Vlaams minister Homans lanceert sociaal woonproject Azijn in Deurne
25 juni 2018
-
Minister Homans noemt sociaal woonproject Azijn “beste illustratie van immense inhaaloperatie voor sociale woningbouw in Vlaanderen”.
-
Het gaat om de bouw van 60 nieuwe appartementen, vlakbij het Sportpaleis.
-
Het past in een reeks ongeziene investeringen in sociale woningbouw: in totaal goed voor 3 miljard euro, waarvan één derde voor Antwerpen.
Drie miljard euro, dat recordbedrag werd de voorbije vier jaar geïnvesteerd in de bouw en renovatie van sociale woningen in Vlaanderen. Een groot deel ervan werd gerealiseerd in Antwerpen. De hele inhaaloperatie neemt intussen zo’n vaart dat sommige huisvestingsmaatschappijen hebben aangeven dat ze op de limiet zitten van wat ze aankunnen. Daarom gaf Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans vorig jaar 10 miljoen euro extra om sociale huisvestingsmaatschappijen - die sterk investeren in de bouw en renovatie van sociale woningen - financieel te ondersteunen. De minister wil dat ook dit jaar doen en zal voorstellen aan de Vlaamse regering om hiervoor 15 miljoen euro vrij te maken. Dat zegt Liesbeth Homans naar aanleiding van de lancering van het sociale woonproject Azijn, vlakbij het Sportpaleis. De minister noemt het project “de beste illustratie van de immense inhaaloperatie die in Vlaanderen bezig is voor sociale woningbouw”.
***
Met project Azijn werd vandaag het startschot gegeven voor de heropwaardering van een buurt die bij quasi elke Vlaming wel gekend is. Al was het maar omwille van de nabijheid van het Sportpaleis. Concreet gaat het om de bouw van 60 nieuwe appartementen - op een site van ruim 3000 m2 - op de hoek van de Merksemsesteenweg, de Van Cortbeemdelei en de Tweemontstraat in Deurne, incluis een ondergrondse parking en meer dan 230 fietsenstallingen. Het project is een samenwerking tussen de stad Antwerpen, de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW), projectontwikkelaar Timeless Developers, bouwbedrijf Groep Verelst, architectenbureau Ontwerpatelier Peter Jannes en huisvestingsmaatschappij ABC.
Drie miljard euro
Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans noemt het woonproject alvast “de beste illustratie van de inhaaloperatie die bezig is op het vlak van sociale woningbouw”. En dat is alvast een forse operatie: zo investeerde Vlaanderen de voorbije vier jaar meer dan 3 miljard euro in de bouw en renovatie van sociale woningen. Waarvan ongeveer één derde in Antwerpen.
In 2017 ging het om een bedrag van 817 miljoen euro, goed voor de bouw en renovatie van 7.423 sociale woningen in heel Vlaanderen. In 2018 is er opnieuw een ongezien hoog bedrag van 825 miljoen euro voorzien, en zal er weer een recordaantal sociale woningen bijkomen. Daar komt dan nog eens de tachtig miljoen euro bij van het Klimaatfonds voor energetische renovaties van sociale woningen.
“De investeringen die we vandaag doen, zijn ongezien. En ik ben van plan dit de komende jaren met dezelfde intensiteit te blijven doen. Ook al gaat het voor sommigen niet snel genoeg, er zijn nu al heel wat huisvestingsmaatschappijen die aangeven dat ze het huidig investeringsvolume moeilijk kunnen volgen en op de limiet zitten van wat ze aankunnen.”
Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans
Dat heeft onder meer te maken met het feit dat er bij renovaties van sociale woningen niet verhuurd kan worden, en op dat moment dus ook de huurinkomsten wegvallen voor de sociale woningmaatschappijen. Als financiële ruggesteun pompte de minister eind 2017 daarom nog eens 10 miljoen euro extra in die woningmaatschappijen die sterk investeren in de bouw en renovatie van sociale woningen. De minister wil ook dit jaar de actieve sociale huisvestingsmaatschappijen extra financieel ondersteunen en zal aan de Vlaamse regering voorstellen om dat bedrag dit jaar op te trekken tot 15 miljoen euro.
Hoog investeringsritme
Met een grootschalig woonproject zoals Azijn in Deurne - waar een totaal kostenplaatje van 9,5 miljoen euro aan vasthangt - wordt het duidelijk dat het investeringsritme in de sociale woningmarkt hoger dan ooit ligt. Zeker in Antwerpen, waar in de buurt tussen de brug van ‘den Azijn’ en het Sportpaleis nog meer bouwplannen zijn.
“Zoals in elke metropool is ook in Antwerpen de vraag naar sociale woningen hoog. Maar als overheid en privé goed samenwerken, kunnen we dit maatschappelijk probleem samen oplossen. Bovendien zien we dat bij de bouw van dit soort projecten zowel de buurt als de stad er beter uitkomen. Kijk maar naar de buurt rond het Sportpaleis, waar een aantal panden al een tijdlang leegstaan en waar de verkrotting van de huizen duidelijk zichtbaar is. Met het woonproject Azijn willen wij deze buurt helemaal terug opwaarderen.”
Ludovic Vekemans, vastgoedontwikkelaar Timeless Developers
Opzet is dat de werken voor woonproject Azijn eind 2019 gefinaliseerd zijn.
In afwachting van nog meer bijkomende sociale woningen benadrukt minister Homans alvast dat de huurpremies voor wie op een wachtlijst staat dit jaar meer dan verdubbeld zijn. Waar er vier jaar geleden 8,8 miljoen euro werd gespendeerd, steeg dit bedrag in 2018 met 112 procent tot 18,7 miljoen euro. Ook het budget voor de huursubsidies, voor wie verhuist van een ongeschikte naar een beter geschikte woning op de privémarkt, steeg van 28,2 miljoen euro in 2014 naar 35,5 miljoen euro in 2018 (+25%).