Uitzonderlijk project op Panquin-site in Tervuren strikt Martin’s Hotels

Projectontwikkelaar ION en Vlaamse investeringsmaatschappij PMV bereiken akkoord met bekende hotelketen

De langverwachte herontwikkeling van de historische Panquin-site in Tervuren kan eindelijk van start gaan. Zopas is de bouwvergunning voor het uitzonderlijke project definitief goedgekeurd. En meteen is er ook goed nieuws voor het toerisme en de horeca in de omgeving. Het bekende Martin’s Hotels heeft beslist om een gloednieuwe vestiging te openen in de oude Orangerie en het Hoefijzercomplex van de site, die ontwikkelaar ION volledig zal restaureren, in samenwerking met de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV. “Dit zal de site nóg meer uitstraling geven”, luidt het bij het gemeentebestuur.

Vanaf het voorjaar van 2021 start ION met de bouw- en restauratiewerken op de 3,7 hectare grote voormalige militaire site. Samen met PMV voorziet de ontwikkelaar verscheidene functies op deze unieke ligging. Zo verrijzen er vier appartementsgebouwen, samen goed voor 107 wooneenheden, een 4-sterren boetiekhotel, 1.000 vierkante meter ruimte voor diensten en een publieke randparking met 80 staanplaatsen.

“Deze strategische site tussen het Warandepark en het centrum van Tervuren krijgt een volledig nieuwe toekomst, met respect voor de historische waarde van ons erfgoed. Het gaat om een totaalproject, waarbij we niet alleen inzetten op wonen en werken, maar ook de horeca en toerisme een boost geven met het boetiekhotel en het bijhorende restaurant. Een mooie aanvulling is het restaurant Canapé, dat in de voormalige turnzaal van de kazerne al operationeel is.”

Jan Spooren, Burgemeester Tervuren

Eén van de vier appartementsgebouwen, met ongeveer één derde van de wooneenheden, krijgt de naam “Poort” en is voorbehouden voor betaalbaar wonen voor Tervurenaars. Naast de publieke randparking, komen er ook twee ondergrondse parkings voor de bewoners en het hotel, inclusief een aantal laadpalen voor elektrische wagens.

Erfgoed-hotel

Voor de uitbating van het hotel op de Panquin-site is zopas ook een akkoord bereikt: het populaire Martin’s Hotels zal er binnenkort een nieuwe vestiging openen. De hotelgroep die naam en faam heeft gemaakt met de exploitatie van erfgoed panden zal zich vestigen in de voormalige Orangerie en het Hoefijzercomplex. Het gaat om beschermde gebouwen die in 2004 officieel erkend werden als monument. De projectontwikkelaar zal ze restaureren, alvorens de hoteluitbater er in trekt.

“We zijn erg enthousiast dat we met Martin’s Hotels opnieuw een toplocatie hebben kunnen strikken: vlak naast het bekende Park van Tervuren, maar ook op een steenworp van het gezellige centrum. Bovendien is het de ideale uitvalsbasis om Brussel te bezoeken vanuit de groene rand van de hoofdstad. Neem daar nog eens bij dat het karakter en de uitstraling van het erfgoed perfect past bij de stijl van Martin’s.”

John Martin, CEO Martin’s Hotels

Naast de 108 kamers, voorziet het boetiekhotel ook polyvalente ruimtes, een aantal vergaderzalen, een wellness, een lobby,  een bar en restaurant met ruim terras,  in totaal goed voor ongeveer 9.500 vierkante meter. De hotelgasten zullen tevens comfortabel kunnen parkeren in een ondergrondse parking.

“Zoals in vele andere vestigingen van de groep, zijn de faciliteiten en diensten van het hotel erop voorzien om elke gast een perfecte hotelervaring te bieden in een erfgoedkader. Is het de individuele zakenreiziger, de citytripper of een bedrijf voor een event, ook in Tervuren zal alles aanwezig zijn voor een verblijf met net dat tikkeltje meer.”

Christophe Voet, COO Martin’s Hotels

Duurzaamheid en kwaliteitsvolle architectuur

Een opvallende eyecatcher in de plannen is zeker de enorme hoeveelheid groen: in totaal is er zo’n 10.000 vierkante meter extra groene parkzone voorzien. Meer dan een kwart van de site dus, die momenteel hoofdzakelijk verhard is. De gemeente Tervuren zorgt, samen met Natuur & Bos, voor het onderhoud.

“Naast het vele groen, zetten we bovendien sterk in op duurzaamheid, dit is een constante in al onze projecten. Zo komt er op de Panquin-site een geothermisch warmtenet, dat de appartementen en het hotel niet alleen zal verwarmen in de winter, maar ook voor koeling kan zorgen in de zomer. Op die manier zal de site zo goed als geen fossiele brandstoffen gebruiken. Op een aantal daken komen zonnepanelen, zodat ook de elektriciteitsproductie zo groen mogelijk is.”

Davy Demuynck, CEO ION

“In samenwerking met de gemeente Tervuren en in tandem met ION, is PMV verheugd dat het opnieuw zijn rol van investeerder en facilitator voor de activering van erfgoedsites kan waarmaken. Minder dan 10 jaar nadat de laatste militair de kazerne heeft verlaten, zal dankzij die gezamenlijke aanpak de site een nieuwe maatschappelijke invulling kunnen krijgen die de hedendaagse vereisten voor comfortabel en ecologisch wonen combineert met de erfgoedwaarden van de gebouwen.“

Erwin Vrijens, Business Manager Vastgoed PMV

De uitstraling en de kwaliteit van de gebouwen zal in lijn liggen met de uitzonderlijke ligging van het project. De residentiële gebouwen werden ontworpen door een consortium van drie architectenbureaus: C+S, een gerenommeerd internationaal bureau (gebaseerd in Tréviso en Londen), alsook A33 Architecten uit Leuven en DE Architecten uit Tervuren. 

De eerste bewoners van de vernieuwde Panquin-site kunnen in 2023 hun intrek nemen. Het Martin’s hotel plant ongeveer gelijktijdig zijn deuren te openen. De verkoop van de appartementen gaat in de loop van oktober nog van start. En die verkoop belooft alvast vlot te verlopen aangezien zich al een groot aantal geïnteresseerde kopers hebben gemeld. 

Alexis Spaas

Business Unit Manager, ION

Jan Spooren

Burgemeester, Tervuren

Davy Demuynck

CEO, ION

Françoise Bouzin

Entre Nous Communication (voor Martin's Hotels)

Lieven Van den Bogaerd

Bereal (voor ION)

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be