Uiterst zeldzame prent van Keizer Karel brengt maar liefst 24.000 euro op

Bijna 500 jaar oude houtsnede van 5 meter lang komt in handen van privé-verzamelaar

Voor een uiterst zeldzame prent van bijna 500 jaar oud die de kroning van Karel V tot keizer uitbeeldt, betaalde een Belgische stichting afgelopen weekend 24.000 euro in het Brusselse veilinghuis Arenberg Auctions. Ook opvallend: een poëzieboekje vol originele tekeningen van o.a. James Ensor en Léon Spilliaert wisselde voor maar liefst 97.500 euro - bijna 5 keer zoveel als de geschatte waarde - van eigenaar. Naast de zeldzame houtsnede en het bijzondere poëzieboekje gingen ook nog een originele schets van Picasso, prenten van Breughel, Christo, Magritte en Rembrandt en prenten van het middeleeuwse Brussel en omstreken onder de hamer. In totaal bracht de veiling zo'n 765.000 euro op.

De veiling van zaterdag was de grootste en belangrijkste van prenten en tekeningen in ons land en kon dan ook op veel belangstelling uit binnen- en buitenland rekenen. Hét topstuk waar verzamelaars naar uitkeken, was de uiterst zeldzame prent van Keizer Karel. Het gigantische werk van bijna 5 meter lang en 60 centimeter hoog hing decennialang tegen de wand van de werkkamer van een Brusselse privé-verzamelaar. Het panorama beeldt het verhaal van Karel V uit die in 1530 in Bologna door de paus tot Keizer werd gekroond van het Heilig Roomse Rijk. De prent is slechts het derde gekende exemplaar ter wereld en het enige dat tot nog toe op de private markt werd aangeboden. 

Het topstuk was aanvankelijk geschat op een bedrag tussen de 15.000 en 25.000 euro maar/en ging naar een belangrijke Belgische stichting voor een bedrag van 24.000 euro, kosten inbegrepen.

Poëziealbum van Oostendse zangeres

Het lot dat het meeste opbracht was een poëziealbum van Elsa Steyns, waarin enkele van de belangrijkste kunstenaars van het begin van de 20ste eeuw hebben getekend, onder wie James Ensor en Léon Spilliaert. Steyns, die na de Eerste Wereldoorlog furore maakte als zangeres - onder meer in het toenmalige Oostendse Kursaal - , was een persoonlijke vriendin van Ensor. Ook haar echtgenoot en (artistiek) directeur van het Kursaal Désiré Steyns, schoot goed op met de kunstenaar. Dankzij hun gepassioneerde interesse in kunst en cultuur vertoefde het koppel ook regelmatig in het gezelschap van andere bekende artiesten van die tijd. Het goed bewaarde album telt 130 bladen werd geschat op een bedrag tussen 18.000 en 25.000 euro maar een kunstliefhebber betaalde er gisteren maar liefst 97.500 euro - vijf keer de geschatte waarde - voor.

9.000 euro voor handtekening en schets Picasso

Daarnaast ging ook een originele schets van Picasso van een Minotaurus - een mythologische figuur met de kop van een stier en het lichaam van een man - onder de hamer voor een bedrag van 9.000 euro, kosten inbegrepen. De Spaanse kunstenaar tekende de schets in een monografie die gewijd was aan zijn beeldhouwwerk. Bij de inleiding van het boek zette hij eveneens zijn handtekening. 

Bovendien ging nog een Christo (1.600 euro), Magritte (4.800 euro), prenten van Piranesi (17.500 euro) en een portret van beeldhouwer Rembrandt Bugatti (4.800 euro) van eigenaar. Net als een reeks prenten van het middeleeuwse Brussel, die samen 4.100 euro opbrachten. 

De belangrijkste uitschieter was echter een portret van de bekende 16e eeuwse humanist Justus Lipsius bracht meer dan  32.500 euro op - meer dan 70 keer de geschatte waarde. Tot slot betaalde een pirvé-verzamelaar ook 11.000 euro voor een potloodtekening “Jeune fille de l’île de Marken” door Xavier Mellery.

Henri Godts

Expert, Arenberg Auctions

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be