“Vertraging asbestattest maakt veel oude woningen onverkoopbaar tot na Nieuwjaar”

Filip Dewaele over lange wachttijden bij aanvraag nieuw verplicht document

De voorspelde stormloop op het asbestattest lijkt ingezet. Elk pand van voor 2001 dat in Vlaanderen wordt verkocht, moet vanaf komende woensdag voorzien zijn van een asbestattest. “We zien echter dat veel kopers die nu zo’n attest aanvragen, pas na Nieuwjaar hun certificaat zullen ontvangen en dus ook dan pas hun woning kunnen verkopen”, zegt Filip Dewaele, voorzitter van Dewaele Vastgoedgroep. Ook al vinden ze voordien een overeenkomst met een mogelijke koper: hun compromis is niks waard als die vanaf 23 november ondertekend wordt zonder dat er een asbestattest voorligt. Dat creëert heel wat onzekerheid, zowel voor de koper, de verkoper als de makelaar.”

Filip Dewaele waarschuwde een maand voor de invoering van het nieuwe asbestattest al: er moeten op korte tijd (voor 23 november) heel veel gebouwen (elk pand van voor 2001 en minstens 20 vierkante meter groot) door een beperkt aantal gecertificeerd asbestdeskundigen worden opgesteld (een 130-tal). Logisch gevolg aangezien zelfs bij een vlot verloop de aanvraag van een attest al snel minstens twee weken in beslag neemt: lange wachttijden.

Offertes vergelijken onmogelijk

“Veel verkopers hebben de kat uit de boom gekeken. Ze gingen ervan uit dat hun woning nog voor de invoering verkocht zou zijn en wilden zichzelf de extra kost – afhankelijk van de grootte van de woning al snel 600 euro – besparen. Nu riskeren ze echter wel een eventuele koper te verliezen, want zonder asbestattest is een compromis dat ondertekend wordt vanaf 23 november niks waard. En als ze al ergens een deskundige vinden die toch nog kan langskomen, hebben ze de kans niet om een offerte bij een andere expert op te vragen en de tarieven te vergelijken.”

“Het blijft ook afwachten hoe kopers zullen reageren op een asbestattest, want in bijna elk oud pand zal er asbest gevonden worden. Als daar zorgvuldig wordt mee omgesprongen is dat zelden een gevaar, maar het is wel afwachten hoe een koper dat aanvoelt. En of je het als verkoper nu terecht vindt of niet: de koper kan steeds onder zijn aankoop uit indien er bij de ondertekening van het compromis vanaf 23 november geen asbestattest was.”

Renovatieplicht

“In heel veel gevallen vormt de aanwezigheid van asbest op zich geen gevaar, maar er moet wel uiterst zorgvuldig met de kankerverwekkende stof worden omgesprongen. Weten waar je aan toe bent, is dus belangrijk, en daarvoor is het asbestattest op zich ook een goed instrument. Zeker ook omdat vanaf 1 januari 2023 alle woningen en appartementen die aangekocht worden met EPC-label E of F binnen de 5 jaar verplicht gerenoveerd moeten worden. Dat zullen dus vooral oudere panden mét asbest zijn, en dan ben je zeker als doe-het-zelver maar beter op de hoogte van de mogelijke risico’s.”

“In Vlaanderen zit naar schatting nog zo’n 2,3 miljoen ton asbest in 2,7 miljoen gebouwen. Tot het gebruik ervan in 2001 werd verboden, werd asbest gebruikt in meer dan 3.500 toepassingen. Zo werd het in bouwmaterialen verwerkt omwille van zijn brandwerende en isolerende eigenschappen of als wapening in cement. De kans dat je in Vlaanderen asbest vindt in een ouder gebouw is zeer groot. In 70 tot 90 procent van de gevallen stoot men op asbest, tenzij er eerder een totaalrenovatie heeft plaatsgevonden.” Filip Dewaele, gedelegeerd bestuurder Dewaele Vastgoedgroep

Filip Dewaele

Bestuurder, Dewaele Vastgoedgroep

Fictief voorbeeld asbestattest

PDF - 5.6 Mb

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be