meer en meer rekening mee.

“Op dat vlak zien we dat verhuurders meer geneigd zijn om slim te investeren, én met een lange termijnvisie. Meer dan ooit wordt er zo gekozen voor kwalitatief vastgoed. Zo zijn er heel wat nieuwbouwpanden bijgekomen, net zoals oude panden vaker worden gerenoveerd.”

Filip Dewaele

Stabiele huurprijzen

De nieuwe huurbarometer geeft niet alleen een zicht op het huuraanbod, maar ook op de gemiddelde huurprijzen in Vlaanderen. Belangrijkste vaststelling: wie vandaag een woning of appartement huurt, betaalt daar grosso modo evenveel voor als een paar jaar geleden.

Op basis van de eerste vijf maanden van dit jaar kunnen we stellen dat de gemiddelde huurprijs voor een appartement vandaag op 630 euro per maand ligt. In 2014 betaalde je daar gemiddeld 614 euro voor, in 2013 was dat 616 euro. Voor woningen daalde de gemiddelde maandelijkse huurprijs dan weer minimaal: van gemiddeld 782 euro in 2013 over 756 euro in 2014 tot 750 euro in 2015.

“Algemeen genomen zien we dat er over alle segmenten heen amper beweging zit in de gemiddelde huurprijzen. Prijsstijgingen vinden we vooral bij de kleinere appartementen terug. Hoe compacter het appartement, hoe groter de vraag en hoe meer de prijs evolueert. Al blijven de prijsstijgingen al bij al beperkt.”

Filip Dewaele

De meeste panden raken bovendien nog altijd erg vlot verhuurd: een meerderheid van de panden staat ongeveer twee maanden te huur, zo blijkt uit de huurbarometer. Woningen staan vandaag gemiddeld 51 dagen te huur. Appartementen blijven ongeveer 72 dagen te huur staan tot er nieuwe huurders gevonden zijn.

 

Noot: Indien gewenst, brengen we je graag in contact met huurders of verhuurders die hierover hun verhaal kunnen vertellen.

 

Over Dewaele Groep

Dewaele Groep bestaat uit drie afdelingen, waarbij Dewaele vastgoed & advies gekend is voor de verkoop en verhuur van residentieel vastgoed. Daarnaast is Turner actief in bedrijfsvastgoed en staat De Syndic in voor het beheer van mede-eigendom. Dewaele Groep bemiddelt jaarlijks in een 3000-tal transacties en is één van de grootste vastgoedspelers in de residentiële markt.

Dewaele---Afbeelding.JPG

JPG - 1.4 Mb

Dewaele---Huurbarometer.pdf

PDF - 259 Kb

Filip Dewaele

Gedelegeerd Bestuurder, Dewaele Groep

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be