Verkoop van villa’s en landhuizen draait opnieuw op volle toeren

Villa’s raken op vijf jaar tijd dubbel zo snel verkocht ​ en meer dan ooit tevoren aan jonge gezinnen en tweeverdieners

  • Voor het eerst in jaren trekt de markt van het luxevastgoed weer aan. Vorig jaar werden er liefst 12 procent meer grote woningen, villa’s en landhuizen verkocht in ons land in vergelijking met 2016. Maar sinds begin dit jaar is er sprake van een ongeziene boom: nu al zijn er evenveel villa’s tussen 750.000 en 1,5 miljoen euro verkocht als drie jaar geleden.

  • Bovendien vliegen ze ook bijna letterlijk de deur uit: luxe-panden worden vandaag ruim dubbel zo snel verkocht als vijf jaar geleden.

  • Tot de kopers behoren meer en meer tweeverdieners en gezinnen tussen 30 en 45 jaar. Dat alles blijkt uit een marktanalyse van Van der Build, deel van makelaar Dewaele Vastgoedgroep én gespecialiseerd in luxevastgoed.

Het luxevastgoed in ons land is sinds de bankencrisis van 2007 nooit populairder geweest. Dat merken de makelaars in het topsegment als geen ander. Vorig jaar werden volgens de meeste recente cijfers van Statbel in totaal 20.076 villa’s en landhuizen verkocht in ons land, goed voor 7.2 miljard euro. Dat is 12 procent meer dan in 2016 en zelfs 28 procent meer dan in 2015. Kijken we naar de verkoop sinds begin dit jaar, dan zien ze bij Van der Build, expert in luxevastgoed, dat er tot nu toe al evenveel luxepanden verkocht zijn als in heel 2015 samen.

 

Jaar

Aantal verkochte luxepanden

Totale prijs

2015

15.647

€ 5.356.617.438

2016

17.866

€ 6.250.215.188

2017

20.076

€ 7.226.252.466

cijfers Statbel.

 

De spectaculaire boom - en dan vooral van panden tussen 750.000 en 1,5 miljoen euro - wordt verklaard door het einde van de bankencrisis en het herwonnen vertrouwen in de Belgische economie. En wat nog het meest opvalt: de kopers van luxevastgoed verjongen. Daar waar het tien jaar geleden nog voornamelijk vijftigers waren die in het topsegment kochten, zijn het vandaag vooral gezinnen en kopers tussen de 30 en 45 jaar die zich op de villamarkt begeven, stellen ze bij Van der Build.

“Er is nooit meer kapitaal in omloop geweest in onze maatschappij en dat weerspiegelt zich vandaag in de markt van het luxevastgoed.”

Stefaan Coucke, gedelegeerd bestuurder Van der Build

Ook opmerkelijk: de Belg gaat compacter wonen maar niet als het gaat over luxevastgoed.

“We zien nog altijd dat heel wat gezinnen duidelijk op zoek zijn naar villa’s op het “platteland” met ruimte voor de kinderen, ook al druist dat in tegen de gedachte van het nieuwe wonen. Een villa op 3.000 tot 5.000 vierkante meter raakt nog altijd goed verkocht. De domeinen van 1 hectare en meer hebben het moeilijker, simpelweg omdat mensen beseffen dat dit veel onderhoud en kosten met zich meebrengt. Daartegenover zien we dat herenhuizen in de stad nog steeds in trek zijn bij een oudere generatie. Zij kiezen voor levenskwaliteit en de mogelijkheid om alles in de buurt te hebben.”

Benjamin Benoit, vastgoedmakelaar Van der Build

Helft sneller verkocht

Dat het luxevastgoed het zo goed doet, valt ook op door de alsmaar kortere termijn dat villa’s en landhuizen te koop staan. Op vijf jaar tijd raken ze zowat de helft sneller verkocht. Volgens Van der Build, die de voorbije jaren talloze miljoenenpanden verkocht, stond het luxevastgoed in 2017 gemiddeld 149 dagen te koop, terwijl dat in 2016 nog 194 dagen was. In 2015 was dat circa 234 dagen en in 2013 zelfs nog zo’n 315 dagen, of ruim dubbel zolang als vandaag. Experten wijten de snelle verkoop vooral aan de meer correcte prijzen.

“Er is een tijd geweest dat de sky the limit was. Villa’s stonden per definitie te hoog geprijsd. Vandaag zien we vooral een aanbod met erg realistische prijzen. Verkopers schatten beter in hoeveel een pand vandaag waard is, waardoor het ook sneller verkocht raakt.”

Stefaan Coucke, gedelegeerd bestuurder Van der Build

Bovendien zijn het vooral de panden die goed in orde zijn - zeg maar instapklaar - die het snelste naar buiten gaan. Energienormen spelen meer en meer een rol, ook in de villamarkt. Wat daarnaast opvalt, is dat kopers in het duurste segment vaak minder regiogebonden zijn. In tegenstelling tot wat we op de doorsnee vastgoedmarkt zien - waar men meestal in een straal van 20 km van de huidige woning zoekt - zijn kopers op de luxemarkt bereid om verder te verhuizen voor hun woning.

“Locatie blijft erg belangrijk voor de kopers in dit segment. Ze willen een hoge prijs betalen, maar dan moet de ligging optimaal zijn. Daarbij verkiezen ze nog zeer vaak een rustige locatie in de rand, maar tegelijkertijd met een goede aansluiting naar de snelwegen zoals bijvoorbeeld de E40, E314,... of naar het werk.”

Benjamin Benoit, vastgoedmakelaar Van der Build

 

Hieronder vind je enkele grafieken en meer beeldmateriaal.

Voor de audiovisuele pers: indien gewenst kunnen we je in contact brengen met een aantal kopers of kandiaat-kopers die hun verhaal willen doen.

Benjamin Benoit

Vastgoedmakelaar, Van der Build

Stefaan Coucke

Gedelegeerd bestuurder, Van der Build

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be