UGent huurt koten in Brugge

Dewaele sluit deal omtrent 98 studentenkamers op 22 minuten sporen

De UGent huurt vanaf volgend academiejaar 98 studentenkoten in Brugge. Omdat de schaarste in Gent niet te overzien is, heeft de universiteit samen met Dewaele Vastgoedgroep werk gemaakt van een creatieve oplossing. Studenten die in Gent studeren wijken uit naar de Breydelstad om toch op kot te kunnen. Voor die studenten is het 22 minuten sporen richting campus. De huurovereenkomst voor de studentenverblijven van B/KOT, vlak naast het station van Brugge, loopt al zeker voor twee jaar.

Terwijl zowat elke centrumstad smeekt om extra studentenkoten, kampt Brugge net met een overschot. In de Breydelstad werd de laatste jaren hard ingezet op het vergunnen van nieuwe, moderne studentenhuizen. Ondanks die investering daalde het aantal studentenkoten van 1.484 in 2020 naar 1.416 in 2021, heel wat verouderde koten verdwenen namelijk uit het aanbod. Het aanbod aan kwalitatieve koten blijft overigens aandikken: op de leefcampus naast Hogeschool VIVES worden er in september weer 138 nieuwe koten opgeleverd. De bijna 10.000 Brugse studenten ​ in de nog jonge studentenstad zijn bovendien minder geneigd op kot te gaan – ruw geschat één op de negen.

In Gent ziet de markt van de studentenkoten er helemaal anders uit. ​ Van de 80.000 Gentse studenten zit ongeveer de helft op kot. De laatste twintig jaar kwamen er in de stad 34.000 studenten bij tegenover slechts 3.800 erkende koten. Er wordt vooral gekeken naar grote nieuwbouwcomplexen om de schaarste versneld te counteren, maar projecten stuiten vaak op burenprotest en raken daardoor maar moeizaam vergund.

Deal met B/KOT

Om toch een antwoord te kunnen vinden op het grote tekort aan kwalitatieve studentenkoten, sluit de UGent nu een deal met Dewaele Vastgoedgroep. De universiteit huurt voor twee jaar 98 kamers bij B/KOT en zorgen zelf voor de invulling. Gentse kotstudenten gaan als het ware op kot buiten hun eigen studentenstad.

Het gebouw waarin de universiteit vanaf het begin van volgend academiejaar kamers huurt, met alle moderne voorzieningen en een inwonende ‘student coach’, ligt vlak naast het station van Brugge.

“Met de trein pendel je in 22 minuten van de ene stad naar de andere en er zijn vijf tot zes treinen per uur. De laatste van Gent naar Brugge is rond 1 uur ’s nachts, wie graag een stapje in het Gentse nachtleven zet, kan de vroegste rond 5.30 uur nemen. Maar wie zich wil ontspannen, zal ook in Brugge zijn gading vinden. In het gebouw is er onder meer een gemeenschappelijke leefruimte met biljart en darts, en ook het centrum van Brugge is vlakbij. Bovendien komen er op de site op termijn ook extra sportvoorzieningen, met onder andere een klimmuur en sportcafé.” Filip Dewaele, Dewaele Vastgoedgroep

Filip Dewaele

Bestuurder, Dewaele Vastgoedgroep

Bram Van Hemelryck

Sr pr-consultant, Bereal

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be