"Verlaging BTW op nieuwbouw van 21 procent naar 6 procent is broodnodig"

Vastgoedsector reageert positief op idee om BTW nieuwbouw te verlagen

De Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS) steunt de oproep van Vlaams minister-president Jan Jambon om het btw-percentage op nieuwbouw te verlagen van 21 procent naar 6 procent. “Nieuwbouw is onlangs alweer benadeeld tegenover bestaande woningen en renovaties”, zegt Olivier Carrette, afgevaardigd bestuurder van BVS. "De verlaging van de registratierechten waarmee men de woonbonus wil compenseren rekent bij nieuwbouw immers enkel op de grond. Het voordeel is dus veel kleiner dan bij bestaande woningen. Dit komt nog eens bovenop de ongelijke behandeling in btw. Vandaag betaal je 21 procent btw op nieuwbouw tegenover 6 procent bij een renovatie. En toch wordt er momenteel alleen gekeken naar een verlaging van de registratierechten. Dit terwijl we net de verduurzaming van alle woningen in ons land moeten stimuleren, nieuwbouw dus. Door het btw-percentage te verlagen, kunnen we deze scheeftrekking rechttrekken.”

BVS toont zich daarnaast ook tevreden dat de Vlaamse regering snel werk wil maken van het vlotter laten verlopen van de vergunningsprocedures. “Vandaag is het zo dat projecten gemakkelijk tussen de 2 en 5 jaar vertraging oplopen door procedures die worden opgezet, met als enige doel vertraging te creëren. Daar moeten we van af. Dit kan perfect door procedures correct, maar ook sneller af te handelen.”

Koen Cypers

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be