Vijf woontrends om naar uit te kijken in 2020

Binnenkort breekt het nieuwe jaar aan, en dat brengt ongetwijfeld nieuwe vastgoedtrends met zich mee. Vijf vastgoedexperts spreken over de woontrends die in 2020 in België zullen doorstoten: state-of-the-art domoticasystemen, de opmars van de kangoeroewoning of appartementen die zélf energie opwekken.

  1. “Files bepalen waarde van uw huis”

    “De best bereikbare woningen op de markt worden in 2020 populairder dan ooit”, zo stelt Johan Krijgsman, CEO van ERA Belgium. “We zijn het grondig beu om in de file te staan en willen geen tijd verliezen op weg naar kantoor of de winkel. Want dat gaat ten koste van onze tijd met familie en vrienden of voor hobby’s. Daarom vindt de Belg de bereikbaarheid van zijn woning almaar belangrijker. De vraag naar huizen en appartementen met vlotte verbindingsmogelijkheden - dichtbij invalswegen, autostrades en openbaar vervoer - wordt nu zodanig groot dat deze woningen steeds meer in waarde stijgen. Wees er maar zeker van dat mobiliteit in 2020 voor vele huizenjagers één van de belangrijkste vereisten zal zijn.”
     

  2. “Generatie X wil domotica”

    “In 2020 gaan we de echte doorbraak van domotica zien, zeker bij nieuwbouwwoningen”, voorspelt Sven Potvin, CEO van Antonissen Development Group. “Veel technologieën bestaan al een tijdje, maar het bleef lang bij een nice-to-have. Terwijl het nu steeds populairder wordt bij nieuwe woningen, omdat generatie X - de generatie 45-plussers die nu massaal nieuwbouw koopt - vragende partij is voor deze technologische snufjes. Daar waar het vroeger vooral jongere gezinnen waren die domotica uitprobeerden, als early adopters. Denk aan zonwering die zich aanpast aan de stand van de zon, gordijnen die open gaan wanneer je wekker afgaat of een voordeur die je van op afstand met je smartphone open kan doen. Wij hebben bijvoorbeeld al besloten om het standaard in al onze nieuwbouwprojecten te voorzien.”
     

  3. “Kangoeroewoningen winnen aan populariteit” 

    "Compacte kangoeroewoningen - een aparte en kleinere wooneenheid naast een bestaande woning - zijn hot in Vlaanderen. Vaak kiezen senioren ervoor om op hun oude dag te verhuizen naar een woonzorgcentrum, maar steeds meer helt hun keuze over naar een kangoeroewoning. Ze willen vandaag kleiner gaan wonen, dicht bij familie of vrienden, en op maat van hun eigen budget", aldus Anneleen Van Bosch, CEO van Warsco Units. "Zo zijn er nu woningen op de markt van 48 vierkante meter die op 30 minuten geïnstalleerd worden en die perfect als kangoeroewoning kunnen dienen naast bijvoorbeeld de woning van de eigen kinderen. Dat zou in 2020 dus wel eens een opvallende trend kunnen zijn. Zeker als lokale gemeentebesturen enkele wetsbepalingen zoals het kadastraal inkomen en mede-eigendom kunnen aanpassen.”

  4.  “Elektriciteit en warmte? Wekken we zelf op”

    De klimaatmarsen hebben heel wat mensen doen beseffen dat ze zuiniger en efficiënter moeten omgaan met energie. “Dat zal ook in 2020 de trend zijn”, meent Benoît De Hollain, CEO van het Brusselse GO4GREEN. “Het is nu al mogelijk om thuis zelf elektriciteit en warmte op te wekken op een duurzame manier. Zo zijn er vandaag in bijna 100 Brusselse appartementsgebouwen en sociale woningen die via warmtekrachtkoppeling een groot deel van de warmtevraag en elektriciteitsvraag zelf opwekken met grote besparingen tot gevolg”, klinkt het. “We verwachten dat dit aantal volgend jaar nog sterk zal toenemen. De energiefactuur ligt immers tot 20% lager en je CO2-uitstoot daalt met een kwart. En dat bovendien zonder dat je zelf extra investeringen moet doen.

  5. “Belgen investeren in Duitse woningen”

    De Belgische investeerder ziet dan weer opportuniteiten bij onze oosterburen. De Belgen gaven op twee jaar tijd al meer dan 10 miljoen euro uit aan appartementen en studio’s in Duitsland. En dat zal volgens Luc Dewulf van Rendimmo - de Belgische expert in Duits vastgoed - alleen nog maar stijgen. “Duitsland kent met 54% van haar bevolking het tweede grootste huurderspercentage van Europa, waardoor je investeringspand meteen is verhuurd, omdat de vraag enorm is. De Duitse vastgoedmarkt in de regio’s bij de grens met België is bovendien veel toegankelijker, door de lagere prijzen. Zo vind je er al appartementen vanaf 50.000 euro. Gevolg: de Belgische particuliere investeerder richt zich massaal op het Duitse “betongoud”. Die rush is dit jaar al begonnen, maar zal zich in 2020 helemaal voltrekken”, aldus Dewulf.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be