Vlaanderens eerste leefcampus ‘The Crown’ bereikt hoogste punt

Gloednieuwe studentenkamers kunnen vanaf volgend weekend gereserveerd worden, in september openen de deuren

In Brugge heeft de bouw van de eerste leefcampus van Vlaanderen z’n hoogste punt bereikt. Om dat te vieren, hebben arbeiders op het 19 meter hoge gebouw van Hogeschool VIVES de traditionele meiboom geplaatst. Het is de eerste campus waar studenten les kunnen volgen én op kot kunnen. Alle 137 studentenkamers zijn inmiddels verkocht en worden vanaf volgend weekend (19 maart) te huur aangeboden. Bij het begin van het academiejaar zullen de eerste studenten hun intrek nemen in het gebouw, dat vandaag ook een nieuwe naam kreeg.

‘The Crown’: dat is de nieuwe naam van het nieuwe gebouw dat op de terreinen van Hogeschool VIVES volop wordt gebouwd. Dat maakten Hogeschool VIVES, de Brugse schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon en projectontwikkelaar ION bekend tijdens een rondleiding op de werf van het gloednieuwe complex met onder meer 19 leslokalen en 137 studentenkamers.   

“The Crown verwijst niet alleen naar de ronde vorm en de wisselende hoogtes van het gebouw, maar ook naar de figuurlijke kroon die studenten op hun werk zetten zodra ze hier afstuderen.  De naam zat al verstopt in de muurschildering van de lokale graffitikunstenaar Jeremiah Persyn, beter bekend als Jamz, die in mei 2021 het begin van de bouwwerken letterlijk en figuurlijk in de verf zette. Dat kunstwerk krijgt later nog een plaatsje in het nieuwe studentencafé dat op de site komt.”
Kristof Vanfleteren, CEO van ION

Volledig op maat van student

Studenten van VIVES kunnen vanaf volgend academiejaar niet alleen les volgen in de nieuwbouw, maar ook hun intrek nemen. Alle 137 studentenkamers zijn in sneltempo verkocht aan investeerders en kunnen vanaf zaterdag 19 maart gereserveerd worden. De huur begint dan in september met een overeenkomst van 11 maanden. De kamers, die volledig bemeubeld zullen zijn, liggen aan de rustige achterzijde van het gebouw en kijken uit over de campus.

“We hebben al één kamer ingekleed, zodat studenten en hun ouders al een goed idee kunnen krijgen van hoe de standaardkamers eruit zullen zien. Vanaf 19 maart worden ze in eerste instantie aan studenten van Hogeschool VIVES en KULeuven Brugge te huur aangeboden voor een basisprijs van 395 euro per maand. Meubels, water- en elektriciteitsverbruik, verwarming en internet zijn in de prijs inbegrepen, net als de schoonmaak en het onderhoud van de gemeenschappelijke delen. Op die manier komt niemand voor verrassingen te staan. De student hoeft enkel zelf een matras mee te brengen en hij is volledig geïnstalleerd.”
Joris Hindryckx, algemeen directeur Hogeschool VIVES

De residentie is een ontwerp van Salens Architecten uit Brugge en herbergt 130 standaard kamers met eigen badkamer (15 m²), 6 kamers met aangepaste badkamer voor rolstoelgebruikers (20 m²) en één grote kamer met afzonderlijke slaapkamer, badkamer en kitchenette (33 m²). Op elke verdieping komt een gezellige leefhoek en een ruime, gemeenschappelijke keuken waar de jongeren zelf hun potje kunnen koken. Op de verdieping -1 is eveneens een ontspanningsruimte en een wasmachine aanwezig en een residentieverantwoordelijke zal aanwezig zijn en alles in goede banen leiden.

Nood aan infrastructuur

Het aantal afstudeerrichtingen en inschrijvingen aan de Hogeschool VIVES is de voorbije jaren fel toegenomen, wat zich ook vertaalt in nood aan extra infrastructuur. Daarom investeert de hogeschool liefst 9 miljoen euro in ‘The Crown’, een uitbreiding van de campus tussen de Expresweg en de Xaverianenstraat in Brugge.

“Brugge telt vandaag meer dan 9.000 studenten, en dat aantal blijft groeien. Jongeren kiezen bewust voor Brugge omwille van de hoge kwaliteit van het onderwijs. Maar ook een fijne leeromgeving is een factor die steeds belangrijker wordt. We juichen deze riante investering in de levenskwaliteit van de studenten dan ook fors toe. De studenten vinden hier alles wat ze tijdens hun studiejaren nodig hebben, en dat op één, vlot bereikbare site.”
Franky Demon, schepen Ruimtelijke Ordening Brugge

Er wordt de komende maanden niet alleen naarstig voortgewerkt aan de afwerking van het gebouw. Er wordt ook werk gemaakt van een nieuw fietspad, een ruime fietsenstalling, groene rustpunten in de omgeving en een centrale binnentuin met een diameter van 30 meter.

“Hogeschool VIVES hecht veel belang aan kwalitatieve en leefbare campussen. De leer- en werkomgeving voor studenten en personeel wint immers sterk aan belang bij het maken van een keuze voor een hogeschool. Het nieuwbouwproject moet het campusgevoel nog versterken, met ook nog een nieuwe sporthal, padelterreinen en een studentencafé op wandelafstand.”
Joris Hindryckx, algemeen directeur Hogeschool VIVES

Hogeschool VIVES houdt komend weekend infodagen op al haar campussen. Op zaterdag 12 en zondag 13 maart, telkens van 13 uur tot 17 uur, zijn kandidaat-studenten en hun ouders welkom voor alle mogelijke info en rondleidingen.

Joris Hindryckx

Algemeen directeur Hogeschool VIVES

Franky Demon

Schepen van Ruimtelijke Ordening Brugge

Kristof Vanfleteren

CEO ION

Joachim Deman

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be