Twee Belgische veilinghuizen fusioneren tot grootste boekenveiling van de Lage Landen

The Romantic Agony en Henri Godts gaan internationale concurrentie aan

Twee van de meest gerenommeerde veilinghuizen in ons land - The Romantic Agony en Henri Godts - bundelen de krachten en fusioneren. Het nieuwe veilinghuis wordt meteen de grootste boekenveiling van de Lage Landen, gespecialiseerd in antiquarische boeken voor verzamelaars en instellingen. Dat twee veilinghuizen van deze grootte onder één dak komen en zo één van de grote internationale spelers worden, is alvast uitzonderlijk.

The Romantic Agony en Henri Godts, beiden gelegen in Brussel, zijn geen onbekenden in het veilingwezen. De twee veilinghuizen bouwden samen meer dan vijftig jaar ervaring op en groeiden de voorbije jaren uit tot leidinggevende spelers in hun sector. Zowel The Romantic Agony als Henri Godts specialiseerden zich de afgelopen decennia in een niche die almaar meer aan belang wint, met name in zeldzame boeken, prenten, documenten, handschriften, manuscripten, tekeningen, prenten, foto’s en atlassen.

De twee veilinghuizen zullen volgend jaar  geleidelijk aan samensmelten. Beide huizen veilden in het verleden al gemiddeld meer dan zesduizend kavels per jaar. Bedoeling is dat dit marktaandeel minstens een aanzienlijk stuk groter wordt. Dat betekent meteen ook dat het nieuwe veilinghuis de grootste boekenveiling van ons land wordt en de concurrentie aangaat met andere internationale veilinghuizen zoals Sotheby’s en Christie’s. Bovendien zorgt de fusie er voor dat de experten van beide veilinghuizen, onder leiding van Johan Devroe en Henri Godts, de handen in elkaar zullen slaan. Het vaste team zal zo al vlug uit een tiental experten bestaan.

“Het is uniek dat twee veilinghuizen van deze grootte onder één dak komen. Op die manier worden we in ons vakgebied het belangrijkste veilinghuis van de Lage Landen. Maar minstens even belangrijk is dat de fusie een enorme meerwaarde biedt. Het geeft ons de kans om onze expertise samen te brengen, waardoor we onze deskundigheid nog meer kunnen versterken.” Johan Devroe, hoofdexpert The Romantic Agony

Cultureel erfgoed

Dankzij de expertise en de gedetailleerde beschrijvingen van kunstwerken spelen veilinghuizen een almaar belangrijkere rol in het bewaren en valoriseren van het cultureel erfgoed in ons land. Het nieuwe bestuur van beide veilinghuizen hoopt hier na de fusie nog meer op te kunnen inzetten en ziet het als één van haar belangrijkste missies om de drempel voor het grote publiek te verlagen.

“Eén van onze eerste doelen is om veilingen voor het grote publiek toegankelijker te maken.  Daarbij is het ons niet zozeer om het commerciële aspect te doen, belangrijk is het maatschappelijke belang van ons werk. De gemiddelde Belg denkt vaak dat hij een klein fortuin moet uitgeven om iets unieks of waardevols in huis te krijgen. Maar de drempel ligt veel lager, wat de interesse in ons erfgoed alleen maar ten goede kan komen.” Henri Godts, hoofdexpert Veiling Henri Godts

The Romantic Agony & Henri Godts

Veilinghuis The Romantic Agony, gelegen in de Brusselse Aquaductstraat, werd opgericht in 1997 door Trees Stubbe en Johan Devroe en bouwde een sterke reputatie uit. Dit najaar nog ging er één van de best bewaarde en meest complete Graduales ooit - een manuscript met Gregoriaanse kerkgezangen - onder de hamer voor 200.000 euro. Eén van de meest opmerkelijke stukken die het veilinghuis veilde, was echter een 400 jaar oude editie van het beroemde Don Quichot. De roman van Cervantes uit 1617, gedrukt in Barcelona, bracht niet minder dan 222.000 euro op.

Henri Godts, wiens veilinghuis gelegen is in de Brusselse Louizalaan, startte zijn carrière als antiquaar en boekhandelaar in het veilinghuis van de bekende Louis Moorthamers. Sinds 1997 veilt hij zelfstandig oude handschriften, atlassen, kaarten en boeken. Het veilinghuis kende hoogdagen eind jaren ‘90 met het veilen van atlassen en wereldkaarten. Zo ging er destijds een authentieke 16e eeuwse atlas van cartograaf Ortelius onder de hamer voor ongeveer 4 miljoen oude Belgische franken, vandaag zo’n 100.000 euro.

 

Henri Godts

Expert, Veilinghuis Henri Godts

Johan Devroe

expert, Veilinghuis The Romantic Agony

Koen Cypers

communicatie-adviseur, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be