Vastgoed aan de kust gemiddeld 34.000 euro duurder geworden

Corona zorgt voor ongeziene rush op kustvastgoed in eerste maanden van 2021

  • Tot 40 procent meer vastgoed verkocht aan de kust in het eerste kwartaal van 2021 dan in het eerste kwartaal van 2020

  • Een woning aan zee wordt gemiddeld tot 27 dagen sneller verkocht dan een jaar geleden

  • De gemiddelde prijs voor vastgoed aan de kust is sinds corona gestegen met 15% oftewel bijna 34.000 euro 

  • De grote vraag maar het beperkte aanbod jaagt de prijzen de hoogte in

  • Opvallend minder panden worden te koop aangeboden in vergelijking met jaar geleden

De Belg heeft het afgelopen jaar duidelijk zijn weg gevonden naar de Belgische kust en dat is goed te zien op de vastgoedmarkt. Vastgoed blijft er steeds minder lang op de markt. Een pand wordt tot wel 27 dagen sneller verkocht dan voor de coronacrisis. Logisch gevolg: de massale vraag naar kustvastgoed en het beperkte aanbod duwen de prijzen de hoogte in. Zo is de gemiddelde prijs van een woning aan de kust met bijna 34.000 euro gestegen. Dat alles blijkt uit een uitgebreide analyse van Dewaele Vastgoedgroep.

“Staycation” was afgelopen zomer hét modewoord en ook deze zomer ziet het ernaar uit dat we met z’n allen weer voor een vakantie in eigen land kiezen. Voor het eerst is dat nu ook duidelijk in de verkoopcijfers van het kustvastgoed te zien. Het eerste coronajaar - van april 2020 tot nu - is een woning aan de kust namelijk gemiddeld 34.000 euro, oftewel zo’n 15 procent, duurder geworden tegenover de periode april 2019 tot maart 2020, pre-corona dus. 

Wie vandaag een woning aan de kust wil kopen, moet hiervoor al gemiddeld 262.493 euro op tafel leggen. In het jaar voor de eerste lockdown was dat nog ‘maar’ 228.815 euro. Dat blijkt uit de cijfers van Dewaele Vastgoedgroep - één van de grootste vastgoedmakelaars aan de kust - waar ze vandaag zelfs prijsstijgingen zien tot wel 18 procent.

“We zien meer en meer mensen die hun weg vinden naar de Belgische kust en er willen investeren in een eigen verblijf. Tegelijkertijd zijn er duidelijk minder mensen die hun panden te koop aanbieden, omdat ze in corona-tijden net des te meer genieten van hun tweede verblijf. Er is dus een groot onevenwicht op de markt. Het is dat grote verschil tussen vraag en aanbod dat de prijzen de hoogte in jaagt.”

Filip Dewaele, CEO Dewaele Vastgoedgroep

Vakantie in eigen land

De prijsstijging is vooral te wijten aan de massale rush op een woning aan zee. Het aantal mensen dat, in nasleep van de eerste lockdown, koos voor een eigen stek aan onze Belgische kust steeg tot wel 30 procent. Een stijging die kustvastgoedexpert Filip Dewaele opmerkte na het einde van de eerste lockdown én die blijft aanhouden. 

“Net als na de eerste golf is er ook vandaag nog veel onduidelijkheid over vakanties. Gaan we gevaccineerd zijn, zal er nog een reisverbod zijn, etc. Almaar meer Belgen kijken daarom naar een vakantie in eigen land en zoeken bijgevolg een tweede verblijf aan ‘t Zeetje als alternatief. Tegelijkertijd valt het ook op dat eigenaars hun appartement aan zee om gelijkaardige redenen niet verkopen, terwijl ze er qua meerwaarde misschien net een goede zaak aan zouden doen.”

Filip Dewaele, CEO Dewaele Vastgoedgroep

Naast de grote vraag zetten dus ook steeds minder mensen hun eigen pand aan de kust te koop. Veel eigenaars wachten namelijk de zomermaanden af, of beslissen nu al om de komende zomervakantie in eigen land door te brengen. Het aanbod in de portefeuille van de vastgoedmakelaar is aanzienlijk gedaald in vergelijking met deze periode vorig jaar.

Nog sneller verkocht

Al even opvallend: het vastgoed aan de kust vliegt dezer dagen de deur uit. Voor corona stond een woning aan de kust gemiddeld 113 dagen te koop, wat overeenkomt met zo’n 3,5 maand. Momenteel, een jaar na de eerste lockdown, is dat gemiddeld nog maar 86 dagen, oftewel 2,5 maand. Dit betekent dat een pand gemiddeld één maand, oftewel 27 dagen, sneller verkocht wordt. 

“Het is duidelijk dat de mensen geen tijd meer willen verspillen en sneller overgaan tot de effectieve aankoop van een woning aan zee. Een pand aan de kust staat nu gemiddeld een maand minder lang op de markt dan voor corona. Maar het tempo waarmee woningen van de markt verdwijnen en er weer op komen ligt mijlenver uit elkaar. Zo krijg je natuurlijk een instabiele markt en serieuze prijsstijgingen.”

Filip Dewaele, CEO Dewaele Vastgoedgroep

Nu de prijzen van kustvastgoed stijgen, lijkt het voor de meeste Belgen onmogelijk geworden om hun eigen plekje aan onze kust te bemachtigen. Maar daarover blijft de vastgoedexpert positief. 

“Elke trend vindt op de duur wel zijn weg terug naar het ‘normale’ en dat verwachten wij hier ook. Eens we terug onze vrijheid krijgen en zoals voorheen, zonder probleem, naar het buitenland mogen gaan, zal de vastgoedmarkt aan de kust terug normaliseren.”

Filip Dewaele, CEO Dewaele Vastgoedgroep

Filip Dewaele

CEO, Dewaele Vastgoedgroep

Hannelore Schmid

Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be