Vastgoedspelers hebben grootste plannen met “Hellhole” Molenbeek

Lokale gidsen moeten Belgen overtuigen van potentieel van Brusselse gemeente

Molenbeek is not a hellhole, but a heaven for investors. Dat statement lanceert de vastgoedsector in aanloop van de komst van president Trump naar Brussel. Een aantal van de grootste vastgoedspelers in ons land grijpt de komst van de Amerikaanse president aan om hun grootse plannen met Molenbeek aan te kondigen. Vastgoedgiganten zoals Re-Vive, Home Invest Belgium, Belgian Land en Inclusio geloven in het potentieel van de Brusselse gemeente om dé upcoming buurt van de hoofdstad te worden. Samen investeren ze in de bouw van al vlug 450 woningen en appartementen, nieuwe scholen, verschillende crèches, kantoren en winkels. Om potentiële kopers en investeerders te overtuigen van het immense potentieel van Molenbeek, worden zelfs lokale gidsen ingeschakeld.

                                                                         ***

Hellhole, sinds goed een jaar geleden draagt Brussel - en zeker Molenbeek - die sinistere bijnaam. De Brusselse gemeente probeert intussen haar negatieve imago van zich af te schudden, maar eenvoudig is anders. In de vastgoedsector lijkt de gemeente alvast een stevige partner gevonden te hebben. Een aantal van de grootste Belgische vastgoedspelers - waaronder Re-Vive, Home Invest Belgium, Belgian Land en Inclusio (een partner van Re-Vive) - doet er alles aan om het negatieve beeld van Molenbeek weg te werken. Daarvoor werken ze samen met publieke actoren zoals citydev.brussels en het GO!-onderwijs. Samen zetten ze hun schouders onder een aantal grote nieuwbouwprojecten rond het Weststation, de buurt die de komende jaren een belangrijk verkeersknooppunt in Brussel wordt.

Die aankondiging doen ze niet toevallig in de week dat president Donald Trump voor het eerst naar ons land komt. Die noemde Brussel begin vorig jaar, tijdens zijn verkiezingscampagne, een “hellhole” en verwees daarmee specifiek naar Molenbeek. De vier grote vastgoedspelers willen niet alleen de president, maar ook heel wat Belgen van het tegendeel overtuigen. De buurt rond het kanaal  is al enkele jaren aan een remonte bezig met o.a. de bouw van het MIMA Museum en het Meininger hotel. Net zoals er al verschillende appartementen bijkwamen, waaronder enkele projecten van citydev.brussels. Nu wordt ook de lat voor de wijk van het Weststation bijzonder hoog gelegd, waardoor Molenbeek één van de belangrijke upcoming buurten van Brussel kan worden wat wonen, werken en winkelen betreft.

“Molenbeek kampt in eerste instantie met een imagoprobleem. Maar wie verder dan enkel dat imago durft te kijken, weet dat Molenbeek potentieel heeft. Mensen laten zich te zeer misleiden door de negatieve berichtgeving over de gemeente, terwijl we juist dat beeld willen doorprikken. Wij geloven echt dat er voor deze buurt een toekomst is weggelegd.”

Nicolas Bearelle, CEO Re-Vive

450 wooneenheden

Samen met de gemeente en publieke actoren zetten een aantal belangrijke vastgoedspelers hun schouders onder minstens vier grootschalige nieuwbouwprojecten, alles samen goed voor zo’n 450 woningen en appartementen.

Eén van de paradepaardjes die nu al volop in de steigers staat is EKLA, een gigantisch vastgoedproject van Piet Colruyt en Nicolas Bearelle van het Gentse bedrijf Re-Vive. Het gaat om een woontoren van 18 verdiepingen. Het complex zal niet alleen plaats bieden aan 163 gezinnen en 50 studenten, op de benedenverdiepingen bouwt de vastgoedontwikkelaar ook een buurtsupermarkt (850 m2), een Nederlandstalige kleuter- en basisschool met in totaal tien klassen, een crèche met drie groepen, kantoorruimtes en een nieuw buurtpark.

“In dit project vind je de typische missie van citydev.brussels terug. Een mix van stedelijke heropwaardering, ontwikkeling en publiek-private samenwerkingen. Dergelijke projecten zijn echt belangrijk voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en zeker voor Molenbeek. Het Weststation is strategisch goed gelegen, met bijzonder goede aansluitingen op het openbaar vervoer, en heeft het potentieel om een nieuwe stedelijke hotspot te worden. Het EKLA-project zal in dat opzicht de regio ook opnieuw laten heropleven, en gezinnen en bedrijven aantrekken." 

Benjamin Cadranel, CEO citydev.brussels

Maatschappelijk verhaal

Belgian Land, een partnerschip tussen Bank Degroof-Petercam en CBRE, is één van de andere vastgoedgroepen die mee aan de kar trekt. Begin 2018 starten ook zij met de bouwwerken van een behoorlijk groot project van 74 appartementen, zes huizen en een kinderdagverblijf.

Ook Home Invest Belgium investeert zeer bewust in Molenbeek. De gereglementeerde vastgoedvennootschap (GVV) is er intussen al eigenaar van twee rusthuizen en evenveel complexen van respectievelijk 28 en 33 appartementen. Met Célidée, dat eind dit jaar afgewerkt zal zijn, bouwen ze nu ook een oude kantorensite om tot 96 appartementen en een crèche, goed voor in totaal bijna 9.000 m². Een andere ambitieuze binnenstedelijke ontwikkeling van Home Invest Belgium is Brunfaut. Eens de vergunning is afgeleverd, wordt er werk gemaakt van 93 appartementen met verschillende gemeenschappelijke ruimtes. Inclusio, een partner van Re-Vive die vooral een maatschappelijk doel nastreeft, heeft dan weer een samenwerking opgezet voor de realisatie van 41 bescheiden en sociale appartementen en 50 betaalbare studentenstudio’s.

Als kers op de taart zijn er de plannen van het Brussels Gewest met de verlaten zone van 13 hectare langs de spoorweg ter hoogte van het Weststation. Op termijn moet er een nieuwe gemengde wijk komen met woningen en kantoren, maar ook meerdere parken van alles samen vijf hectare.

Lokale gidsen

Opmerkelijk: om potentiële kopers en investeerders te overtuigen van de troeven van Molenbeek, worden onder meer speciale gidsbeurten georganiseerd. Gidsen die de buurt erg goed kennen, zullen hen het Molenbeek laten zien dat niet strookt met het huidige negatieve imago. Zo zullen mogelijke kopers onder meer worden meegenomen naar het nieuwe gemeentehuis, het Weststation en naar de talrijke verborgen moestuintjes en binnentuinen.

“Molenbeek heeft veel te bieden, waaronder ook een interessante economische realiteit.  De verkoopprijzen liggen er lager dan in andere Brusselse gemeenten. En investeerders die op lange termijn denken, geloven sowieso in de toekomst van Molenbeek. De waarde van het vastgoed zal er de komende jaren alleen maar stijgen, dankzij onze investeringen in de verschillende wijken.”

Sophie Lambrighs, CEO Home Invest Belgium

Intussen lijken de eerste pioniers Molenbeek gevonden te hebben. De eerste appartementen voor het project EKLA zijn al verkocht en verwacht wordt dat de interesse nog zal toenemen.

Inplantingsplan-Ekla.pdf

PDF - 97 Kb

Nicolas Bearelle

CEO Re-Vive

Charlotte Buyl

Re-Vive

Sophie Lambrighs

CEO Home Invest Belgium

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be