Verloederd kasteel Vanreybrouck wordt opnieuw monumentale parel

Bekende West-Vlaamse ondernemer Benedict Lantsoght wil van pand nieuw medisch centrum maken

Het alombekende Vanreybrouck kasteel in het West-Vlaamse Moerkerke wordt in volle glorie hersteld. En dat is best uitzonderlijk te noemen. Het verwaarloosde kasteel stond namelijk jarenlang leeg maar heeft eindelijk een nieuwe koper gevonden: de West-Vlaamse ondernemer Benedict Lantsoght wil het 180-jaar oude pand opnieuw omtoveren tot dé monumentale parel in de streek. Sterker nog: in samenspraak met de dienst Onroerend Erfgoed en Monumenten en de stad Damme wil de nieuwe eigenaar er zelfs een gloednieuw medisch en/of paramedisch centrum in onder brengen.

De Moerkerkenaren krijgen binnenkort een uniek stuk erfgoed terug. Het bekende kasteel Vanreybrouck - op de hoek van de Middelburgsesteenweg en de Nieuwdorpstraat - dateert al van 1838 en werd in 1910 in opdracht van de latere Moerkerkse burgemeester Edmond Vanreybrouck, flink uitgebreid. Met een totale oppervlakte van goed 2.303 vierkante meter en een bewoonbare oppervlakte van maar liefst 650 vierkante meter, heeft het pand - tevens een beschermd monument - heel wat mogelijkheden.

Het neoclassicistische landhuis kon dan ook op heel wat interesse van kandidaat-kopers rekenen. Na amper zes weken en meer dan veertig huisbezoeken slaagde makelaar Van der Build van de makelaarsgroep Dewaele Vastgoedgroep er in om een nieuwe koper voor het pand te vinden.

“De vorige eigenaars van het pand waren een moeder en dochter uit Knokke die in Vlaanderen honderden mensen hebben opgelicht. Zij lapten alle richtlijnen binnen het kasteel aan hun laars, met een verloederd kasteel tot gevolg. Elke Moerkerkenaar zag het jaar na jaar achteruit gaan. We zijn dan ook enorm tevreden dat we een koper hebben gevonden die het kasteel opnieuw in ere zal herstellen.”

Florian Viaene, makelaar Van der Build

West-Vlaamse ondernemer

De nieuwe koper is niemand minder dan de West-Vlaamse ondernemer Benedict Lantsoght. Hij is bekend van zijn parketfabriek voor exclusieve houten vloeren in Luik - die hij vorig jaar na 20 jaar verkocht - en gaat de komende maanden met het kasteel aan de slag. De nieuwe eigenaar maakt zich sterk dat hij er alles aan zou doen om het gebouw in zijn oorspronkelijke staat te herstellen én zit binnenkort samen met onder meer de dienst Onroerend Erfgoed en Monumenten en de stad Damme.

“Het kasteel stond al jarenlang te verkrotten. Ik vond het spijtig dat zo’n mooi gebouw stond te verloederen. Ik besef dat het geen klein werk is maar ik zal er alles aan doen om dit gebouw volledig in ere te herstellen, uiteraard volledig in samenspraak met de dienst Onroerend Erfgoed en Monumenten en de stad Damme.”

Benedict Lantsoght

Benedict - die bovendien al heel wat ervaring heeft met dergelijke projecten - zal het uitzonderlijke pand samen met zijn dochter Anouck renoveren en het historische karakter zo goed mogelijk proberen behouden. Zo zal het dak volledig hersteld worden in zijn originele staat en zullen ook de ramen identiek zijn, maar ook de gevel met beschermde sgraffitos, schouwen, moluren en dergelijke worden zorgvuldig hersteld. Als kers op de taart zal ook de peervormige toren - die in de tweede wereldoorlog vernietigd werd - opnieuw gereconstrueerd worden.

Medisch centrum

Na de renovatiewerken - die minstens een jaar in beslag zullen nemen - krijgt het pand een nieuwe bestemming. Zekerheid is er nog niet maar de nieuwe plannen zijn alvast niet van de minste. De ondernemer hoopt er in samenspraak met de dienst Onroerend Erfgoed en Monumenten en de stad Damme een medisch en/of paramedisch centrum in onder te brengen.

“Ik weet dat er veel vraag is naar locaties waar verschillende medische disciplines samen kunnen gehuisvest worden. Ik denk aan vijf praktijken met een gezamenlijk secretariaat. In de omgeving zijn er immers nog niet veel zo’n groepspraktijken en Moerkerke is goed bereikbaar vanuit zowel Knokke-Heist, Brugge als Maldegem.”

Benedict Lantsoght

Florian Viaene

Makelaar Vanderbuild

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be