Vier vastgoedtrends om naar uit te kijken in 2023

Zijn woningen verwarmd met gas stilaan taboe? Wonen we binnenkort massaal in kantoorgebouwen in plaats van nieuwbouwprojecten? En huren we binnenkort eerst een huis vooraleer datzelfde huis effectief te kopen? Als het van de vastgoedexperts afhangt krijgen we in 2023 een antwoord op die prangende vragen. Vier vastgoedexperts spreken over de woontrends die volgend jaar in België zullen doorstoten.

Woningen op gas worden onverkoopbaar

Energie kost geld. Dat heeft 2022 ons geleerd. Tel daarbij het Belgisch klimaatakkoord en een shift naar nieuwe energiebronnen voor woningen is een feit. Subsidiëring van gas- en stookolieketels stopt eind 2022, nieuwbouwprojecten moeten vanaf 2023 met een (hybride) warmtepomp verwarmd worden en wie een energieverslindende woning koopt, moet ook verplicht renoveren. Het doel? Vanaf 2040 alleen nog maar energiezuinige woningen. “We zullen op enkele maanden een shift zien van gasinstallaties naar warmtepompen”, verklaart Johan Krijgsman, CEO van ERA. “Geothermie, zonnepanelen, waterpompen… Deze nieuwe energiebronnen duwen de gasinstallaties van de troon. Vanaf 2026 zal een aardgasaansluiting bij nieuwbouwprojecten trouwens niet meer mogelijk zijn. Kopers zullen vooral op zoek gaan naar die energiezuinige woningen. We kunnen dus gerust zeggen dat de focus op energiezuinigheid in 2023 echt zal doorbreken op de vastgoedmarkt. Het EPC van een woning is nu belangrijker dan ooit bij de verkoop of aankoop.”

Verschuiving van kopers – naar huurdersmarkt

De Belg is geboren met een baksteen in de maag. Toch voorspelt Thomas Van Poucke, CEO van projectontwikkelaar Groep Huyzentruyt, dat we in de toekomst minder vlug een woning zullen kopen en eerder de huurmarkt zullen bewandelen. “Door de stijgende kost – en verkoopprijzen en stijgende interesten zal het lastiger worden om toegang te krijgen tot de koopmarkt”, legt hij uit. “De jongere generatie wil tegenwoordig liever eerst meer van het leven genieten en ‘leven’, in plaats van zichzelf volledig blok te zetten. Daarnaast zullen ontwikkelaars en institutionele spelers – denk maar aan verzekeringsmaatschappijen - bepaalde projecten eerder ontwikkelen die specifiek gericht zijn voor de huurmarkt en die net meer naar de verkoopmarkt brengen. Hierdoor zal het aanbod tot aankoop vanzelf dalen. Professionele vastgoedverhuurders zullen dan ook meer hun intrede maken.”

Reconversie wordt de norm

Om zo weinig mogelijk open ruimte aan te snijden én het verouderd vastgoedpatrimonium herop te waarderen en duurzaam te maken, wordt steeds meer gekeken naar reconversie. Ook in steden wint deze trend steeds meer aan belang. “Als je vandaag in een stad wil ontwikkelen, kijk je door het voortschrijdende gebrek aan binnenstedelijke ruimte steeds meer naar reconversie van oude gebouwen. Afhankelijk van het project kan je het gebouw strippen en de betonnen structuur laten staan. In dat geval spreken we over pure reconversie. In andere gevallen is sloop en wederopbouw de betere keuze. Het omvormen van kantoren naar appartementen zien we steeds meer om bepaalde redenen. Zo is er een grote vraag naar woningen op een aantrekkelijke locatie in stedelijk gebied door de bevolkingsgroei en de kleinere huishoudens. Maar er is ook een groter aanbod van leegstaande gebouwen en men verkiest steeds meer, en terecht, het herontwikkeling boven het aansnijden van groene ruimtes”, verduidelijkt Sven Potvin, CEO Antonissen Development Group

Rent to own formule breekt door

Hoewel vastgoed voor heel veel jongeren die op eigen benen gaan staan één van de beste manieren blijft om kapitaal op te bouwen, wordt het vandaag alsmaar moeilijker voor jonge mensen om een eigen woning te kopen. Waar de laatste jaren de vastgoedprijzen een aanzienlijke stijging kenden, stijgt intussen de rentevoet zienderogen. Zowel vastgoedontwikkelaars als -makelaars spelen vandaag meer dan ooit in op het gegeven dat vastgoed moeilijk betaalbaar wordt voor starters. In dat opzicht is er een nieuwe trend dat steeds meer opmars kent: het principe om eerst een woning te huren en die daarna over te kopen. “Bij onze nieuwbouwtak Durabrik, is het vandaag mogelijk om voor de formule ‘rent to own’ te kiezen. We merken alsmaar vaker dat het de dag van vandaag moeilijk is voor jonge mensen om het bedrag voor de eigen inbreng bij elkaar te sparen. Daarom kunnen mensen via deze formule de door hen gekozen woning eerst huren en na een aantal jaren kunnen zij diezelfde woning indien gewenst kopen. Er is dus geen koopverplichting. Daarbovenop zijn nieuwbouwwoningen energiezuiniger, en kan op die manier ook nog geld uitgespaard worden om bij de aankoop toe te voegen. Bij het moment dat overgegaan wordt tot de aankoop, wordt het huurgeld daarbij afgetrokken van de aankoopsom, waardoor dit geen verloren kost is en het mogelijk is om het nodige kapitaal tijdens de huurperiode bij elkaar te sparen.” Wouter Coucke, directeur ontwikkeling Camino.

Jules Fremaut

PR Consultant Bepublic Group

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be