Uitzonderlijk: Belgisch veilinghuis haalt wereldwijd tweede grootste omzet met bijzondere boekenveiling
Eeuwenoude globes en felbegeerde atlassen stuwen opbrengst naar 1,65 miljoen euro
12 april 2019
Een Belgisch veilinghuis zorgt voor een verrassing in de internationale veilingwereld. Afgelopen week bereikte de verkoop van felbegeerde oude boeken, tekeningen, prenten, atlassen en globes bij Arenberg Auctions een totaalopbrengst van maar liefst 1,65 miljoen euro. Daarmee zette het veilinghuis in die periode een grotere omzet neer dan een hele reeks andere veilingen van internationale reuzen zoals Christie’s, Heritage en Koller. Straffer nog: wereldwijd deed slechts één veiling het beter. Vooral de verkoop van twee eeuwenoude globes en twee exclusieve atlassen stuwde de opbrengst van de Belgische veiling naar boven. Voor een Belgisch veilinghuis is het uitzonderlijk om mee te draaien in de wereldwijde top-3 van veilingopbrengsten.
De ‘Boeken & Prenten’-veiling van 29 en 30 maart was een échte ‘grand cru’ voor Arenberg Auctions. De veiling omvatte in totaal 1.220 loten, waarvan er een duizendtal werden toegewezen. Ruim 400 nationale en internationale kopers legden samen 1,65 miljoen euro op tafel voor een uitzonderlijk aanbod boeken, tekeningen, prenten, atlassen en globes, goed voor het grootste Belgische naoorlogse veilingresultaat op het terrein van boeken en prenten. Voor Arenberg Auctions was dat meteen ook een opbrengst waarmee het wereldwijd de tweede plaats veroverde in de gerenommeerde ranking van The Rare Book Hub. Dat is een Amerikaanse website voor het verzamelen en verhandelen van zeldzame en antiquarische boeken en prenten.
“We zijn erg trots op deze uitzonderlijke tweede plaats tussen grote internationale spelers, zoals Christie’s, Heritage, Koller en Sotheby’s. We wisten op voorhand dat deze veiling potentieel had, maar het is altijd wachten tot de hamer een laatste keer klopt. Binnen de internationale veilingwereld is dit niet onopgemerkt voorbij gegaan. Het doet altijd deugd om als Belgisch veilinghuis zoveel appreciatie te krijgen.”
Henri Godts, expert veilinghuis Arenberg Auctions
Drie absolute pronkstukken
Wie de rankings van The Rare Book Hub ter hand neemt, valt het meteen op dat de afgelopen week ook zomaar even drie van de 15 duurst verkochte werken wereldwijd bij Arenberg Auctions onder de hamer gingen. Hét pronkstuk van de veiling was een koppel prachtige globes die de Italiaanse kosmograaf Vincenzo Maria Coronelli in 1696 ontwierp voor koning Willem III van Oranje en die afkomstig waren uit de collectie van de Nederlandse industrieel Frits Philips. Zij wisselden voor meer dan 210.000 euro van eigenaar. Goed voor een zevende plaats in de rangschikking.
Op de achtste plek van best verkochte werken vinden we ‘Le Grand Atlas’ van Joan Blaeu terug. Deze 350 jaar oude elfdelige atlas werd geveild voor ruim 200.000 euro. Op de veertiende plaats, tot slot, volgt het ‘Theatrum Orbis Terrarum’, bij kenners beter bekend als de eerste uitgegeven wereldatlas, de Google Maps van de 16de eeuw. Het historische werk werd uitgebracht op 20 juni 1570 en samengesteld door de Brabantse cartograaf Abraham Ortelius. Deze atlas haalde een opbrengst van 110.000 euro.
De andere topstukken in de top-15 werden allemaal geveild bij Christie’s en anderen. Het Belgische veilinghuis vertoeft dus in hoog gezelschap.
“Antiquarische boeken en prenten zijn internationaal felbegeerde artikels. Wij bieden topstukken aan uit de dertiende eeuw tot de twintigste eeuw. Elke verzamelaar kan bij ons z’n gading vinden en met onze uitzonderlijke collecties spreken we sowieso een internationaal publiek aan.”
Henri Godts, expert veilinghuis Arenberg Auctions