Uitzonderlijke albums van Napoleon onder de hamer in Brussel

Een perfect bewaarde en volledige “Description de l’Egypte”, opgesteld op vraag van Napoleon Bonaparte tijdens zijn campagne langs de Nijl, gaat op 21 maart onder de hamer in Brussel. Veilinghuis Henri Godts spreekt van een opmerkelijk topstuk, gezien de uitzonderlijke historische waarde. Het gaat om een zeldzame set van 26 tekstbundels en 12 grote albums met meer dan 880 prenten uit het begin van de 19e eeuw. De prestigieuze verzameling wordt geschat op 20.000 euro, maar zal vermoedelijk voor een veelvoud de deur uitgaan.

                                                                                    *****

Het Brusselse veilinghuis Henri Godts, dat eind vorig jaar fusioneerde met The Romantic Agony, kreeg het lijvige verzamelwerk van een privé-verzamelaar aangeleverd. De ‘Description de l’Egypte’ is intussen bijna tweehonderd jaar oud en is het resultaat van de veroveringstocht van Napoleon in het Midden-Oosten. Op militair vlak stelde de expeditie niet veel voor, maar historisch had die wél een grote betekenis. De Franse generaal nam namelijk in het kielzog van zijn eigen troepen een leger van minstens 150 wetenschappers en 2.000 kunstenaars mee om het land, de inwoners én de archeologische rijkdommen volledig te beschrijven en in enorme illustraties vast te leggen.

Nog maar enkele exemplaren

Het monumentale verzamelwerk dat het Brusselse veilinghuis nu op de markt brengt, bevat 26 tekstvolumes en 12 grote albums met meer dan 880 lithografische prenten. Daarbij wordt onder meer op een gedetailleerde manier het Oude Egypte voorgesteld. De waarde van het monumentale werk, waarvan er volgens experts nog maar enkele exemplaren in ons land te vinden zijn, wordt geschat op 20.000 euro.

“De publicatie werd tweehonderd jaar geleden al als iets prestigieus beschouwd, maar vandaag is het dat des te meer. Twintig jaar geleden werd er al eens een gelijkaardig exemplaar verkocht. Maar verder heb ik er in België nooit één ander exemplaar van gezien.”

Henri Godts, expert veilinghuis

Originele schetsboeken van Fernand Khnopff

Naast Napoleon’s “Description” gaan in Brussel nog zo’n vierhonderd andere merkwaardige stukken onder de hamer. Zo worden onder meer vijf getekende portretten van de stichters van België geveild, net zoals enkele van hun brieven. De portretten tonen vijf jonge Brusselse politici die in 1830 aan de wieg stonden van ons land. De unieke tekeningen worden geveild vanaf 500 euro. Ook twee schetsboeken uit 1879 van de Belgische symbolistische schilder Fernand Khnopff, geschat op zo’n 5.000 euro, zijn het vermelden waard.

 

De veiling vindt plaats op 21 maart in Veilingzaal Horta in de Roodebeeklaan te Brussel. Alle stukken zijn daar te bekijken vanaf vrijdag 17 maart, 14u.

Henri Godts

Expert Veilinghuis, Librairie Henri Godts

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be