Uniek vierhonderd jaar oud ‘livre d'amour’ onder de hamer in Brussels veilinghuis
Belgische edelman liet liedjesboek maken voor mysterieuze geliefde
5 oktober 2018
Een uniek “livre d'amour” met 74 Franse liefdesliedjes dat bijna 400 jaar lang in perfecte staat bewaard bleef, gaat volgende week onder de hamer in het Brusselse veilinghuis Arenberg Auctions. Een smoorverliefde edelman uit Henegouwen liet het werk in 1620 ontwerpen, vermoedelijk voor een minnares. Het gaat om een uitzonderlijk stuk dat wereldwijd op heel wat belangstelling kan rekenen. Het manuscript telt maar liefst 33 (!) unieke en gedetailleerde illustraties - meer dan dubbel zo veel als een gelijkaardig exemplaar in de Koninklijke Bibliotheek van Brussel. De waarde van het “liefdesboek” wordt geschat tussen de 70.000 en 80.000 euro. Het veilinghuis hoopt dat het werk in ons land kan blijven, gezien het van onschatbare waarde is voor ons Belgisch kunstpatrimonium.
Ze bestaan in alle maten en gewichten, die zogeheten “livres d’amour” of ‘liefdesboeken’. Maar het exemplaar dat zopas in Brussel opdook, mag volgens experten uitzonderlijk genoemd worden. Het unieke handschrift dateert uit 1620 en bleef de voorbije eeuwen bijzonder goed bewaard. Het bevat maar liefst 74 Franse liefdesliedjes en gedichten, 17 paginagrote miniaturen die mythologische, amoureuze taferelen afbeelden, én 16 illustraties van dieren waaronder paarden, olifanten, leeuwen en apen.
Met die 33 illustraties telt het werk meer dan dubbel zoveel illustraties als een gelijkaardig werkstuk - afkomstig uit de verzameling van de Russische keizerlijke familie - dat zich vandaag in de Koninklijke Bibliotheek van Brussel bevindt. Experts zijn het erover eens: het exemplaar dat volgende week onder de hamer gaat, is vele malen mooier.
“Het handschrift is van topkwaliteit en prestigieuzer dan de versie in de Koninklijke Bibliotheek. Daardoor is het ook van groot belang voor het kunstpatrimonium in ons land. We zien dat er buitenlandse interesse is, maar hopen ergens dat dit werk in eigen land kan blijven. Noem het een kwestie van “erfgoed”. Als een bibliotheek of andere instelling dit werk zou kopen, zou het in elk geval een uiterst interessant studieobject kunnen zijn.” Henri Godts, expert veilinghuis Arenberg Auctions
Verliefde edelman
Het uitzonderlijke liedjesboek - geschat op een bedrag tussen de 70.000 en 80.000 euro - kwam bij veilinghuis Arenberg Auctions terecht via een privé-verzamelaar die anoniem wenst te blijven. De man die het boek destijds liet ontwerpen, was Melchior Dassonleville, een telg uit een bekende, rijke, Henegouwse advocatenfamilie. Het wapenschild van de familie is in drie verschillende miniaturen in het boek te herkennen.
Opvallend: Dassonleville liet het liefdesboek naar alle waarschijnlijkheid ontwerpen om zijn liefde te betuigen tegenover zijn maitresse. Eén van de afbeeldingen beeldt dan ook niet toevallig een onbekende dame uit, die volgens experten de minnares in kwestie zou kunnen zijn.
“Het boek biedt een unieke inkijk in de miniaturistische schilderkunst van de 17e eeuw, maar laat ook zien hoe de liefde zich in die periode uitte in de welgestelde kringen. Het staat vol met liedjes en teksten over de liefde. Over hoe een minnaar zich moet gedragen, maar ook over liefdesverdriet en afwijzing. De man die het bestelde, wilde waarschijnlijk met dit boek een mysterieuze dame het hof maken.” Henri Godts, expert veilinghuis Arenberg Auctions
Fakirs en Hindoes
Naast het uitzonderlijke liefdesboek veilt Arenberg Auctions - de grootste boekenveiling uit ons land - nog 1.215 andere loten op 12 en 13 oktober. Eén van de meest opvallende is een verzameling van vier boeken uit het begin van de 19e eeuw, die een exotisch beeld schetsen van het alledaagse leven in India, einde 18e en begin 19e eeuw.
Het werk is van de hand van Antwerpenaar Balthazar Solvyns (1760-1824), een kunstschilder en graficus die een impressie van India gaf aan de hand van maar liefst 286 handgekleurde platen van fakirs, dansers, muzikanten, lokale stammen, ceremonies en markten. Geschatte prijs: 7.000 euro.
“Dit is een erg uitzonderlijke uitgave, omdat het maken van dit soort boeken in die tijd een hele dure productie was. Solvyns heeft er zelfs het privé-fortuin van zijn familie voor opgeofferd en is dan in armoede gestorven. In die tijd was het een fantastisch werk dat de nieuwsgierigheid van de Europeanen enorm prikkelde.” Henri Godts, expert veilinghuis Arenberg Auctions
Deze en andere topstukken zijn te bezichtigen tijdens een tentoonstelling van 5 oktober tot en met 11 oktober in veilinghuis Arenberg Auctions, Wolstraat 19/2 in Brussel.