Vergunning nieuwe Mechelse woonbuurt Wattland definitief goedgekeurd

Werken starten volgend najaar, eerste gezinnen wonen er eind 2026

De stad Mechelen heeft definitief het licht op groen gezet voor de nieuwe groene woonwijk Wattland, die een thuis zal bieden aan 197 gezinnen. Dankzij de vergunning kan projectontwikkelaar Cores Development vanaf volgend najaar de bouwwerken op de voormalige site van gas – en elektriciteitsnetbeheerder Fluvius starten. De eerste ​ gezinnen zullen ​ eind 2026 kunnen verhuizen naar hun nieuwe woning. “Wattland is dé toekomst van stadsontwikkeling. De toekomstige bewoners gaan er heel aangenaam en rustig kunnen wonen in een van de duurzaamste sites van Mechelen”, zegt Sophie Deprez, CCO van Cores Development.

Mechelen is een van de meest populaire en sterkst groeiende steden van ons land. Sinds 1990 groeide het aantal inwoners met liefst 20 procent. Begin dit jaar telde de stad 88.614 mensen. Om tegemoet te komen aan die woonnood ondergaat het Keerdok een metamorfose van een industriële betonsite naar een nieuwe en groene stadswijk met ongeveer 570 woningen, een stadspark, bos, vernieuwde kades en een centraal ontmoetingsplein.

Uitgebreide mix

Met de bouwvergunning voor Wattland schakelt de herontwikkeling van de Keerdoksite een versnelling hoger. Projectontwikkelaar Cores Development start volgend najaar met de bouw van een kwalitatieve woonwijk met 197 appartementen, verspreid over10 gebouwen, op een boogscheut van het stadscentrum. Een nieuwecentrale weg, de Antonia Wolversstraat, splitst Wattland op in een noord – en zuidzijde.

Aan de zuidzijde van de wijk komen drie gebouwen met ruime en luxueuze villa-appartementen en penthouses met oppervlaktes die variëren van 138 tot 240 m². Van op de ruime buitenterrassen hebben de bewoners een uniek zicht op de Wetlands, de Dijle en het achterliggende park. Aan de noordzijde, langs de toekomstige stadsboulevard (N16), hebben de gebouwen elk een eigen karakter, maar vormen toch een harmonisch architecturaal geheel. Naast kwalitatieve 1, 2 en 3 slaapkamerappartementen is er ook ruimte voor ​ duplexappartementen bestemd voor co-housing en een kantoorruimte van 146 m². Ook hier hebben zo goed als alle appartementen zicht op de Wetlands en de Dijle. Centraal in de ontwikkeling komen dan weer ruime ééngezinswoningen, gezellige en kwalitatieve appartementen, ruime duplex-penthouses en een polyvalente ruimte. Zij kijken uit op én hebben directe toegang tot de groene binnentuinen. Ondergronds zal een parking plaats bieden aan 158 autoparkeerplaatsen – en boxen, die allemaal voorzien worden van bekabeling voor laadpalen. Voorts beschikt Wattland over liefst 661 ruime, vlot bereikbare fietsparkeerplaatsen.

“Met Wattland kiezen we bewust voor een gevarieerd en uiterst duurzaam aanbod zodat iedereen er zijn ideale droomwoning vindt. De nieuwe wijk ligt voorts op een toplocatie: je hebt er alles om in het groen tot rust te komen, maar woont tegelijkertijd op wandelafstand van het bruisende centrum en op 10 minuten fietsen van het treinstation van Mechelen. Dankzij de vele invalswegen zit je in een mum van tijd op de E19.” – Sophie Deprez, CCO van Cores Development

Groen bouwen en wonen

Cores Development is bekend voor zijn duurzame projectontwikkeling. Die groene handtekening herken je ook in Wattland. De ontwikkeling is uiteraard volledig gasvrij dankzij een BEO-veld en lucht-waterwarmtepompen. Zonnepanelen en slimme domotica (optioneel) zorgen er dan weer voor dat het elektriciteitsverbruik beperkt blijft. Ook tijdens de sloopwerken van de bestaande bebouwing op de site wordt duurzaam met de afbraakmaterialen omgesprongen: materialen worden waar mogelijk gerecupereerd en steenachtig bouwpuin wordt dan weer gebruikt als onderste funderingslaag van de nieuwe gebouwen en wegaanleg.

Vandaag is de voormalige Fluviussite zo goed als volledig verhard, maar daar brengt de projectontwikkelaar verandering in. Slechts 30 procent van de oppervlakte zal bebouwd zijn, waardoor de bewoners er vooral in een groene oase zullen terechtkomen. Het zuidelijke deel wordt volledig ingericht als ‘Wetlands’ om het regenwater op een natuurlijke manier samen te brengen en te laten infiltreren. Die groenzone, die groter is dan een voetbalveld, zal op die manier een grote rol spelen in de waterhuishouding van de wijk. De bestaande bomen blijven waar mogelijk behouden en er komen in zowel de Wetlands als elders op de site ook tientallen nieuwe bomen en natuurlijke speelelementen bij. Centraal komen, naast het publieke plein, ook twee collectieve binnentuinen die bestemd zijn voor de Wattlandbewoners.

“Het is logisch dat bij de herontwikkeling van deze site rekening wordt gehouden met het sterk veranderende klimaat. Daarom zetten we maximaal in op ontharding, zodat het regenwater vlot in de grond kan infiltreren. Groendaken bufferen het regenwater en verschillende regenwaterputten maken recuperatie mogelijk. ​ Het vele groen in Wattland vermijdt een hitte-eilandeffect waardoor het er het hele jaar door aangenaam toeven en wonen zal zijn.” – Sophie Deprez, CCO Cores Development ​

Volgende fases

Nu de vergunning een feit is, bereidt de ontwikkelaar zich voor op de volgende fases in het traject. Volgende lente start de verkoop van Wattland. Meer info vind je terug via volgende website: www.wattland.be. In het najaar van 2024 beginnen de bouwwerken. Als alles volgens plan verloopt, worden de eerste appartementen in het najaar van 2026 opgeleverd en kunnen de eerste gezinnen er wonen. Cores werkt voor dit project samen met drie architectenbureaus. HUB werd aangesteld om het stadsontwerp voor de woonwijk vorm te geven. In de huidige fase tekenen zij samen met de architecten van Bontinck A&E en het Mechelse bureau dmvA de verschillende gebouwen architecturaal verder uit. Landschapsarchitect OKRA staat, in samenwerking met studiebureau Atelier Ruimtelijk Advies, in voor alle groenzones en het openbaar domein.

“Stadsontwikkelingsprojecten zoals de Keerdoksite, moeten de natuurlijk groei op een duurzame en kwalitatieve manier opvangen, met een divers woonaanbod dat zich richt naar een divers publiek met ook aandacht voor starters en alleenstaanden. De locatie waar Wattland zich gaat vestigen is vandaag zo goed als volledig verhard, maar daar komt nu verandering in. Zo wordt er amper 30 procent van de oppervlakte bebouwd en is het aandeel nieuwe openbare en private groene ruimte substantieel. De bestaande bomen blijven maximaal behouden en er komen ook tientallen nieuwe bomen bij. Kortom, Wattland wordt een levendige buurt waar iedereen – jong en oud - zich thuis kan voelen.” - Greet Geypen, schepen van Stadsontwikkeling

Perscontact:

Sophie Deprez

CCO, Cores Development

Jürgen Eeckhout

PR Consultant, Bereal

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be