Uiterst zeldzame aanplakbrief van Slag bij Waterloo onder de hamer

Historisch stuk duikt op in Brussels veilinghuis The Romantic Agony

De originele aanplakbrief die daags na de Slag bij Waterloo in 1815 werd uitgehangen en waarin alle Brusselaars werden opgeroepen om de gewonden op te halen, gaat op 25 november onder de hamer in het Brusselse veilinghuis The Romantic Agony. Het unieke document - opgemaakt door de toenmalige burgemeester van Brussel - werd ontdekt in de privécollectie van een verzamelaar en is van historische waarde.

De Slag bij Waterloo betekende op 18 juni 1815 het definitieve einde van de Franse veldheer Napoleon. Het was meteen een groot momentum in de geschiedenis van Europa, ons land, maar zeker ook van Brussel. Dat er nu nog een zeldzame aanplakbrief over opduikt, mag hoogst opmerkelijk genoemd worden. In het document, opgesteld in het Nederlands en Frans, roept de toenmalige burgemeester Joseph van der Linden d’Hooghvorst alle Brusselaars die een paard en kar hadden op om om naar Waterloo te rijden en de gewonden op het slagveld te verzamelen.

Het originele stuk wordt geveild in The Romantic Agony, één van de belangrijkste veilinghuizen van België en Nederland. Een belangrijk stuk van onze vaderlandse geschiedenis, zo noemen experten de aanplakbrief.

“Het is een mooi stuk waar een groots verhaal achter schuilgaat. Het is waanzinnig om te beseffen dat die gewonden dagenlang op dat slagveld lagen te wachten op hulp, maar in die tijd was dat niet ongewoon. Er zijn veel pamfletten die dateren uit de periode van Napoleon en de Slag van Waterloo. Maar deze is uiterst zeldzaam en komt uit een privéverzameling.”

Johan Devroe, expert bij The Romantic Agony

Het Brusselse veilinghuis veilt het unieke stuk op 25 november samen met meer dan 1.400 andere loten. De startprijs voor het historische aanslagbiljet bedraagt 400 euro. Maar allicht zal het stuk voor een veel groter bedrag onder de hamer gaan.

Johan Devroe

Expert, The Romantic Agony

Koen Cypers

communicatie-adviseur, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be