Vlaamse huizenjagers krijgen half zoveel waar voor hun geld als kopers in Wallonië

Wie in Vlaanderen een woning koopt, krijgt vandaag slechts half zoveel waar voor zijn geld als kopers die in Wallonië op huizenjacht gaan en hetzelfde bedrag besteden. Het verschil tussen een huis kopen in Vlaanderen, in Wallonië of in Brussel is groter dan ooit. Vooral qua grond als bewoonbare oppervlakte is de kloof gigantisch. Dat concludeert Century 21 Benelux - de grootste residentiële vastgoedspeler van België - uit een analyse van het vastgoed in de 10 grootste regio's van ons land.

België blijft de vastgoedrecords aan elkaar rijgen. In vergelijking met vorig jaar steeg het aantal vastgoedtransacties in de eerste 9 maanden met 1 procent. Ook de gemiddelde vastgoedprijs van een woning nam toe in vergelijking met vorig jaar: in Vlaanderen was er sprake van een prijsstijging van ongeveer 2,4 procent, in Brussel ging het om 1,7 procent, en in Wallonië om 0,3 procent. Volgens de officiële cijfers bedraagt de gemiddelde woningprijs in ons land vandaag zo’n 243.344 euro.

Century 21 Benelux onderzocht wat je voor dat bedrag, tussen 230.000 en 250.000 euro, nog kan kopen in de tien grootste steden van België. Meest opmerkelijke conclusie: het verschil in kwaliteit tussen panden van dezelfde prijsklasse in Vlaanderen en Wallonië is niet bijzonder groot. Maar het verschil qua oppervlakte is daarentegen beduidend groter, zowel die van de woning als die van de grond. Brussel is en blijft een markt op zich, die nog bijzonder competitief is in vergelijking met andere Europese hoofdsteden.

Brussel: grote verschillen tussen Noord en Zuid

“In Brussel kan je voor €240.000 een grote eengezinswoning met drie kamers kopen, maar dan is er nog werk aan en moet het meestal nog volledig gerenoveerd worden”, zegt Isabelle Vermeir, CEO van Century 21 Benelux. “Gemiddeld zal je voor dit bedrag in Brussel eerder een vrij kwalitatief appartement vinden van rond de 100m². Maar typisch voor de hoofdstad van ons land: alles hangt het ervan af in welke wijk je zoekt. In Anderlecht krijg je voor hetzelfde geld vaak een stuk meer dan in Ukkel, waar de prijzen historisch al hoger liggen.”

Vlaanderen: gemiddeld 5 are grond

In Mechelen, Antwerpen en Gent kan je voor zo’n 240.000 euro een halfopen woning of een rijwoning kopen, met twee tot drie slaapkamers. Maar anders dan in het drukbevolkte Brussel ligt het verschil in de totale grondoppervlakte van een huis.

“Voor 245.000 euro mag je in de buurt rond Antwerpen, Mechelen of Gent rekenen op een woning met zo’n 5 are grond. De bewoonbare oppervlakte varieert er dikwijls van 100 tot 130 m². De woningen zijn meestal instapklaar, maar op termijn dienen ze toch gerenoveerd te worden”, zegt Isabelle Vermeir.

In Vlaams-Brabant, meer bepaald in Leuven, kan je voor zo’n 240.000 euro een degelijke starterswoning kopen. Maar dit zijn geen al te grote woningen en het comfort is ook niet van de bovenste plank. Meestal dient de starterswoning nog te worden gerenoveerd. Dat is echter niet abnormaal voor het centrum van Leuven, gezien de woningprijzen in de stad steeds grotere proporties aannemen en tot de duurste van Vlaanderen behoren.

In de uithoek van Vlaanderen krijg je voor het gemiddelde bedrag echter wel al een stuk meer. In de Westhoek is het bijvoorbeeld mogelijk om voor de gemiddelde prijs van 243.000 euro een gerenoveerde woning te vinden, met doorgaans drie tot zelfs vier slaapkamers. En ook de grondoppervlakte zal vaak ruim boven de 5 are liggen.

Grotere lap grond in Wallonië

Meest opmerkelijk is het verschil in vastgoed tussen Wallonië en Vlaanderen. Voor hetzelfde geld krijg je in Wallonië meer bewoonbare oppervlakte en grond.  “In de buurt van Luik vind je goed uitgeruste huizen tussen €235.000 en €245.000. Woningen van deze prijscategorie beschikken meestal over een ruime tuin en tellen minstens drie slaapkamers. De gemiddelde oppervlakte ligt doorgaans een stuk hoger dan in Vlaanderen, tussen de 125 en de 160 m² bewoonbare oppervlakte”, aldus Vermeir.

In Bergen, Henegouwen, is het verschil met Vlaanderen nog opvallender: voor 239.000 euro koop je er een villa op een terrein van 23 are, soms zelfs met twee garages en meestal incluis een adembenemend uitzicht. Idem dito in Namen: de bewoonbare oppervlakte die je krijgt voor een woning tussen de 230.000 euro en 250.000 euro varieert tussen 140  en 170  vierkante meter. De totale grondoppervlakte van dit soort woningen ligt al vlug rond de 9 are, of meer. In Charleroi krijg je voor ongeveer dezelfde waarde een huis met een woonoppervlakte boven de 200 m², vijf slaapkamers, een grond van minstens 11 are en twee garages.

 

In bijlage vindt u een document met info en foto's van 4 uitgelichte cases (uit Mechelen, Brussel, Luik en Bergen). Onderstaand vindt u dezelfde foto's in groter formaat.

Cases Brussel, Mechelen, Luik en Bergen.pdf

PDF - 4.7 Mb

Isabelle Vermeir

CEO , Century 21

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be