Voor het eerst in Vlaanderen: hele woonwijk verwarmt zich via koudenet

Dankzij nieuwe techniek verwarmt honderdtal Leuvense gezinnen zich op meest ecologische manier ​

  • Vandaag wordt het startschot gegeven voor de installatie van een koudenet in de Leuvense wijk Janseniushof. Het is de eerste woonwijk in Vlaanderen die zich op deze manier kan verwarmen.  

  • Het gaat om een proefproject in Leuven.

  • Gezinnen die er wonen zullen hun woning niet meer verwarmen via een klassieke gaswandketel, maar via lauw grondwater dat wordt opgepompt.

  • Van lokale CO₂- uitstoot zal geen sprake meer zijn.

  • Vlaams minister van Energie Bart Tommelein geeft de “go” voor de boringen die noodzakelijk zijn om de techniek toe te passen. 
     

Woningen die verwarmd worden via een warmtenet, of beter gezegd via de restwarmte van nabijgelegen industrie? Het is iets dat meer en meer opgang maakt in Vlaanderen. Maar met de installatie van een koudenet heeft Leuven een absolute primeur te pakken. Zo zal voor de eerste keer in Vlaanderen een volledige woonwijk verwarmd worden met grondwater dat diep uit de grond wordt opgepompt. In Nederland doen ze het al langer, bij ons is het nieuw. Het ecologisch voordeel is gigantisch, want van CO2-uitstoot zal géén sprake meer zijn. Vlaams minister Bart Tommelein, het Leuvense stadsbestuur en vastgoedontwikkelaar Resiterra geven vandaag het startschot voor de eerste boringen van het koudenet

In plaats van te verwarmen via een klassieke gaswandketel, zullen de woningen en appartementen in het Leuvense Janseniushof worden aangesloten op een lage temperatuur energienet, zeg maar een koudenet. Het gaat om een techniek die in Vlaanderen voor het eerst wordt toegepast voor residentieel gebruik. Het grondwater van zo’n 14°C zal van zo’n 70 meter diepte uit de grond worden gepompt. Daarna wordt het verder opgewarmd via een warmtepomp en vervolgens naar de huiskamers gestuurd. Eens het grondwater weer is afgekoeld, wordt het terug afgeleid naar de grond.

Het gaat om een pilootproject in het Janseniushof in het Leuvense stadscentrum, waarbij in totaal 103 stadswoningen en appartementen op die manier verwarmd zullen worden. Als alles volgens plan verloopt, zal er binnenkort al op de nabijgelegen Hertogensite - één van de grootste binnenstedelijke ontwikkelingen van ons land - nog een tweede en veel groter netwerk aangelegd worden. Daarbij zullen al vlug 500 woningen via deze nieuwe techniek verwarmd worden.

“Zo creëren we één van de meest ecologische woonwijken van Vlaanderen, zoniet de meest ecologische. En leuk detail: met de techniek kunnen we al die huiskamers niet alleen verwarmen, in de zomer zal je er ook mee kunnen koelen.”

Erik Van Hoof, CEO vastgoedontwikkelaar Resiterra

Geen CO2-uitstoot

Al even opmerkelijk: van lokale CO₂-uitstoot zal dankzij deze techniek geen sprake meer zijn. Ter vergelijking: wanneer er traditioneel zou verwarmd worden - dus via een klassieke gaswandketel - zou elke woning of appartement jaarlijks 1 ton CO₂ uitstoten. Het ingenieursbureau Ingenium dat het systeem mee ontwierp, benadrukt nu dat de lokale CO2-uitstoot tot nul herleid zal worden.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein spreekt van een voorbeeldproject voor Vlaanderen. Samen met de stad Leuven en projectontwikkelaar Resiterra geeft hij vandaag het startschot voor de aanleg van het koudenet. Zo zullen de eerste boringen vandaag worden uitgevoerd, om vervolgens een buizennetwerk van 500 meter aan te leggen.

“Dit project is absoluut een voorbeeld van hoe Vlaanderen innovatieve technieken kan gebruiken om de CO2-uitstoot fors te reduceren. Het doel is om dit soort lage temperatuur energienetten op termijn te implementeren in verschillende steden over heel Vlaanderen.”

Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie

Leuven 2030  

Het lage temperatuur energienet dat straks op een groot stuk van de Leuvense binnenstad geïnstalleerd wordt, ligt in lijn met het verdrag “Leuven 2030” dat het Leuvense stadsbestuur recent nog heeft vooropgesteld. Tegen dat jaar wil de hoofdstad van Vlaams-Brabant geen uitstoot meer van broeikasgassen zoals CO₂.

“Met ‘Leuven 2030’ werken we aan een stad zonder CO₂-uitstoot. Dit koudenet is alvast een mooi voorbeeld van hoe je op een milieuvriendelijke manier warmte kan opwekken zonder lokale CO₂-uitstoot. Als we dit straks ook kunnen toepassen op de Hertogensite, zal een groot deel van de Leuvense binnenstad op de meest ecologische manier van warmte voorzien worden.”

Carl Devlies, Schepen van Ruimtelijke Ordening

1 miljoen euro  

Louter financieel zullen de bewoners voorlopig weinig verandering voelen in hun portefeuille. Ze betalen alleen voor de verbruikte elektriciteit van het koudenet, dat geëxploiteerd zal worden door geothermie-expert IFTech. Op ecologisch vlak daarentegen zal de impact wel meer dan duidelijk zijn, en niet alleen op het vlak van CO2-uitstoot.

“Het lage temperatuur energienet zal bijkomende omgevingswarmte uit de Dijle trekken, om zo de temperatuur van het ondergronds waterbassin op peil te houden. In de praktijk betekent dit dat ook de temperatuur van de Dijle licht zal dalen. Een enorme troef voor de natuur, want dit zal het aantal algen in de rivier in de zomer aanzienlijk verminderen.”

Erik Van Hoof, CEO vastgoedontwikkelaar Resiterra

Het totale kostenplaatje van het koudenetwerk in het Janseniushof bedraagt ongeveer één miljoen euro. Vanaf maart 2018 zullen de eerste bewoners hun woning via de nieuwe techniek kunnen verwarmen. Wie nog een ecologisch verwarmde woning of appartement wil kopen in de Leuvense woonwijk, zal alvast niet te lang meer mogen wachten. Voorlopig zijn nog een tiental appartementen beschikbaar.

 

Resiterra - KWO Janseniushof schema - 20171027.pdf

PDF - 1.2 Mb

Margot Neyskens

Woordvoerster, Vlaams Minister van Energie

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be