Vlamingen krijgen gemiddeld 37.000 euro van hun ouders om een eerste woning te kopen

Eén op de drie verwacht financiële steun te krijgen van familie

De helft van de Vlamingen krijgt van familie een financieel duwtje in de rug wanneer ze hun eerste woning willen kopen. Gemiddeld krijgen ze 37.000 euro cadeau van hun ouders. Eén op de vijf Vlamingen leent daarnaast ook goedkoop geld van familie, gemiddeld 28.000 euro. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van vastgoedexpert Hillewaere bij 1.000 Vlamingen tussen 25 en 40 jaar oud. Opvallend nog: liefst één op de drie Vlamingen vindt het maar normaal dat hij van zijn omgeving financiële steun krijgt.

De hypothecaire rente mag dezer dagen dan wel bijzonder laag staan, tegelijk is de prijs van een woonhuis in vijf jaar tijd met gemiddeld 30.000 euro gestegen. Voor een appartement is dat goed 26.000 euro. Ook zelf bouwen is met de almaar strengere normen een stukje duurder geworden. Wie dus een eerste woning wil kopen of bouwen, kan elke extra euro nog steeds goed gebruiken. Liefst één op de drie Vlamingen vindt het maar normaal dat hij voor de aankoop van een eerste woning financiële steun krijgt van familie. De helft van de Vlamingen (50,3%) krijgt die steun ook effectief, zo blijkt uit een recente enquête uitgevoerd door onderzoeksbureau iVox, in opdracht van vastgoedmakelaar Hillewaere.

“Wie geld cadeau krijgt van z’n ouders, kan rekenen op gemiddeld 37.000 euro. Die som dekt al zeker het bedrag dat je gemiddeld aan registratie- en notariskosten en allerhande kosten bij de bank betaalt. Dat lijkt niet toevallig. Zeker als je weet dat vele Vlamingen de totale kostprijs van een eerste woning onderschatten en bij familie aankloppen om hulp. Bijna één op de drie Vlamingen die de voorbije jaren een woning heeft gekocht of gebouwd, geeft ook aan dat hij uiteindelijk meer heeft betaald dan hij op voorhand had verwacht.”

Roel Druyts, CEO van Hillewaere Vastgoed

Vlaams-Brabanders krijgen meeste

Uit het onderzoek blijkt ook dat er merkelijke verschillen lijken te zijn tussen de verschillende provincies. Zo kunnen Vlaams-Brabanders en Limburgers op de grootste giften te rekenen. Zij krijgen respectievelijk gemiddeld 44.442 euro en 42.023 euro van hun ouders. Dat is ruim 6.500 euro meer dan wat Oost-Vlamingen gemiddeld cadeau krijgen. Antwerpenaars zitten dan weer bijna pal op het gemiddelde. West-Vlamingen mogen hun ouders bedanken voor een mooi geschenk van gemiddeld 34.614 euro (zie interactieve kaart onderaan).

“Dat Vlaams-Brabanders op de gulste giften kunnen rekenen, heeft voor een stuk te maken met de hogere vastgoedprijzen in deze provincie. Voor een woonhuis bijvoorbeeld, betaal je er gemiddeld 323.229 euro, of bijna 50.000 euro meer dan in Oost-Vlaanderen. Daarnaast ligt het gemiddelde inkomen in Vlaams-Brabant ook hoger dan in de rest van het land. Er is dus vaak ook wat meer budgettaire ruimte om de kinderen een extra duwtje in de rug te geven.”

Roel Druyts, CEO van Hillewaere Vastgoed

Lenen bij familie

Goed één op de vijf Vlamingen die een eerste woning kopen, klopt daarnaast bij familie op de deur voor een goedkope lening. Gemiddeld ontlenen ze 28.000 euro. In het merendeel van de gevallen doen ze daarvoor een beroep op het beschikbare vermogen van hun (schoon)ouders en in mindere mate op dat van hun broers of zussen (tot maximum 10.000 euro). 

Ook hier lijken er provinciale verschillen te zijn. Zo zien we dat West-Vlamingen de grootste sommen geld lenen van familie, gemiddeld 40.885 euro. Daarna volgen de Oost-Vlamingen, die gemiddeld 28.920 euro ontlenen. Limburgers, Vlaams-Brabanders en Antwerpenaars lenen het minste.

“Opmerkelijk is ook dat goed vier op de tien Vlamingen die lenen bij familie, ook al een gift hebben gekregen. Vaak gaat het om kopers die de kosten van verbouwingen te laag hebben ingeschat. Jonge gezinnen zijn doorgaans eerder geneigd om eerst een ideale woonst te zoeken en daarna de benodigde centen. Terwijl ze eerder de omgekeerde weg zouden moeten bewandelen: ga eerst precies na welke je financiële mogelijkheden zijn en ga pas dan op zoek naar een woonst. Zo kom je minder snel voor verrassingen te staan en hoef je niet meteen geld bij te lenen.” 

Roel Druyts, CEO van Hillewaere Vastgoed

Kwart Vlamingen koopt alleen

Nog een frappante vaststelling: liefst een kwart van de Vlamingen koopt zijn eerste woning alleen. Meestal gaat het om een appartement dat ze willen renoveren. Vlamingen die alleen kopen, zeggen gemiddeld zo’n 194.000 euro neer te tellen voor een nieuwe woonst. Goed 96% van hen leent daarvoor een bedrag bij de bank. Gemiddeld betalen ze maandelijks 645 euro om de lening af te lossen.

Driekwart van de Vlamingen koopt dus samen met een partner zijn eerste woning. Zij kiezen het vaakst voor een halfopen bebouwing die ze willen renoveren. Gemiddeld zeggen koppels 246.000 euro te betalen voor hun nieuwe woonst. Bijna 99% gaat een hypothecaire lening aan en betaalt maandelijks gemiddeld 970 euro af.

BIJ DIT PERSBERICHT IS OOK EEN BEGELEIDENDE INTERACTIEVE KAART VOORZIEN. 

U kan deze kaart bekijken via deze link: http://datawrapper.dwcdn.net/ioxfW/11/ 

De bijhorende 'Embed code' luidt als volgt: 

<iframe title="Giften en familieleningen aan de Vlamingen" aria-label="Belgium provinces choropleth map" id="datawrapper-chart-ioxfW" src="//datawrapper.dwcdn.net/ioxfW/11/" scrolling="no" frameborder="0" style="width: 0; min-width: 100% !important; border: none;" height="400"></iframe><script type="text/javascript">!function(){"use strict";window.addEventListener("message",function(a){if(void 0!==a.data["datawrapper-height"])for(var e in a.data["datawrapper-height"]){var t=document.getElementById("datawrapper-chart-"+e)||document.querySelector("iframe[src*='"+e+"']");t&&(t.style.height=a.data["datawrapper-height"][e]+"px")}})}();</script>

 

Roel Druyts

Gedelegeerd bestuurder, Hillewaere

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be