Uiterst zeldzame 16e eeuwse Antwerpse atlas onder de hamer
‘Eerste moderne atlas’ bevat 70 kaarten met een gemiddelde waarde van 500 à 600 euro
8 juni 2017
Een authentiek en uiterst zeldzaam exemplaar van de eerste moderne atlas gaat weldra in Brussel onder de hamer. Het gaat om een atlas van Antwerpenaar Abraham Ortelius, samen met Mercator de grootste cartograaf van zijn generatie in de 16e eeuw. Van deze uitgave werden bijna vijfhonderd jaar geleden slechts honderd exemplaren gedrukt. Vandaag zijn er wereldwijd nog maar ongeveer 25 exemplaren van, wat maakt dat het exemplaar een bijzonder grote historische waarde heeft. Veilinghuis Henri Godts veilt de atlas - met een geschatte waarde tussen de 40.000 en 45.000 euro - op 20 juni.
Veilinghuis Henri Godts, dat eind vorig jaar fusioneerde met The Romantic Agony, kreeg de uitzonderlijke atlas van een privé-verzamelaar aangeleverd. Het lijvige werk - uit 1575 - bevat 70 kaarten van Europa, Amerika, Azië, Afrika, India, delen van het Midden-Oosten en het huidige Turkije, in kleur en omringd met goud. De kaarten hebben een gemiddelde waarde van 500 à 600 euro.
Van de atlas uit 1575 werden destijds maar honderd exemplaren gedrukt, maar van deze editie blijven volgens experten vandaag wereldwijd slechts een 25-tal exemplaren over. Bovendien is dit exemplaar nagenoeg perfect bewaard gebleven. Een reden te meer dat de totale waarde van de atlas al vlug geschat wordt op 40.000 tot 45.000 euro. Maar omwille van de historische waarde zou de atlas volgens het veilinghuis gemakkelijk meer kunnen opbrengen.
“Voor Antwerpen is dit een erg interessant item dat nu op de markt komt. Ortelius was één van de bekendste Antwerpenaren uit de 16e eeuw. Zijn atlas werd vijfhonderd jaar geleden al als iets prestigieus beschouwd, vandaag is het dat des te meer. Dit soort meesterwerken - die bovendien uitzonderlijk goed bewaard zijn gebleven - vind je nog zelden terug.”
Henri Godts, expert veilinghuis Henri Godts
De naam Abraham Ortelius (1527-1598) doet bij velen misschien geen belletje rinkelen, maar de Antwerpenaar stond in de 16e eeuw bekend als de meest invloedrijke cartograaf van zijn generatie, samen met Mercator. Ortelius was de eerste die alle gekende kaarten verzamelde. Hij liet ze in dezelfde stijl en formaat graveren, logisch geordend volgens continent en land. De Antwerpenaar, die ook de vader van de moderne atlas wordt genoemd, bundelde zo alle toenmalige kennis van de wereld samen in één boek en verdiende er een fortuin mee.
De authentieke atlas is een zeldzame aanvulling op de grote verzameling reisboeken die op 20 juni onder de hamer gaat in het Brusselse veilinghuis Henri Godts. Deze en 574 andere stukken zijn te bezichtigen tijdens de kijkdagen van 16 juni tot en met 18 juni in Veilingzaal Horta in de Roodebeeklaan te Brussel.