Uiterst zeldzame prent van Keizer Karel onder de hamer

Exemplaar van 5 meter lang is enige ter wereld dat te koop is, slechts 2 andere exemplaren ooit bekend

Een originele Ensor, Breughel of Rembrandt, of een echte schets mét handtekening van Picasso. Het zijn maar enkele van de topstukken die honderden verzamelaars in het Brusselse veilinghuis Arenberg Auctions vanaf vandaag kunnen bekijken. Maar hét topstuk van de veiling - tevens de grootste prentenveiling van het jaar in ons land - is een uiterst zeldzame prent van bijna 500 jaar oud die de kroning van Karel V tot keizer uitbeeldt, een historische passage uit de wereldgeschiedenis. De houtsnedes - bijna 5 meter (!) lang en slechts het derde gekende exemplaar ter wereld. Nu het panorama van één van de grootste vorsten aller tijden als enige exemplaar ter wereld op de private markt wordt aangeboden, wordt de marktwaarde geschat op 15.000 tot 25.000 euro.

Het is haast niet te geloven, maar decennialang hing de gigantische prent - bijna 5 meter lang en 60 cm hoog - tegen de wand van  de werkkamer van een Brusselse privé-verzamelaar. Vandaag is hij voor het eerst voor het grote publiek te zien. Het exemplaar dateert uit 1530 en beeldt het verhaal van Karel V uit die in 1530 in Bologna door de paus tot Keizer gekroond werd van het Heilig Roomse Rijk. De man staat vandaag nog steeds bekend als één van de grootste vorsten aller tijden. De vorst - geboren in Gent en een tijdje wonend in Mechelen en Brussel - regeerde over het grootste Europese rijk sinds dat van Karel de Grote in de vroege Middeleeuwen.

“Deze houtsnede spreekt niet alleen door zijn omvang tot de verbeelding. Het vertelt één van de belangrijkste passages uit onze Westerse geschiedenis. Karel V werd op zijn 30ste verjaardag tot keizer gekroond. Dat was ongetwijfeld één van de meest spectaculaire evenementen van die tijd. Keizer Karel heeft in onze streek een rijke geschiedenis. Vele Belgen zullen hierin geïnteresseerd zijn, en ik denk in het buitenland ook. Zelfs in het Vaticaan hebben ze geen exemplaar.”

Henri Godts, expert Arenberg Auctions

Enige exemplaar ter wereld

De bijna 500 jaar oude houtsnede is samengesteld uit 24 individuele prenten en is meteen hét pronkstuk van de veiling. Het zeldzame werk is het enige ter wereld dat te koop is en slechts het derde bekend. Het is ontworpen door de Antwerpse kunstenaar Robert Péril die zich baseerde op enkele schetsen van de gebeurtenis. De waarde ervan wordt voorzichtig geschat tussen de 15.000 en 25.000 euro maar experten verwachten dat het voor een veelvoud een nieuwe eigenaar krijgt. De internationale belangstelling voor het pronkstuk is dan ook nu al bijzonder groot. De kans dat de eeuwenoude prent bijgevolg in het buitenland terecht komt, is realistisch. 

Vriendenboekje van 18.000 euro

De veiling is meteen de grootste en belangrijkste van prenten en tekeningen in ons land. Naast het indrukwekkende stuk gaan er nog enkele andere topstukken onder de hamer. Zo is er een vriendenboekje - ook wel poëziealbum genoemd - van zangeres Elsa Steyns waar enkele van de belangrijkste kunstenaars uit die tijd zoals James Ensor en Léon Spilliaert in hebben getekend. Steyns - die in het begin van vorige eeuw als operazangeres in Oostende furore maakte - was een persoonlijke vriendin van Ensor en leerde zo ook andere kunstenaars kennen. Het goed bewaarde album dateert uit de eerste helft van de 20e eeuw, telt 130 bladen en wordt geschat op een bedrag tussen de 18.000 en 25.000 euro. 

“Zulke vriendenboekjes waren erg populair in die tijd maar het uitzonderlijke aan dit werk is dat enkele van ons land bekendste kunstenaars er in hebben getekend. Dat zijn tekeningen waar tot voor kort niemand weet van had. Dat alleen al is erg speciaal.”

Henri Godts, expert Arenberg Auctions

Handtekening van Picasso

Een ander opmerkelijk stuk is een originele schets van Picasso van een Minotaurus - een mythologische figuur met de kop van een stier en het lichaam van een man - die hij in 1949 heeft getekend in een monografie gewijd aan zijn beeldhouwwerk. Bij de inleiding van het boek zette hij zijn handtekening naast een foto van zichzelf. Het collectors item is te koop vanaf 6.000 euro. 

Deze en andere topstukken zoals originele tekeningen van Breughel, Christo, Magritte of Rembrandt zijn te bezichtigen tijdens publieke kijkdagen van vrijdag 11 oktober tot en met vrijdag de 18e in veilinghuis Arenberg Auctions, Wolstraat 19/2 in Brussel. Op zaterdag 19 oktober vindt de veiling plaats.

Henri Godts

Expert, Arenberg Auctions

Joost Freys

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be