Verkoop allerduurste vastgoed in Knokke piekt

Compagnie Het Zoute kondigt bouw aan van La Rive, ​ de laatste fase van het prestigieuze La Réserve

Het allerduurste vastgoed in Knokke is weer erg in trek bij vermogende Belgen. De verkoop van vastgoed met een prijskaartje boven het miljoen euro steeg er vorig jaar met zo’n 20 procent. Dat blijkt uit een marktonderzoek van vastgoedontwikkelaar Compagnie Het Zoute, die meteen ook het startschot geeft voor de bouw van de tweede fase van het luxueuze appartementencomplex La Réserve - The Residence. Het gaat om de voltooiing van één van de grootste en meest prestigieuze vastgoedprojecten in Knokke, dat de naam La Rive meekrijgt. Opvallend: na amper drie weken gingen al 8 van de 88 appartementen tussen 690.000 euro en 2,5 miljoen euro de deur uit.

                                                            ***

Het vastgoed in Knokke heeft nooit echt een zware dip gekend, zelfs niet tijdens de crisisjaren. Maar wat opvalt, is dat het vastgoed boven het miljoen euro er sinds vorig jaar werkelijk als zoete broodjes verkoopt. De bekendste vastgoedontwikkelaar van Knokke, Compagnie Het Zoute, analyseerde de voorbije weken en maanden uitvoerig de Knokse vastgoedmarkt en stelt zo dat het aantal verkopen in het absolute topsegment - vanaf 1 miljoen euro - met 20 procent steeg ten opzichte van 2015.

Wie die vermogende Belgen zijn? Uit de marktanalyse van Compagnie Het Zoute blijkt dat het in 82,5 procent om 50-plussers gaat, en in 19,5 procent om zelfstandigen. Bovendien zoeken de meeste investeerders het vaak niet te ver. 34,5 procent van de kopers die in Knokke in het hoogste vastgoedsegment investeren, komen uit West-Vlaanderen, gevolgd door Oost-Vlaanderen (31,5%) en Brussel (11,5%). Buitenlanders die in Knokke het absolute luxevastgoed komen opzoeken, komen vooral uit Luxemburg, Zwitserland en Nederland.

Onderhandelingsmarge

Al even opmerkelijk is dat het allerduurste vastgoed in ons land heel wat minder lang in de etalage blijft staan.

“Tot enkele jaren geleden konden panden uit het hoogste segment tot drie jaar te koop staan. Nu zijn heel wat van diezelfde panden al verkocht in drie maanden. De reden daarvoor moet onder andere gezocht worden bij een meer correcte prijszetting. Kopers zijn bereid om diep in de buidel te tasten om rustig hun oude dag aan de kust te kunnen doorbrengen, maar ook als  investering voor het nageslacht. Belangrijke voorwaarde is dan wel dat er sprake is van realistische prijzen.”

Joris Vrielynck, directeur projectontwikkeling Compagnie Het Zoute

Dat blijkt ook uit het feit dat er tegenwoordig zelfs in de hoogste prijscategorie nog amper ruimte is om te onderhandelen. Voor panden van 1 miljoen euro en meer kan er amper nog vijf procent op de vraagprijs worden afgedongen. Enkele jaren geleden was er al vlug een marge van tien tot zelfs twintig procent.  

La Rive

Niet toevallig kondigt Compagnie Het Zoute vandaag officieel de start aan van de bouw van La Rive. Het gaat om de tweede fase van La Réserve - The Residence, het luxueuze appartementencomplex dat in 2011 de deuren opende op de historische site van Hotel La Réserve - een begrip in Knokke en ver daarbuiten. Meer nog: met La Rive wordt meteen het startschot gegeven voor de voltooiing van één van de grootste vastgoedprojecten in Knokke, gesitueerd tussen het Zegemeer en het Casino.

Compagnie Het Zoute voorziet de start van de bouwwerken voor oktober 2017. Het gigantische vastgoedproject - met een oppervlakte van zo’n 15.000 m2 - zal alvast 88 appartementen tellen en opteert bewust voor meer “kleinere” appartementen. Al is klein in dit geval relatief. De appartementen met één slaapkamer zijn nog altijd 121 m2 groot. De meest volumineuze appartementen - met vijf slaapkamers - zullen zo’n 265 m2 tellen. De prijzen variëren tussen 690.000 euro en 2,5 miljoen euro.

Voor de verkoop wordt nu het startschot gegeven naar het grote publiek. En opmerkelijk: nu al zijn acht appartementen verkocht, na amper drie weken voorverkoop.

Belgen die hier kopen, doen dat de jongste tijd in een zeer korte tijdspanne maar hebben vaak vooraf al bijzonder goed hun huiswerk gemaakt. Daarom is een correcte prijszetting zo belangrijk.”

Joris Vrielynck, Compagnie Het Zoute

Compagnie Het Zoute rekent erop dat de werken gefinaliseerd zullen zijn in het voorjaar van 2020.

 

Beeldmateriaal vind je hieronder. Voor de audiovisuele pers is het eveneens mogelijk opnames te maken op de werf.

Joris Vrielynck

Directeur Projectontwikkeling, Compagnie Het Zoute

Tobias Daneels

Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be