Voor alle duidelijkheid: huisbezoeken kunnen wél nog plaatsvinden

Ministerieel Besluit verbiedt alleen fysieke aanwezigheid van vastgoedmakelaar tijdens het plaatsbezoek

Toch goed nieuws voor wie tijdens deze lockdown een woning wil kopen, verkopen, huren of verhuren. Zolang een vastgoedmakelaar niet fysiek aanwezig is, kunnen plaatsbezoeken doorgaan. Dat zeggen een aantal grote vastgoedspelers in ons land die de handen in elkaar hebben geslagen om de huizenmarkt open te houden. Volledig coronaproof én volgens de huidige regels. Zo kan de kandidaatkoper of -huurder de woning alleen, of met een virtuele begeleiding van de vastgoedmakelaar, bezoeken. “De gewone particulier mag niet in de kou blijven staan”, klinkt het.

De voorbije weken ontstond nogal wat onduidelijkheid omtrent het al dan niet laten plaatsvinden van plaatsbezoeken tijdens de tweede lockdown. De boodschap die vanuit de federale regering verspreid wordt omtrent een algeheel verbod op plaatsbezoeken met immomakelaars, is volgens de vastgoedmakelaars wettelijk niet correct. Dit zorgt voor groot ongenoegen van niet alleen Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele, maar ook van de immosector. 

Sterker nog: de federale overheid bevestigde tijdens de gevoerde procedure voor de Raad van State dat eigenaars nog steeds kandidaten thuis mogen ontvangen in het kader van een plaatsbezoek, omdat een plaatsbezoek wettelijk niet gezien wordt als een nauw contact en dus de regels van social distancing gewaarborgd kunnen worden. Het is dan ook op basis van dit laatste dat een aantal grote vastgoedkantoren zoals Dewaele Vastgoedgroep, ERA Belgium, Trevi, Hillewaere, Century21, Agence Rosseel en anderen de koppen bij elkaar gestoken hebben in het belang van de vastgoedconsument. Hun enig doel: tot een oplossing komen voor huurders en verhuurders, kopers en verkopers, die anders in de kou blijven staan. Daarvoor hebben ze een heldere procedure uitgewerkt, specifiek om plaatsbezoeken toch te laten plaatsvinden conform de huidige wetgeving. 

Zelfs via videocall 

Concreet kunnen alle kandidaat-kopers of -huurders de info over het pand via de vastgoedmakelaar ontvangen en een afspraak maken om het pand alleen te bezoeken. Kandidaten kunnen de sleutel ophalen bij de vastgoedmakelaar, een afspraak ter plaatse maken met de eigenaar of zelfs via videocall met de makelaar de nodige uitleg krijgen terwijl ze het pand bezoeken. Zowel de vastgoedmakelaar als de eigenaar zijn tijdens het bezoek niet fysiek aanwezig in de woning, zodat alles conform de regels gebeurt. Daarnaast blijven ook de ‘traditionele’ 3D rondleidingen via de meeste websites beschikbaar.

“Vandaag is een plaatsbezoek onder begeleiding van een vastgoedmakelaars enkel toegestaan voor professionelen. Maar wij willen de particulieren niet in de kou laten staan, en we vinden het dus belangrijk dat het duidelijk is dat plaatsbezoeken nog steeds kunnen, zolang wij als vastgoedmakelaar niet fysiek in de woning aanwezig zijn. Onze helder uitgewerkte procedure zal onze klanten helpen om alles veilig en wettelijk te laten plaatsvinden.”

Johan Krijgsman, CEO ERA Belgium 

Gelijke wetten voor iedereen 

De immosector hekelt vooral het feit dat de federale overheid de vastgoedmakelaars als beroepsgroep viseert, en niet zozeer de activiteit van de plaatsbezoeken. Want andere beroepen, zoals een notaris, landmeter, architect, bouwpromotor, etc., mogen hun activiteiten inclusief plaatsbezoeken wel laten doorgaan. 

“Het is jammer dat er, wat ons beroep betreft, zo kort door de bocht gegaan wordt. Werkelijk iedereen mag op vandaag nog plaatsbezoeken uitvoeren, behalve net die vastgoedprofessionals die ervoor opgeleid zijn om dit veilig en volgens eerder - door virologen goedgekeurde protocollen - te laten verlopen. Het is net zoals zeggen: alle restaurants mogen nog pizza’s aan huis leveren, behalve de pizzeria’s zelf. Begrijpe wie begrijpen kan. Het is vooral de Belg die echt op zoek is naar een woning die hier de dupe van is.”

Filip Dewaele, CEO Dewaele Vastgoedgroep

Met dit nieuwe plan hoopt de vastgoedsector dat het zowel voor de consumenten als voor de controleurs duidelijk is dat huisbezoeken op een veilige manier kunnen plaatsvinden.

 

Lijst met betrokken vastgoedmakelaars: 

Dewaele Vastgoedgroep (CEO Filip Dewaele)

ERA Belgium (CEO Johan Krijgsman)

Hillewaere Vastgoed (CEO Roel Druyts)

Century 21 Benelux (COO Kim Ruysen)

Trevi Group (COO Benoit Delrue)

Agence Rosseel (Algemeen Directeur Geoffrey Giet) 

Filip Dewaele

CEO, Dewaele Vastgoedgroep

Hannelore Schmid

Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be