Tweede verblijf kopen in Spanje al vlug een kwart duurder geworden

Begin 2015 kochten nog altijd 815 Belgen een buitenverblijf in Spanje, ​ tegenover 747 begin 2014

De Belg betaalt tegenwoordig al vlug 25 procent meer voor een tweede verblijf in Spanje dan in 2013. Het is dus stilaan uit met de grote vastgoedkoopjes in Spanje, zeker aan de populaire Spaanse Costa’s. Dat blijkt uit een recente prijsanalyse van Azull, de Belgische marktleider in Spaans vastgoed. Toch blijft Spanje opmerkelijk goed in de markt liggen bij de Belgen. Uit een bevraging blijkt dat de Belg vooral in Spaans vastgoed investeert om aan de drukte in eigen land te kunnen ontsnappen.

                                              ***

In vergelijking met België liggen de prijzen op de Spaanse vastgoedmarkt nog steeds laag, maar de tijd van de grote koopjes lijkt stilaan voorbij te zijn. In het binnenland van Spanje durven de prijzen nog wat zakken, maar aan de kusten - waar toch de meeste Vlamingen een tweede verblijf willen - zitten de prijzen onverbiddelijk in de lift. Een prijsanalyse van Azull bevestigt die trend: in 2013 betaalde de Belg gemiddeld 190.000 euro voor een vakantiewoning in Spanje, vorig jaar steeg dat bedrag tot 240.000 euro, oftewel een stijging met 26 procent. Ter vergelijking: in 2012 lag de gemiddelde prijs op 170.000 euro, net zoals in 2011.

Van appartementje tot moderne woning

De 240.000 euro die de Belg vandaag betaalt voor een tweede verblijf in Spanje, ligt echter een pak boven de gemiddelde prijs die hij in gedachten heeft wanneer hij aan het begin van z’n zoektocht staat.

“Wanneer de beslissing valt om een tweede verblijf in Spanje te kopen, heeft de Belg meestal een gemiddeld bedrag van 180.000 euro in gedachten. Maar zodra de plannen geconcretiseerd worden, is men tegenwoordig verplicht dat bedrag bij te stellen. En voorlopig doet de Belg dat nog probleemloos.”

Marleen De Vijt, CEO van Azull

Wat je voor 240.000 euro krijgt, verschilt sterk van regio tot regio.

“Aan de grote trekpleisters zoals de Costa Del Sol of de Costa Blanca koop je voor dat bedrag een bestaande woning of een compact appartement op enkele kilometers van het strand. Terwijl je in de minder gekende regio’s, zoals de Costa Calida, voor die prijs nog een ruim en modern pand vindt op nauwelijks een paar meter van het strand.”

Marleen De Vijt

815 Belgen

Koopjes of niet, de interesse van de Belg in de Spaanse vastgoedmarkt neemt opvallend genoeg niet af. Meer nog: begin 2015 kochten we méér tweede verblijven in Spanje dan in dezelfde periode een jaar geleden. Volgens de Spaanse registratiekantoren kochten zo 815 Belgen er tijdens het eerste trimester van dit jaar een tweede verblijf, tegenover 747 in het eerste trimester. In vergelijking met andere buitenlanders kopen we zeer gretig in Spanje. Zo kopen alleen de Britten, de Fransen en de Duitsers nog iets meer vastgoed in Spanje. België staat wereldwijd op een eervolle vierde plaats als het gaat over buitenlanders die in een Spaans buitenverblijf investeren.

Uit onderzoek van Azull, die zich baseert op een databestand van 8000 Belgen, blijkt echter dat Spanje om veel meer redenen in trek is bij de Belg dan om de zogenaamde “koopjes”. Zo  zoekt 85 procent van de Belgen die in Spanje willen kopen letterlijk de kalmte op. De Belg heeft er geen nood aan om lange vakanties in z’n Spaans buitenverblijf door te brengen, maar wil er in de meeste gevallen even tussenuit kunnen gaan. Goed 70 procent van de Belgen die een woning in Spanje koopt, trekt er dan ook slechts voor een paar dagen of een verlengd weekend naar toe.

De grootste groep kopers is 45 plus en koopt niet alleen voor zichzelf maar ook voor de eigen kinderen en kleinkinderen.

“Uiteraard kiezen deze mensen vaak voor vastgoed omdat het spaarboekje nog amper iets opbrengt. Maar meer dan ooit zien ze het als een kwalitatieve investering. Het beroepsleven is in België vaak zo druk dat de nood almaar groter wordt om er even tussenuit te kunnen glippen. In Spanje vinden ze een plek waar ze zowel mentaal als fysiek de knop kunnen omdraaien.”

Marleen De Vijt

 

Over Azull

Azull is de absolute marktleider in België wat de verkoop van tweede verblijven in Spanje betreft. De vastgoedgroep heeft zowel vestigingen in België (Herentals) als in Spanje en staat in eerste instantie garant voor correcte informatieverstrekking en een professionele dienstverlening. www.azull.info

 

Marleen De Vijt

Managing Partner, Azull

Dajo Hermans

Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be