Vlaanderen bouwt groener dan ooit: 30% meer aanvragen voor woningen op hernieuwbare energie
Als eerste ontwikkelaar in Vlaanderen bouwt Dumobil op al haar nieuwe ontwikkelde verkavelingen geen woning meer die verwarmt op fossiele brandstoffen
19 april 2019
-
Nooit eerder sloten zoveel Vlaamse huishoudens hun woning aan op geothermie, zeg maar dé nieuwe manier van verwarmen zonder aardgas of stookolie. Vandaag telt Vlaanderen naar schatting enkele duizenden woningen die op geothermie of een warmtenet zijn aangesloten. Maar de grote stap werd vorig jaar gezet. Toen was er volgens experts zelfs sprake van een stijging van maar liefst 30% van het aantal aanvragen voor hernieuwbare energie.
-
Alleen al dit jaar komen er daar nog eens zeker enkele honderden bij. Als eerste projectontwikkelaar in ons land engageert de West-Vlaamse vastgoedspeler Dumobil zich om op haar nieuwe ontwikkelde verkavelingen voortaan geen enkele woning meer te bouwen waarbij verwarmd wordt op fossiele brandstoffen. Concreet hebben ze zo voor de komende paar jaren 875 nieuwe woningen en appartementen met groene energie in Vlaanderen gepland.
De Vlaamse overheid bant vanaf 2021 elke gas- of stookolieketel bij alle nieuwbouwprojecten of bij ingrijpende renovaties van bestaande woningen. Bovendien komen er vanaf dat jaar geen aansluitingen meer op aardgas in nieuwe verkavelingen. Goed nieuws voor de aanhangers van klimaatmarsen in ons land, zo zou je kunnen stellen. Maar de Vlaming zelf lijkt niet te wachten tot 2021 en heeft nu al de klik gemaakt.
Steeds meer bouwlustige Vlamingen bouwen hun huis zo dat er geen fossiele brandstoffen meer aan te pas komen. Denk maar aan systemen waarbij aardwarmte uit de ondergrond wordt gebruikt om de woning te verwarmen, of via restwarmte afkomstig van industriebedrijven. Concrete cijfers over hoeveel Vlaamse woningen nu precies op die “nieuwe” manier wordt verwarmd, zijn er niet. Maar onder meer de marktleider in verwarmingsinstallaties in België, Vaillant, bevestigt de tendens overduidelijk. Heel concreet kregen ze zo in 2018 maar liefst 30% meer aanvragen binnen tegenover 2017 om woningen in heel Vlaanderen aan te sluiten op hernieuwbare energie zoals geothermie of warmtenetwerken.
“Het begrip geothermie klinkt nog bij veel mensen onbekend in de oren, maar we zien wel dat er steeds meer Vlamingen zich bewust zijn van de impact van gas- en stookolieketels op het klimaat. Het voorbije jaar alleen al zagen we een enorme stijging van het aantal aanvragen en offertes voor een geothermische verwarmingsinstallatie. En het ziet er naar uit dat dit aantal de komende jaren alleen nog maar zal toenemen.”
Yannick De Mol, productverantwoordelijke Vaillant
Enkel nog groene energie
Naar schatting zijn vandaag enkele duizenden woningen aangesloten op geothermie of een warmtenet. Maar hoewel de wetgeving het pas binnen enkele jaren verplicht zal maken, stappen vandaag nog lang niet alle projectontwikkelaars mee in het klimaatneutrale verhaal. De West-Vlaamse projectontwikkelaar Dumobil - één van de voorlopers wat betreft geothermie en warmtenetten bij nieuwbouw in België - wil echter niet wachten tot de nieuwe wetgeving van 2021 en bouwt vanaf dit jaar op haar nieuwe verkavelingen geen enkele woning meer die is aangesloten op de klassieke fossiele brandstoffen zoals aardgas of aardolie.
Concreet zal Dumobil de komende jaren zo maar liefst 875 wooneenheden bouwen die enkel werken op geothermie of warmtenetten. Het gaat om 656 huizen en 219 appartementen in West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen.
Maar misschien nog het meest opvallende: naar Belgische normen is dit een “enorme” stap voorwaarts, wie met Nederland vergelijkt zal zien dat ze daar al een pak verder staan. Bij onze Noorderburen zijn op dit moment al 400.000 woningen aangesloten op een warmtenet. In België gaat het volgens experts hooguit om enkele duizenden.
“Wij willen niet wachten tot de Vlaamse wetgeving van 2021 het ons oplegt. Voor elke nieuwbouwwoning die wij vandaag bouwen op onze nieuwe ontwikkelde verkavelingen, voorzien we een individuele geothermische installatie dat warmte onttrekt uit de grond. Of we sluiten de woningen aan op een warmtenet.”
Bruno Carton, gedelegeerd bestuurder Dumobil
Goedkoper
De ontwikkelaar maakt zich sterk dat geothermische installaties en warmtenetten onderhoudsvriendelijker zijn dan gas- en stookolieketels. De levensduur van dit soort groene energie is bovendien langer dan verwarmingsinstallaties die fossiele brandstoffen verbranden. Het verbruik hiervan is dan ook lager dan bij verwarmen op de klassieke manier.
“Gas en elektriciteit worden steeds duurder, terwijl aardwarmte gratis is en blijft. Een woning die aangesloten is op geothermie, is voordeliger voor de portefeuille van de Vlaming.”
Bruno Carton, gedelegeerd bestuurder Dumobil