Vlaming geeft gemiddeld 24.592 euro uit aan een nieuwe wagen

  • Kwart geeft voorkeur aan hybride, liefst een SUV

  • Zeven op de tien verkiest een full omniumverzekering

  • Helft wil nieuwe auto volledig financieren met spaargeld

De Vlaming is bereid om gemiddeld 24.592 euro te besteden aan een nieuwe wagen. Liefst een kwart prefereert een hybride, bij voorkeur een SUV of een sedan. Goed zeven op de tien toekomstige kopers verkiest een full omniumverzekering voor een nieuwe wagen. Opvallend ook: ruim de helft zegt een nieuwe auto volledig te willen financieren met spaargeld. Dat blijkt uit nieuw onderzoek bij 1.000 Vlamingen door Hillewaere Verzekeringen, specialist in autopolissen.

Op 10 januari wordt Brussels Expo opnieuw tien dagen lang omgetoverd tot de grootste showroom van ons land. Opnieuw trekken dan tienduizenden Vlamingen naar het Autosalon om er inspiratie op te doen voor de aankoop van een nieuwe wagen. In opdracht van Hillewaere Verzekeringen, specialist in autopolissen en ook verzekeringen voor zogeheten ‘hypercars’, peilde onderzoeksbureau iVox de voorbije twee weken bij 1.000 Vlamingen ouder dan 18 jaar naar hun voorkeuren.

Wat meteen opvalt, is dat we zeker niet van plan zijn om te beknibbelen op het budget voor een nieuwe wagen. De Vlaming geeft aan gemiddeld 24.592 euro te willen uitgeven, een bedrag dat in lijn ligt met wat hij/zij heeft betaald voor de auto die momenteel nog voor de deur staat. 

“We mogen gerust stellen dat de auto een bijzonder populair vervoermiddel is en blijft. Goed driekwart van de Vlamingen zegt zelfs niet zonder zijn wagen te kunnen. Bij landgenoten tussen 35 en 54 jaar is dat bovendien acht op de tien. Toch wil dit niet zeggen dat de Vlaming geen gebruik wil maken van het openbaar vervoer. Sommige verplaatsingen zijn voor velen vandaag simpelweg ondoenbaar zonder een auto.”

Roel Druyts, CEO Hillewaere Verzekeringen

Hybride geeft gas

Op het vlak van aandrijving, lijkt alvast een opvallende shift in aantocht. Liefst een kwart van de Vlamingen (25,8%) zegt voor een hybride te kiezen als ze een nieuwe wagen kopen. Eén op de zes gaat voor een volledig elektrische wagen (15,5%). Benzine (36,6%) houdt nog redelijk stand. Maar vooral diesel (7,9%) lijkt dus klappen te gaan krijgen op de privémarkt. 

“Vooral Vlamingen jonger dan 35 jaar en vrouwen laten milieuvriendelijkheid tegenwoordig harder doorwegen bij de keuze van een nieuwe wagen. Mogelijk speelt de uitrol van lage emissiezones in Vlaanderen daarin een rol. Opvallend is evenwel dat het beschikbare budget - gemiddeld 25.000 à 26.0000 euro - zeer vaak niet zal volstaan om een nieuwe hybride of elektrische wagen aan te kopen. Zeker als je weet dat de Vlaamse premie voor hybrides vanaf 1 januari vervalt. Mogelijk kijken dus vele consumenten straks in de richting van de constructeurs om een financiële ‘effort’ te doen.”

Roel Druyts, CEO Hillewaere Verzekeringen

SUV’s en sedans leiden de dans

Over het algemeen zijn SUV’s (28,2%) en sedans (22,1%) nog steeds de populairste modellen bij de Vlamingen. Op een afstand gevolgd door monovolumes (17,3%). In tegenstelling tot wat sommigen zouden durven vermoeden, zijn er niet significant meer vrouwen dan mannen die voor een SUV kiezen. De grootste afnemers van de Sports Utility Vehicles blijken wel 55-plussers te zijn. Jongeren (-35-jarigen) passen dan weer sneller voor een SUV en verkiezen eerder een break (25%) of een sedan (22,2%).

Uit de enquête blijkt ook dat de Vlaming zijn nuchtere zelve blijft. Nieuwe technologische snufjes zijn leuk, maar ze zijn geenszins een doorslaggevende factor in de keuze voor een nieuwe wagen.

Full omnium voor nieuwe wagen

Precies zeven op de tien Vlamingen verkiest bij de aankoop van een nieuwe wagen een full omnium-verzekering (70%), één op de acht opteert voor een mini-omnium (12,4%). 

“Het is duidelijk dat het gros van de eigenaars van een nieuwe wagen kiezen voor ontzorging. Iemand die een lening heeft lopen gedurende 48 maanden kan best ook gedurende deze periode de full omnium nemen. Iemand die het geld om een nieuwe wagen te kopen per direct terug ter beschikking heeft, kan het risico nemen om sneller om te schakelen naar een mini-omnium, dan wel naar enkel de verplichte dekking via Burgerlijke Aansprakelijkheid.”

Leen Verheyen, Algemeen Directeur Hillewaere Verzekeringen

Opvallend veel spaargeld

Wat zeker nog in het oog springt in de resultaten van de enquête, is dat meer dan de helft van de Vlamingen (53,1%) een nieuwe wagen volledig met eigen spaargeld wil financieren. Ruim één op de vijf (22%) kiest om (een gedeelte) te lenen bij de bank, 9,2% zegt voor een afbetaling bij de autodealer te opteren. Slechts een kleine minderheid op de privémarkt ziet voorlopig de voordelen van leasen of huren in (2,7%). Al wint die laatste optie wel voorzichtig aan populariteit bij jongeren.

“Niet geheel onverwacht zijn het vooral 55-plussers die een wagen volledig met eigen spaargeld willen financieren (61,4%). Toch zien we dat ook in de andere leeftijdscategorieën meer dan vier op de tien alles met spaargeld willen bekostigen. Dit valt allicht voor een stuk te verklaren door de lage rentes op de spaarboekjes momenteel.”

Roel Druyts, CEO Hillewaere Verzekeringen

Tweedehands

Hillewaere Verzekeringen polste ook naar de voorkeuren van de Vlamingen die een tweedehandswagen opteren. Zij geven aan gemiddeld 13.308 euro te willen uitgeven aan een nieuwe occasie. Opvallend is dat 55-plussers een stuk meer op tafel willen leggen, gemiddeld 15.679 euro.

Op het vlak van aandrijving, gaat hier de voorkeur nog steeds meer uit naar de klassieke brandstoffen: benzine (41,8%) en diesel (13,4%). Toch lonken heel wat toekomstige kopers ook al naar hybrides (19,3%).

Qua favoriete modellen, voeren de sedan (24,8%) en de break (23,8%) een nek-aan-nekrace. Daarna volgen de SUV en de monovolume (elk 13%). 

Een tweedehandswagen zal hoofdzakelijk verzekerd worden met een eenvoudige polis Burgerlijke Aansprakelijkheid. Zes op de tien geeft aan zijn aankoop volledig met eigen spaargeld te betalen. Eén op de zeven loopt bij de bank langs voor een lening.

Leen Verheyen

Algemeen Directeur, Hillewaere Verzekeringen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be