“Verbod op huisbezoeken zal vastgoedmarkt harde klappen geven”

Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars niet opgezet met de communicatie van FOD Economie

Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) reageert erg verontwaardigd op de beslissing dat vastgoedmakelaars geen plaatsbezoeken meer zouden mogen uitvoeren. “Een woning- en vastgoedmarkt die tot een absolute stilstand komt, is een maatschappelijk en economisch drama”, klinkt het. 

Vastgoedmakelaars zouden onder de nieuwe coronamaatregelen geen huisbezoeken meer mogen organiseren. Dat bevestigde de FOD Economie en het Crisiscentrum maandagnamiddag. Het BIV - het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars - stelt zich nu luidop vragen bij die plotse beslissing. 

“Wij zijn niet tevreden met de beslissing die FOD Economie zonet gecommuniceerd heeft waarin zij stellen dat vastgoedmakelaars vanaf nu geen plaatsbezoeken meer zouden mogen uitvoeren. Wij baseren ons op het ministerieel besluit waarin niets staat waaruit wij kunnen afleiden dat vastgoedmakelaars hun activiteiten niet mogen laten doorgaan. Onze sector wil niets liever dan dat kandidaat-kopers en verkopers maximaal beschermd zijn en de vastgoedmakelaars onder veilige omstandigheden, met respect voor de volksgezondheid, hun activiteiten kunnen blijven doen.”

Stefaan Leliaert, Voorzitter BIV

Veilig werken

“Uit de eerste lockdown is gebleken dat wij op een uiterst veilige manier konden werken. De eigenaar was niet aanwezig terwijl zijn woning bezocht werd, de makelaar ontsmet alles wat wordt aangeraakt, er is handgel, iedereen draagt een mondmasker en je kan perfect op 3 meter afstand van elkaar je werk doen. Ik ben ervan overtuigd dat wij dit ook tijdens deze tweede lockdown op een maatschappelijk en economisch verantwoorde wijze kunnen organiseren.”

Stefaan Leliaert, Voorzitter BIV

“Vastgoedmakelaar is geen contactberoep en kan dus in alle veiligheid uitgevoerd worden, waarbij ook plaatsbezoeken onder de nodige veiligheidsmaatregelen horen. Daarenboven is er geen verbod op niet-essentiële verplaatsingen en mag zowel de makelaar als de kandidaat-koper zich verplaatsen naar het pand.”

Stefaan Leliaert, Voorzitter BIV

Grote impact op economie

“De overheid maakt zich sterk dat ze de economie wil laten draaien maar deze beslissing heeft een zeer grote impact op de economie. Heel veel diensten vallen stil als fysieke huisbezoeken niet meer mogen doorgaan. Denk maar aan EPC-verslagen die niet kunnen worden opgemaakt, fotografen en experts die ook niet meer mogen langskomen.”

Stefaan Leliaert, voorzitter BIV 

Tot slot vindt het beroepsinstituut het ook niet correct dat de notarissen en de sociale huisvestingsmaatschappijen wel mogen verder werken en vastgoedmakelaars niet. Op die manier is er sprake van oneerlijke concurrentie.

Dorien Stevens

Woordvoerster, BIV

Stefaan Leliaert

Voorzitter, BIV

Hannelore Schmid

Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be