Truiense kunstenaar start unieke fotoreportage van Haspengouwse Triamant-bewoners

Hulde en verbondenheid na zwaar jaar

Met zijn nieuwste kunstproject ‘Veraf, dichtbij’ brengt de Truiense fotograaf en ‘latjesartiest’ Dion Tsekouras bewoners, familieleden, vrijwilligers en medewerkers van de Triamant-leefbuurt voor zijn lens. Leuk detail: het is meteen de eerste reportage van Tsekouras ooit waarbij hij geen woord met de bewoners wisselt en alle modellen achter glas in de leefbuurt fotografeert. Zij warm binnen, hij buiten met zoomlens. Met het bijzondere fotoproject en een kunstige levensboom - met alle 493 namen van bewoners, vrijwilligers en medewerkers van Triamant Haspengouw - brengen Triamant en de kunstenaar op een originele manier hulde aan iedereen die door een intens jaar ging. “Dit kunstproject is zowel voor onze bewoners als medewerkers een prachtige erkenning na zo’n bijzonder jaar”, klinkt het bij Triamant.

Midden december wil bekende Truienaar Dion klaar zijn. Tegen dan zal hij negen fotoshoots achter de rug hebben, goed voor niet minder dan 500 portretten en groepsfoto’s. Ook de levensboom moet dan helemaal opgebouwd zijn, op het binnenplein van de Triamant-leefbuurt in Velm (Sint-Truiden). De boom zal volledig bestaan uit 2200 houten latjes met daarop alle namen van bewoners, vrijwilligers en medewerkers van Triamant Haspengouw die samen 2020 meemaakten.

“2020 was een raar en hard jaar. We verloren mensen uit onze gemeenschap, zonder dat we echt de tijd konden nemen om hen samen te herdenken. Nu willen we meer dan ooit verbinding maken en stilstaan bij de moeilijke tijd die we hebben doorgemaakt. Kunst helpt daarbij. We merken dat de fotoshoots met Dion zorgen voor ontlading bij de bewoners en medewerkers. Mensen tonen wie ze zijn en hoe ze zich voelen. Velen tonen zich veerkrachtig en hoopvol. En dat laadt ons allemaal ook weer op, want we moeten blijven volhouden.”
Kim Schutters, leefcoach Triamant

Dementie
Kunstenaar Dion Tsekouras stapte zelf naar Triamant met het voorstel om bewoners achter glas te fotograferen. Nadat hij zelf moeizaam herstelde van covid19 in het voorjaar, wilde hij niet bij de pakken blijven zitten. Hij wou zelf weer bewegen en tegelijk mensen verbinden in deze moeilijke tijd. De voortschrijdende dementie van zijn eigen moeder grijpt hem vandaag erg aan. Zo was de stap snel gezet naar de leefbuurt van Triamant Haspengouw, waar ook mensen met dementie een nieuwe thuis vinden.

“Met de levensboom en de foto’s wil ik verbondenheid heel tastbaar maken. We staan hier niet alleen. We zijn verbonden, elk in zijn kracht, elk met zijn schoonheid. Ook al hoor ik buiten niet wat binnen gebeurt, toch is de verbinding erg intens. Tussen mij en de mensen op de foto. Maar ook binnen is er veel animo. Allemaal op veilige afstand natuurlijk.”
Dion Tsekouras, kunstenaar

Zelfde vraag, ander antwoord

De foto’s weerspiegelen volgens de kunstenaar niet noodzakelijk miserie of geluk, maar even goed levenservaring en wijsheid, of de broosheid van het leven tegenover de kracht ervan. In Triamant Haspengouw, waar een mix van generaties woont, krijgt de fotograaf heel diverse mensen voor zijn lens. Van parmantige maar weliswaar eenzame vrouwen naar stille en frêle dames tot moedige mannen, levenslustige koppels en energieke kinderen.

“De foto’s zijn voor mij een ode aan die mooie mensenmix. Alles is goed, alles mag er zijn. Het gebeurt vaak dat ik dezelfde instructie toon, maar dat die door de mensen aan de andere kant van het glas anders wordt geïnterpreteerd. Dezelfde hoe gaat het nu-vraag, maar een ander antwoord. Dat vind ik zelf erg boeiend.”
Dion Tsekouras, kunstenaar

Voor Dion is het bovendien de eerste reportage ooit waarbij hij geen woord met de bewoners wisselt en alle modellen achter glas fotografeert. Met het fotoproject wil Triamant Haspengouw in de eerste plaats een eerbetoon brengen aan de bewoners, medewerkers en vrijwilligers die in dit rare jaar toch het beste van zichzelf gegeven hebben.

“Zonder woorden vraagt Dion mensen om te tonen hoe ze zich vandaag voelen. Voor de ene is dat opgewekt, voor de ander verdrietig of eenzaam, maar iedereen ervaart ook verbondenheid. We doen dit samen. Dat is hartverwarmend om te zien. Ik zag bewoners die normaal teruggetrokken leven, plots heel uitbundig lachen van plezier. En ook voor onze eigen vrijwilligers en medewerkers is dit een erkenning, zij gaan ook mee op de foto.”
Kim Schutters, leefcoach Triamant Haspengouw

Tijdelijke tentoonstelling

Iedereen die op de foto ging, krijgt een foto-afdruk cadeau, als herinnering aan het gesprek zonder woorden. Maar het gemeenschappelijke hoogtepunt van het kunstproject wordt de inhuldiging van de levensboom uit houten latjes, op 17 december. Op dat moment worden ook alle foto’s voor het eerst geprojecteerd op de witte gevel van het binnenplein. De projecties zullen gedurende enkele weken te bewonderen zijn.

“Alle foto’s samen en de levensboom met alle namen, vormen een prachtig tijdsdocument, boordevol emotie. Voor Triamant is dit kunstproject nu al geslaagd. We zijn nu al vastbesloten om hier een vervolg aan te geven, zeker volgend jaar met nieuwe fotosessies. Maar ook de komende weken. We moedigen alle bewoners, hun families, onze vrijwilligers en medewerkers aan om ook zelf creatief aan de slag te gaan. Want kunst verbindt, kunst toont mensen zoals ze zijn en kunst verwoordt emotie. We zullen de kunstwerken van onze bewoners, familieleden, vrijwilligers en medewerkers een plaats geven op de corona-veilige tentoonstelling in de gemeenschappelijke ruimtes van onze leefbuurt.”-
Kim Schutters, leefcoach Triamant Haspengouw

*** Alle foto's mogen vrij gebruikt worden mits bronvermelding "Dion Art Photography" ***

Kristien Vandenberghe

communicatie Triamant

Jurgen D'Ours

communicatie Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be