Unieke tekeningen van één van de belangrijkste Brusselse schilders uit 17e eeuw onder de hamer

Richard van Orley maakte aantal topwerken, waaronder unieke schetsen die decennialang verborgen bleven voor grote publiek

Eind deze maand gaan er 86 originele pentekeningen van Richard van Orley (1663-1732) onder de hamer in het Brusselse veilinghuis Arenberg Auctions. Van Orley was een telg uit een beroemd Brussels kunstenaarsgeslacht en één van de belangrijkste schilders, tekenaars en etsers uit ons land in de 17e eeuw. De originele pentekeningen konden de voorbije decennia opmerkelijk genoeg nog maar nauwelijks door het grote publiek bewonderd worden. Nu ze op de private markt worden aangeboden, wordt de marktwaarde geschat op 45.000 tot 60.000 euro. Al is de kans groot dat het verzamelwerk straks voor een veelvoud geveild wordt.

Brusselaar Richard van Orley behoorde in de 17e eeuw tot één van de belangrijkste kunstenaars uit onze regio. Als telg uit een beroemd Brussels kunstenaarsgeslacht genoot hij al tijdens z’n leven internationale bekendheid. Uiteindelijk liet hij een omvangrijk oeuvre na, waaronder een vijfhonderdtal tekeningen, ongeveer zeventig originele etsen en een dertigtal miniaturen.

Via een privé-verzamelaar belandde een lijvige verzamelwerk met originele pentekeningen zopas bij het Brusselse veilinghuis Arenberg Auctions. Het gaat om 86 unieke schetsen die bedoeld waren om een Franse roman over Telemachus, een figuur uit de Griekse mythologie, te illustreren. Opmerkelijk: het duurde eerst enkele honderden jaren vooraleer het grote publiek de pentekeningen te zien kreeg. De eerste keer was in 1958 tijdens een tentoonstelling in Brussel. Dat ze vandaag opnieuw op de private markt terecht komen, is dan ook op z’n minst opvallend te noemen.

De pentekeningen zijn uiterst gedetailleerd en al driehonderd jaar bijzonder goed bewaard gebleven. Ze komen zo goed als rechtstreeks van de tekentafel, luidt het bij het veilinghuis.

“Dit is niet alleen Brussels maar ook Belgisch erfgoed. We durven bijna te hopen dat de tekeningen in ons land blijven en naar een museum of instelling gaan, zodat ze niet verspreid geraken.”

Henri Godts, veilingexpert Arenberg Auctions

Experten schatten de waarde van de pentekeningen tussen de 45.000 en 60.000 euro, maar de kans is reëel dat de originele schetsen voor een groter bedrag naar een nieuwe eigenaar gaan. Daarom behoort het verzamelwerk meteen tot één van de topstukken van de veiling, die allicht één van de grootste boekenveilingen in ons land kan genoemd worden. De veiling zelf, waar meer dan 1.400 loten onder de hamer zullen gaan, gaat door op 25 en 26 mei in veilinghuis Arenberg Auctions in de Wolstraat in Brussel.

Henri Godts

expert veilinghuis, Arenberg Auctions

Johan Devroe

expert veilinghuis, Arenberg Auctions

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be