Vergunning voor nieuwe woonwijk in duurste gemeente van Vlaanderen

Wachtlijst van honderdtal kandidaat-kopers voor woningen in langverwachte nieuwe woonwijk

In het centrum van Sint-Martens-Latem, de duurste gemeente van Vlaanderen, wordt straks het laatste woongebied aangesneden. De provincie Oost-Vlaanderen reikte zopas de vergunning uit voor Het Bunderhof, een groot project van achttien wooneenheden in het residentiële Latem. Het bouwproject is langverwacht, maar is dan ook de allerlaatste mogelijkheid om te bouwen in het hart van het chique Latem. Acht jaar liggen de werken er al stil door een procedureslag met het gemeentebestuur, dat recent werd veroordeeld tot het betalen van een provisionele schadevergoeding van 400.000 euro. Intussen is de interesse van kopers zo groot dat er een wachtlijst is opgestart. Ruim honderd potentiële kopers schreven zich er voorlopig al op in.

Een eigen stek in de duurste gemeente van Vlaanderen? Velen dromen ervan, maar de hoge vastgoedprijzen in Sint-Martens-Latem steken huizenjagers meer dan eens stokken in de wielen. Als je weet dat Latem daarenboven ook het kleinste en tegelijkertijd het meest idyllische dorp van Oost-Vlaanderen is, is de rekening vlug gemaakt. Met een gemiddelde woningprijs van 650.997 euro in 2017 is de gemeente traditioneel één van de duurste van het land, waar bovendien ook het vastgoedaanbod al decennialang erg beperkt blijft.

Al heel wat jaren worden er dan ook plannen gemaakt om een nieuwe woonwijk te bouwen op één van de laatste grote beschikbare stukken grond in het centrum. De provincie Oost-Vlaanderen gaf er zopas haar goedkeuring voor. Het gaat om een grond van 20.000m², oftewel drie voetbalvelden groot, gelegen in een woongebied dat in het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (GRS) omschreven wordt als “strategisch te ontwikkelen binnengebied”. Projectontwikkelaar IPON  heeft de plannen intussen klaarliggen voor de nieuwe ontwikkeling, genaamd Het Bunderhof: twaalf nieuwe woningen in de typische Latemse cottage-stijl, incluis rieten dak, en zes aaneengesloten bebouwingen. Zowel voor het ontwerp van de tuinen als van de woningen werd er gewerkt met specialisten uit Sint-Martens-Latem.

“Aanvankelijk kwamen er twintig woningen, negen meergezinswoningen en vier sociale woningen, wat voor Latem pas echt een unicum zou zijn geweest. Zeker qua betaalbaarheid. Maar door het moeilijke vergunningsproces is het plan gereduceerd tot het enige haalbare voor Sint-Martens-Latem. Het maakt de interesse in het project alvast niet minder groot.”

Peter De Nil, projectontwikkelaar IPON

Wachtlijst

Intussen staan de potentiële kopers in rijen aan te schuiven. Projectontwikkelaar IPON startte daarom met een wachtlijst, waar nu al een honderdtal gezinnen zich op hebben ingeschreven. Voor elke woning die nog gebouwd moet worden, zijn er vijf kandidaat-kopers. “En de telefoon staat roodgloeiend”, zo luidt het.

“Het Bunderhof is een project bestemd voor de jongeren van Sint-Martens-Latem en mensen uit de onmiddellijke omgeving. Veel gezinnen waarvan de kinderen in Latem zijn opgegroeid, betreuren het dat zoon- of dochterlief vaak noodgedwongen moet uitwijken naar een andere gemeenten zodra ze een eigen stek zoeken. Precies daarom dat deze ontwikkeling op zoveel interesse kan rekenen.”

Peter De Nil, projectontwikkelaar IPON

Mobiliteitsstudie

De vergunning mag dan wel zijn uitgereikt, de enige vraag voor de ontwikkelaar is of de bouw binnenkort ook effectief kan worden opgestart of dat het opnieuw tot een procedureslag komt. In 2012 kreeg projectontwikkelaar IPON van de gemeente namelijk al eens de vergunning om te bouwen. Na een machtswissel voerde het nieuwe gemeentebestuur een systematisch verzet, waarvoor het door de Gentse rechtbank werd veroordeeld. “Een duidelijke miskenning van het administratiefrechtelijk vertrouwens- en zekerheidsbeginsel”, oordeelde de rechter. Uiteindelijk leidde het tot een provisionele boete van 400.000 euro aan het adres van het gemeentebestuur, waarvan de beroepsprocedure nog lopende is.

Nu de provincie de vergunning opnieuw heeft uitgereikt - voor de vijfde keer - rekent de projectontwikkelaar er alvast op dat de bouw in alle vrede kan starten. Omdat het wegennet er al ligt, is het gebied bovendien al officeel aangesneden. De gemeente kan enkel nog administratief in beroep gaan, maar riskeert dan opnieuw veroordeeld te worden.

“Als projectontwikkelaar zijn we verzeild geraakt in een politiek spel, dat ons bedrijf intussen al miljoenen euro’s heeft gekost. Vandaag willen we vooral beginnen bouwen, des te meer omdat we zien dat er ook heel wat voorstanders van het project zijn. Mensen die nieuwbouw willen kopen in Latem. Precies daarom hebben we in de plannen ook rekening gehouden met alle relevante bemerkingen die er de voorbije jaren gemaakt zijn.”

Peter De Nil, projectontwikkelaar IPON

Projectontwikkelaar IPON liet recent zelfs een mobiliteitsstudie uitvoeren, iets wat hoogst uitzonderlijk is voor zo’n kleinschalig project. Daaruit blijkt dat de impact van de 18 bijkomende woningen op het verkeer verwaarloosbaar zal zijn voor de omgeving. Het Bunderhof voorziet namelijk in bijkomende parkeerplaatsen en zorgt ervoor dat er niet aan groene ruimte moet ingeboet worden.

Eind deze maand wordt duidelijk of de werken effectief kunnen starten. Als er toch nog administratief in beroep wordt gegaan, beraadt IPON zich over de nodige stappen om de procedure zo beperkt mogelijk in tijd te houden.

 

In bijlage vind je de eerste visualisaties van wat het laatste woongebied in het centrum van Sint-Martens-Latem wordt genoemd.

Peter De Nil

CEO, IPON

Joost Freys

Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be